image

Website genereert valse Nederlandse paspoorten

vrijdag 5 juli 2013, 14:06 door Redactie, 7 reacties

Cybercriminelen hebben een nieuwe website gelanceerd waar gebruikers in 40 seconden een scan van een vals Nederlands paspoort kunnen genereren. De 'doe-het-zelf' website gebruikt een database van valse identiteitsgegevens, foto's en willekeurige eigenschappen die op het vals gescande document verschijnen. Volgens de aanbieder bevat de database 200 foto's en paspoorten.

Vervolgens worden alle aspecten van het valse document gerandomiseerd, zodat die niet door opsporingsdiensten is te herkennen. De gescande documenten worden volgens beveiligingsonderzoeker Danco Danchev als primaire identificatiefactor voor een groot aantal legitieme bedrijven gebruikt.

Criminelen kunnen de scans dan ook voor allerlei frauduleuze activiteiten gebruiken. Het genereren van een scan van een vals paspoort zou zo'n 40 seconden in beslag nemen.

Kosten
Hoeveel een scan kost laat Danchev niet weten, maar gebruikers kunnen via WebMoney, PerfectMoney, Bitcoin en Paymer betalen. Uit eerder onderzoek kwam echter naar voren dat voor een gegenereerd exemplaar tussen de 20 en 30 dollar wordt gevraagd.

Reacties (7)
05-07-2013, 14:53 door WhizzMan
ImageMagick en script-fu van Gimp zijn best krachtige tools. ;)
05-07-2013, 15:28 door Anoniem
Wat je niet kunt scannen zijn fysieke eigenschappen van het papier en het omslag. Vooral hoe het voelt en hoe het ruikt. Nu alles (oppervlakkig) kopieerbaar is, stijgen deze eigenschappen in waarde. Zo roept het internet, de grootste kopieermachine ter wereld, zelf de tegenkrachten op die het uiteindelijk zijn hok in zal jagen. Zoals de auto. Het zal blijven, maar minder alomtegenwoordig en allesbetekenend dan wij nu denken.
05-07-2013, 17:26 door Anoniem
En je hebt de scan. Wat dan? Moet je er met een 3D printer een duplicaat van printen? Volgens mij heb je dan nog steeds niets waarmee je een echt lijkend paspoort kunt namaken. Alleen al aan het goede papier komen zal lastig zijn.

Vroeger moest je altijd een origineel paspoort tonen om je te legitimeren. Ook toen al waren kopieën makkelijk te manipuleren. En tegenwoordig helemaal, dus snap ik niet dat bij sommige bedrijven een kopie paspoort voldoende is als legitimatie.
05-07-2013, 21:27 door Anoniem
Tja, daar sta je dan met je ausweis met een tsjip en vingerafdrukken erin. Het was zo handig dat iedereen altijd maar weer een kopie wilde. En toen gebeurde er wat er altijd gebeurd: Je pakt er de brave burger mee, want die doet zijn best zich aan de wet te houden. In dit geval door alles wat nu opgerekte "legitimatie"vereisten, en de resulterende archieven vol met kopietjes, heeft suspect te maken. Want wie weet zitten er wel een paar valse plaatjes tussen.

Toch raar dat het hele denken binnen de polletiek en de amptenarij zo'n ontzettende blinde vlek heeft voor wat iedereen al jaren weet, wat je zelfs door moet kunnen hebben als je er een paar seconden over nadenkt. En de enige manier om het op te lossen is om niet afhankelijk te zijn van dit soort gein. Door dus een samenleving te bouwen die robuust is onder de aanname dat actoren in het systeem anoniem kunnen zijn en blijven.

Voorlopig durft amptenarend Nederland niet eens bij zulke gedachten in de buurt te komen. Hun hoofden zouden wel eens kunnen ploffen. Hmm... iemand zin het ivo & fred voor te stellen en het resultaat te filmen?
06-07-2013, 11:06 door TD-er
Door Anoniem: En je hebt de scan. Wat dan? Moet je er met een 3D printer een duplicaat van printen? Volgens mij heb je dan nog steeds niets waarmee je een echt lijkend paspoort kunt namaken. Alleen al aan het goede papier komen zal lastig zijn.

Vroeger moest je altijd een origineel paspoort tonen om je te legitimeren. Ook toen al waren kopieën makkelijk te manipuleren. En tegenwoordig helemaal, dus snap ik niet dat bij sommige bedrijven een kopie paspoort voldoende is als legitimatie.
Ik heb me bijna 4 jaar geleden heel erg lopen verbazen over het feit dat voor het verkrijgen van mijn hypotheek alleen een scan voldoende was. Een scan die ik zelf moest maken.
Zowel de notaris als de hypotheekverstrekker had geen enkele keer de intentie om ook maar te vragen naar mijn paspoort.
"of ik wel even een scan via de mail kon verstrekken".
Uiteraard heb ik dat niet op die manier gedaan, maar via een andere route.

Maar je kunt dus complete hypotheken afsluiten op alleen maar een scan van je paspoort.

Dus misschien niet handig om een huis mee te kopen, maar wel om een huis mee te verkopen.
07-07-2013, 10:10 door Anoniem
Door TD-er:
Ik heb me bijna 4 jaar geleden heel erg lopen verbazen over het feit dat voor het verkrijgen van mijn hypotheek alleen een scan voldoende was. Een scan die ik zelf moest maken.
Zowel de notaris als de hypotheekverstrekker had geen enkele keer de intentie om ook maar te vragen naar mijn paspoort.
"of ik wel even een scan via de mail kon verstrekken".
Het logische gevolg van rücksichtslos "legitimatie" maar even verplicht stellen, en de resulterende trend dat dan steeds vaker te moeten doen. Het is een aftiknummer geworden, iets om in een grote doos te plempen voor het geval dàt, niet om er verder moeite voor te doen. Dat dit her en der, zegge overal, grote bergen gevoelige informatie oplevert, ach. Niet hun data, niet hun pakkie-an. Onveilig, per onversleutelde email, versturen is haast bijzaak in het risicoplaatje. De trends is dus inderdaad terug te voeren op de pasjeswetten. Krijg je ervan als je iedere dienstverlener ook zijn klanten probeert te laten politioneren.

En dus worden langzamerhand manieren om daar valse informatie in te schuiven steeds interessanter. Heb je die in overtuigende vorm, worden er minder vragen gesteld dan als al die "legitimatie"verplichtingen zouden verdwijnen.
09-07-2013, 09:55 door Anoniem
Door Anoniem: Zo roept het internet, de grootste kopieermachine ter wereld, zelf de tegenkrachten op die het uiteindelijk zijn hok in zal jagen.

Het is ook de plek waar de meeste originele content vandaan komt, maar laten we dat vooral even achterwege laten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.