image

Ransomware vermomt zich als Google Chrome-update

dinsdag 3 februari 2015, 10:11 door Redactie, 2 reacties

Er gaan op dit moment e-mails rond die zich voordoen als beveiligingsupdate voor Google Chrome, maar in werkelijkheid ransomware verspreiden. De berichten zouden afkomstig zijn van het "Google Security Center"en hebben als onderwerp "Google Chrome Security". Volgens de e-mail is de Chrome-versie van de ontvanger mogelijk kwetsbaar en verouderd.

In plaats van een e-mailbijlage krijgt de ontvanger instructies om een bepaalde zoekopdracht in te voeren die naar een gehackte website wijst en waarop de zogenaamde beveiligingsupdate wordt aangeboden. De update is in werkelijkheid een ransomware-variant genaamd CTB-Locker, wat staat voor Curve-Tor-Bitcoin. De ransomware staat ook bekend als Citroni.

De malware versleutelt allerlei bestanden op de computer en vraagt de gebruiker vervolgens om een bedrag in bitcoin te betalen voor het ontsleutelen, zo meldt beveiligingsbedrijf Malwarebytes. Hoeveel mensen al in de e-mail zijn getrapt is onbekend. Gebruikers hoeven in het geval van Google Chrome namelijk zelf geen updates te installeren, omdat de browser zich op de meeste computers automatisch updatet.

Image

Reacties (2)
03-02-2015, 17:53 door Anoniem
google chrome updates komen nooit per e-mail. Als je een chrome update krijgt aangeboden via e-mail of een pop-up venster is het aangeraden om er niet op te klikken en al zeker niet de update te gaan uitvoeren. Ga naar configuratiescherm,flash player en check daar voor evt.updates.
03-02-2015, 17:56 door Anoniem
En Chrome updaten doe je alleen via klikken op 'over google chrome' in de google chrome browser.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.