image

'Nederlandse gemeenten doelwit Russische spionnen'

vrijdag 5 juli 2013, 15:47 door Redactie, 3 reacties

Russische spionnen zijn zeer actief in Nederland, waar ze het zowel op grote gemeenten in de Randstad als daarbuiten hebben voorzien. Dat zegt het plaatsvervangend hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Marc Kuipers in Binnenlands Bestuur. De spionnen hebben het vooral gemunt op dossiers als energievoorzienings­zekerheid en ontwikkelingen in EU-zaken.

Iets waar gemeentelijke overheden steeds meer mee te maken hebben. Ook kan het om informatie uit het GBA gaan, om bijvoorbeeld valse identiteiten voor Russische inlichtingenofficieren te creëren, zegt Kuipers. Ambtenaren realiseren zich volgens de AIVD onvoldoende dat ze interessante informatie voor buitenlandse geheime diensten in huis kunnen hebben.

Systeem
Met name ambtenaren met een goede informatiepositie zijn interessant voor de geheime diensten. Daarbij zijn ze vooral op zoek naar mensen die kwetsbaar en eventueel benaderbaar zijn. Het gaat dan niet om de burgemeester, de wethouder of de topambtenaar, maar de lagere functies in het gemeentehuis.

"Denk aan een secretaresse of een systeembeheerder, ambtenaren die vaak over het hoofd worden gezien maar die wel toegang hebben tot het hele systeem", aldus Kuipers.

Reacties (3)
05-07-2013, 19:40 door vimes
En Marc Kuipers denkt dat wij niet in de gaten hebben dat dit een bliksemafleidertje is?
05-07-2013, 23:49 door johanw
De Amerikanen hoeven de GBA zeker niet te hacken, die krijgen die gegevens direct van de AIVD.
08-07-2013, 13:10 door Paul K
Ik denk dat veel gemeenten niet in de gaten hebben hoe belangrijk de informatie is die zij beheren. Als één paspoort op de zwarte markt al meer dan € 30.000,00 op kan leveren (bron BZK), dan is het zeker lucratief om data via de papier afvalcontainer of via een hack te pakken te krijgen. Ook afgedankte gewypte harde schijven zijn een dankbare bron voor informatie. Data recover experts lezen deze data gewoon uit. Daarom adviseer ik iedere organisatie zijn harde schijven gecontroleerd, fysiek en volgens de EA DMS 2008 standaard te vernietigen. Deze standaard kent 5 verschillende klasse. Afhankelijk van de vertrouwelijkheid van de data kies je voor de juiste vernietigingsklasse. Attentie: vraag om een certificaat van EA DMS. Dan weet je zeker dat de harde schijven in de juiste klasse zijn vernietigd. De afwijking die zij toestaan is slechts 7,5%. Alle overige aanbieders werken met de middenklasse standaard die 50% afwijking toestaat!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.