image

Duitse politie jaagt op Nederlandse pinbende

maandag 8 juli 2013, 09:58 door Redactie, 3 reacties

De Duitse politie heeft beelden vrijgegeven van Nederlanders die bij een wereldwijde bankoverval hebben meegeholpen om 30 miljoen euro te stelen. Eerder werden in deze zaak al een moeder en zoon uit Den Haag opgepakt. De aanval op de bank uit Oman begon met de hack van een creditcardverwerker die transacties verwerkte voor debitcards die door de bank waren uitgegeven.

Debitcards worden onder andere door bedrijven gebruikt voor het betalen van personeel en kunnen van tevoren worden opgeladen met een bepaald bedrag. Nadat de hackers toegang tot het netwerk hadden gekregen, werd de opnamelimiet van de kaarten verwijderd. Ook verkregen de aanvallers essentiële informatie over bankrekeningen en creditcards.

White plastics
Het ging bijvoorbeeld om pincodes en gegevens die voor de beschrijving van een magneetstrip op een creditcard noodzakelijk zijn. De verkregen informatie werd vervolgens naar verschillende personen in 23 landen verstuurd, die daarmee zogeheten 'white plastics' konden maken.

Met deze namaakpassen bemachtigden de door de organisatie uitgezochte pinners op 19 februari 2013 in een periode van 24 uur circa 40 miljoen dollar (bijna 30 miljoen euro).

Dit gebeurde in Japan, Groot-Brittannië, Canada, VS, Rusland, Italië, Estland, de Verenigde Arabische Emiraten, Letland, Maleisië, Thailand, Egypte, Oekraïne, Spanje, Roemenië, Mexico, België, Dominicaanse Republiek, Pakistan, Sri Lanka, Indonesië, Colombia en Duitsland.

Heterdaad
In de nacht van de bankroof wist de Duitse politie te Düsseldorf twee verdachten aan te houden. Het gaat daarbij om een 56-jarige vrouw en haar 35-jarige zoon. Beiden zijn afkomstig uit Den Haag en bevinden zich nu in Duitsland in voorlopige hechtenis. Een Griekse verdachte, die na het plegen van het feit naar Nederland is gevlucht, is in Den Haag gearresteerd op verzoek van de Duitse autoriteiten.

In Nederland vonden op verzoek van de Duitse autoriteiten op drie adressen in de regio Den Haag doorzoekingen plaats. Inmiddels beschikt het Duitse onderzoeksteam over beelden van bewakingscamera’s bij de pinautomaten. Uit het onderzoek is gebleken dat een aantal van deze onbekende pinners vermoedelijk afkomstig is uit Nederland, dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben.

Foto's
Het Duitse Openbaar Ministerie Düsseldorf heeft middels een rechtshulpverzoek aan het Openbaar Ministerie in Den Haag verzocht opsporingshandelingen te verrichten ten behoeve van het Duitse opsporingsonderzoek. Om de verdachten te vinden heeft de Duitse politie in samenwerking met de Nederlandse politie deze beelden van de verdachten vrijgegeven.

Naast de identiteit en verblijfplaats van de personen op de foto's, willen de Duitse autoriteiten ook graag informatie over personen die sinds 19 februari 2013 over opvallend veel geld beschikken.

Reacties (3)
08-07-2013, 10:23 door Anoniem
Money-mules / geld-ezels. Als de hackers het technisch slim gespeeld hebben blijven ze buiten schot. Het grootste probleem wat ze hebben is een geldspoor. Op een bepaald moment moeten die miljoenen bij de hacker uitgekomen zijn. Wellicht vind men een dode money-mule en stopt daar de link.
08-07-2013, 11:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.