image

Kaspersky Lab lanceert eigen QR-scanner

woensdag 4 februari 2015, 13:54 door Redactie, 3 reacties

Het Russische anti-virusbedrijf heeft een app gelanceerd waarmee mobiele gebruikers QR-codes kunnen lezen. QR-codes verschijnen op steeds meer plekken en laten smartphonegebruikers op eenvoudige wijze meer informatie over locaties en producten opvragen. Het scannen van de QR-code volstaat. De gebruiker kan echter niet van tevoren zien waar de QR-code naar verwijst.

In het verleden is al vaker gewaarschuwd voor kwaadaardige QR-codes die door cybercriminelen werden gebruikt om malware en Viagra-spam te verspreiden. De QR-scanner van Kaspersky scant de QR-code en controleert vervolgens of de opgegeven URL veilig is. In het geval het om een kwaadaardige link gaat krijgen gebruikers een waarschuwing te zien. De app is beschikbaar voor Apple iOS en Google Android.

Reacties (3)
04-02-2015, 14:26 door Anoniem
Gebruik / QR-codes scannen zonder internet verbinding (voor URL-controle) is dan dus blijkbaar niet mogelijk. Geen winst t.o.v. de betere QR-scanners, die eerst tonen wat er gecodeerd was (bij voorbeeld tekst, een agenda afspraak, visitekaartje e.d. of toch wel een mogelijk kwalijke - URL) en die bij een URL dan eerst vragen of daarmee verbinding gemaakt moet worden, als beveiligingsmaatregel.
05-02-2015, 08:03 door Anoniem
Net als Norton Snap qr code reader.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.symantec.norton.snap
05-02-2015, 08:13 door Anoniem
Door Anoniem: Gebruik / QR-codes scannen zonder internet verbinding (voor URL-controle) is dan dus blijkbaar niet mogelijk. Geen winst t.o.v. de betere QR-scanners, die eerst tonen wat er gecodeerd was (bij voorbeeld tekst, een agenda afspraak, visitekaartje e.d. of toch wel een mogelijk kwalijke - URL) en die bij een URL dan eerst vragen of daarmee verbinding gemaakt moet worden, als beveiligingsmaatregel.

Mondje Dat is dus precies wat deze app doet.
Bij een kwaad aardige QR heb je de keuze deze alsnog uit te voeren en de waarschuwing te negeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.