image

EU-privacygroep hekelt uitwisseling passagiersgegevens

donderdag 5 februari 2015, 17:28 door Redactie, 3 reacties

Het plan van sommige Europese politici om Europese passagiersgegevens uit te wisselen is een bedreiging voor de privacy van EU-burgers, zo heeft de Artikel 29-werkgroep laten weten, waarin Europese privacytoezichthouders zijn verenigd. Het uitwisselen van de passagiersgegevens zou volgens sommige politici nodig zijn in de strijd tegen terrorisme. De werkgroep waarschuwt echter voor de gevolgen van het plan.

In een verklaring stellen de privacytoezichthouders dat de omvang en willekeurige aard van het uitwisselen van Europese passagiersgegevens waarschijnlijk het recht op privacy en de bescherming van privéleven ernstig zal ondermijnen. Toch is de werkgroep naar eigen zeggen in principe geen voor- of tegenstander van de uitwisseling van dit soort gegevens. "Zulke inmenging met de fundamentele rechten zou alleen zijn toegestaan als de noodzakelijkheid werd bewezen en het principe van proportionaliteit zou worden gerespecteerd."

Mocht de noodzakelijkheid van de uitwisseling worden aangetoond, dan moeten er ook voldoende maatregelen worden geboden voor het beschermen van de gegevens, aldus de toezichthouders. De Artikel 29-werkgroep heeft eerder over dit soort maatregelen gepubliceerd. Daarnaast laat de organisatie weten dat het graag meedoet aan de discussie over een eventueel uitwisselingssysteem, om er zo voor te zorgen dat het systeem zich aan de fundamentele mensenrechten en Europese databeschermingswetgeving houdt.

Reacties (3)
05-02-2015, 18:49 door Anoniem
Dat "voldoende maatregelen voor het beschermen van de gevens" is bij voorbaat al onmogelijk omdat de VS gewoon geen zin heeft mee te doen met dat ver-ve-len-de gedoe met de privercy. Dat hebben we al gezien. Alle afspraken daar worden gewoon niet nagekomen. Dus kun je al bij voorbaat zeggen, dat gaat niet gebeuren. De logische conclusie is dat we het gewoon niet moeten willen met z'n allen, ook niet omdat het nog nooit geholpen heeft tegen enigerlei terreuractie. Maar je weet zeker dat het gewoon wel gaat gebeuren, want zo rolt de EU nou eenmaal.
05-02-2015, 19:21 door spatieman
excuus me ?
dit wordt toch al jaren gedaan naar de unaait me steeds in de aars of amerika.
06-02-2015, 05:34 door Anoniem
Recent nieuwe verklaring gehoord:
Wij ruilen de gegevens van onze burgers met intel van de surveillance-programma's van de VS (omdat we zelf niet in staat zijn dergelijke programma's op te zetten). Dus letterlijk inwisselen van privacy voor security. In de hoop zo terrorisme en andere misdaden beter te kunnen bestrijden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.