image

Amerikaans bedrijf voor 17 miljoen dollar via e-mail opgelicht

vrijdag 6 februari 2015, 12:39 door Redactie, 0 reacties

Een Amerikaanse handelsonderneming is miljoenen dollars verloren nadat het via e-mail werd opgelicht. In juni ontving één van de leidinggevenden verschillende e-mails die zogenaamd van de directeur van de onderneming als het accountancybedrijf afkomstig waren. In de e-mails kreeg de leidinggevende de opdracht om miljoenen naar een Chinese bank over te maken, zo meldt Omaha.com.

De e-mails waren niet afkomstig van het normale e-mailadres van de directeur. Volgens het eerste bericht zou de handelsonderneming een Chinees bedrijf willen overnemen. Het zou echter om vertrouwelijke informatie gaan en de leidinggevende werd gevraagd om alleen via het andere e-mailadres te communiceren. De tweede e-mail vertelde de "corporate controller" om contact met een werknemer van het accountancybedrijf op te nemen waar het geld naar toe moest worden overgemaakt.

Niet veel later ontving de controller een e-mail van deze accountant met instructies. Uiteindelijk maakte de man in totaal 17,2 miljoen dollar over. Naar eigen zeggen rook hij geen enkele moment onraad. De directeur van de handelsonderneming had namelijk het uitbreiden naar China besproken. De controller werkte daarnaast aan de jaarlijkse audit van de onderneming met een extern accountancybedrijf. het e-mailadres dat dit bedrijf gebruikte leek erg op het e-mailadres dat de zogenaamde accountant gebruikte.

De controller had daarnaast het telefoonnummer gebeld dat de oplichters hadden opgegeven en dat ook werd beantwoord door iemand. Deze persoon gebruikte dezelfde naam die in de tweede e-mail van de directeur werd genoemd. Alle drie de berichten waren echter afkomstig van de oplichters. De leidinggevende die de miljoenen overmaakte werkt inmiddels niet meer voor de handelsonderneming. Onlangs waarschuwde de FBI nog voor dit soort e-mailscams, waarbij criminelen in iets meer dan een jaar tijd 214 miljoen dollar buitmaakten.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.