image

'Online zoeken naar herpes is privacyrisico'

dinsdag 9 juli 2013, 17:38 door Redactie, 7 reacties

Internetgebruikers die op gezondheidssites naar ziektes zoals herpes, kanker of depressie zoeken lopen het risico dat hun privacy wordt geschonden. Onderzoeker Marco Huesch van de Universiteit van Zuid-Californië deed onderzoek naar hoe websites met gevoelige gezondheidsgerelateerde informatie omgaan. Steeds meer patiënten zoeken namelijk online naar informatie.

"De vertrouwelijkheid wordt bedreigd door het lekken van informatie aan derde partijen", aldus Huesch. Dit kan gebeuren via trackers op de websites zelf of de computer van de patiënt. De onderzoeker gebruikte de gratis privacytools DoNotTrackMe en Ghostery om te zien welke derde partijen op de gezondheidssites actief waren.

Het verkeer dat tussen de websites en patiënt werd uitgewisseld werd met de 'web debugging proxy' Charles onderschept en geanalyseerd. Op 20 veel bezochte gezondheidssites voerde Huesch zijn onderzoek uit, waaronder de websites van het National Institutes of Health, de Amerikaanse Food and Drug Administration en Weight Watchers.

Anonimiteit
"Een patiënt die op een 'gratis' gezondheidssite naar informatie over 'herpes' zoekt, zou ervan uit moeten gaan dat de zoekopdracht anoniem is. Indien niet anoniem, zou de informatie die de patiënt bewust of onbewust verstrekt, niet aan anderen moeten worden doorgespeeld", laat Huesch weten.

"Helaas zijn beide veronderstellingen mogelijk niet waar. Anonimiteit wordt bedreigd door het zichtbare internetadres van de patiënt zijn computer of de vaak unieke configuratie van zijn browser."

Discriminatie
Op alle pagina's werd tenminste één derde partij aangetroffen, gemiddeld waren er zo'n zes a zeven actief. Dertien van de twintig websites bevatten code waarmee de gegevens van gebruikers worden gevolgd. Het gaat dan met name om social media plug-ins, die op vijf van de dertien websites werden aangetroffen.

Uiteindelijk bleek dat 7 van de 13 websites met tracking-codes zoekopdrachten aan derde partijen lekten. De gelekte informatie zou niet alleen gênant kunnen zijn, het zou er ook voor kunnen zorgen dat mensen geen gezondheidsinformatie meer op internet willen opzoeken en dat ze op de arbeidsmarkt gediscrimineerd worden.

De huidige wet- en regelgeving zou onvoldoende bescherming tegen deze privacydreigingen bieden, zo laat Huesch in het medische vakblad JAMA Internal Medicine weten.

Reacties (7)
09-07-2013, 18:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-07-2013, 18:55 door Zipper306
Die optie is uit te schakelen in Ghostery.
09-07-2013, 19:01 door schele
En wat Ghostery, zeer transparant beschreven, doorgeeft als je die optie toch aan laat staan is in niets te vergelijken met medische gegevens.
09-07-2013, 19:42 door Erwtensoep
Die optie staat standaard uit.
09-07-2013, 21:00 door Argot
Ja ja, en als je op "Ik ben van de FBI" zoekt, springen er opeens allerlei backdoors open en krijg je allerlei data toegespeeld...
[/fantasie]

Standaard wordt bij mij die trackingzooi geblokkeerd, anders had ik volgens die trackers wel honderden kwaaltjes...
Tja, ik los vaak puzzels in de krant op en zoek soms op internet naar het antwoord. Mijn zoekopdrachten zijn dus zeer uiteenlopend...
09-07-2013, 23:17 door Anoniem
Gelukkig zoek ik ook veel naar hardloop trainingsschema's en groenten uit eigen tuin. #omdenken
10-07-2013, 02:50 door Anoniem
Goedenacht mensen,

Zouden jullie willen aangeven hoe jullie denken dit allemaal tegenhouden?
Uiteraard heb je allemaal tools en zo, maar is dat uiteindelijk geen farce?

Daar ben ik wel eens benieuwd naar....

Groetjes uit Singapore
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.