image

Privacyorganisatie waarschuwt Kabinet voor ongericht aftappen

maandag 9 februari 2015, 09:54 door Redactie, 10 reacties

Deze week bespreekt het Kabinet het voorstel van minister Plasterk over nieuwe bevoegdheden voor de inlichtingendiensten, zoals het ongericht aftappen van internetverkeer dat via de kabel loopt, maar privacyorganisatie Privacy Barometer heeft alvast gewaarschuwd dat dit Nederland niet veiliger maakt.

Volgens de organisatie is het massaal afluisteren niet effectief, niet proportioneel en zal het zelfs averechts werken. "Het geld en de mensen kunnen verstandiger worden ingezet." De organisatie stelt dat Plasterk in het wetsvoorstel niet het grootschalig aftappen van internetverkeer heeft kunnen onderbouwen. "De stelling dat opsporingsdiensten van de AIVD graag meer informatie willen, is natuurlijk niet voldoende om deze ingrijpende bevoegdheden gewoon maar toe te staan. Opsporingsdiensten willen altijd meer informatie."

Terrorisme-experts zouden erop wijzen dat meer informatie eerder contraproductief zal werken. Er zou namelijk veel capaciteit verloren gaan aan het verzamelen en doorspitten van een grote berg nieuwe gegevens van onverdachte burgers, terwijl daders van aanslagen vaak allang op een andere wijze in beeld zijn bij 'de instanties', merkt Privacy Barometer op. Daarnaast heeft de Eerste Kamer zich al tegen het idee uitgesproken en heeft de Europese rechter het verboden. Ongerichte massasurveillance van onverdachte burgers is volgens de rechter in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens (EVRM).

Privacy Barometer zegt het belang van een goede inlichtingen- en veiligheidsdienst te onderschrijven. De organisatie pleit er echter voor dat er verder moet worden gekeken dan naar de uitbreiding van bevoegdheden om af te luisteren. "In plaats van de staatsveiligheid zou de veiligheid van de individuele burger meer centraal moeten staan. De grootste aanslagen en dreigingen zijn tegenwoordig tegen het individu gericht en niet tegen de staat."

Aanbevelingen

Om Kabinetsleden op het debat van morgen voor te bereiden heeft Privacy Barometer een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin acht aanbevelingen voor de herziening van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002. Zo wordt er onder andere opgeroepen om ongericht aftappen van (bulk-)communicatie te verbieden, zo transparant mogelijk te zijn, zodat controle achteraf mogelijk wordt en dat voor de uitwisseling van gegevens met andere landen een rechterlijke toets noodzakelijk wordt.

Reacties (10)
09-02-2015, 10:29 door SPlid
Plasterk heeft vast teveel naar deze serie gekeken : http://nl.wikipedia.org/wiki/Person_of_Interest
09-02-2015, 13:11 door Anoniem
"De stelling dat opsporingsdiensten van de AIVD graag meer informatie willen, is natuurlijk niet voldoende om deze ingrijpende bevoegdheden gewoon maar toe te staan. Opsporingsdiensten willen altijd meer informatie."

Sinds wanneer beschikt de AIVD, als inlichtingendienst, over ''opsporingsdiensten'' ?
09-02-2015, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem: "De stelling dat opsporingsdiensten van de AIVD graag meer informatie willen, is natuurlijk niet voldoende om deze ingrijpende bevoegdheden gewoon maar toe te staan. Opsporingsdiensten willen altijd meer informatie."

Sinds wanneer beschikt de AIVD, als inlichtingendienst, over ''opsporingsdiensten'' ?

De AIVD verzamelt gegevens en maakt daar 'informatie' van. In Nederland hebben we opsporingsdiensten zoals bijvoorbeeld de politie, de douane of de koninklijke marrechaussee die van die informatie gebruik maken.
09-02-2015, 15:23 door Anoniem
In tijden van crisis geldt de strategische/militaire norm; astronomische hoeveelheden van alles, en het volk/publiek kan het heen-en-weer krijgen.
NB; vrij vertaald; "Astronomical quantities of everything and to hell with civilian needs." (Donald Nelson)
09-02-2015, 16:26 door Anoniem
De AIVD verzamelt gegevens en maakt daar 'informatie' van. In Nederland hebben we opsporingsdiensten zoals bijvoorbeeld de politie, de douane of de koninklijke marrechaussee die van die informatie gebruik maken.

In zeer beperkte mate; de genoemde diensten krijgen niet zomaar toegang tot AIVD informatie, en de doelstelling en wijze waarop informatie wordt vergaard is dan ook anders. Dat we opsporingsdiensten hebben spreekt verder voor zich, dat hoef je niet uit te leggen. Wel zijn er essentiele verschillen tussen opsporings- en inlichtingendiensten.

De AIVD is niet perse bezig met het opsporen van strafbare feiten, en de vraag of de informatie strafbare feiten aantoont, en tot een veroordeling kan leiden, is voor de AIVD ook van ondergeschikt belang.
09-02-2015, 19:13 door Anoniem
Het is jammer dat PrivacyBarometer de termen AIVD en opsporingsdiensten deels door elkaar houdt, te meer daar het een organisatie is. Hoe groter de organisatie, des te meer moet je er van kunnen verwachten. In dit geval wordt dit vervolgens als excuus gebruikt om het antwoord te ontwijken.

Overigens, misschien moesten we de heren ambtenaren hun Kafkaeske gang maar laten gaan. Toegegeven, problemen komen enerzijds door gebrek aan onderzoeksmiddelen vanuit het publiek en aanwezigheid van afdoende middelen van de ambtenaren om het proces te vertragen, langzaam naar buiten. Maar toch.

In 1898 gooide een Zuid-Afrikaanse conducteur een tot op dat moment niet bijster in politiek geïnteresseerde advocaat van de trein op grond van een niet al te goed doordachte wet. Die fout kostte het Verenigd Koninkrijk een Empire. Dat is nu juist de denkfout in dit soort massale gegevensverzameling/profiling/gevolgen van profiling. Hoe meer mensen direct of in hun naaste kennissenkring onrecht wordt aangedaan, des te groter de kans dat er iemand tussen zit die de zaak kan mobiliseren. Met de huidige massaliteit...
10-02-2015, 01:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-02-2015, 01:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-02-2015, 08:19 door Anoniem
Door Yanno: Ter aanvulling. Zijn er mensen die het door mij beschrevene ook mee maken? Graag lees ik de reacties en dan vooral hoe ik en andere onwetenden er ons kunnen tegen wapenen. Bij voorbaat dank voor de reacties. Ik wens iedereen die reageert heel veel Liefde, Wijsheid, Kracht en Schoonheid toe. Yanno
Geen Windows gebruiken en altijd via Tor of VPN dat soort kritische geluiden laten horen? Zorg dan ook dat al je webbrowser, bij het gebruik van VPN, niet je originele IP meesturen. Daar zijn patches voor.
Maar wie gelooft jou nu? Ik denk helemaal niemand want het kan 'van alles' zijn.

[tin foil hat modus] Tip: kijk of je nog een echte netwerk hub kan krijgen (dus geen switch) en hang je modem daaraan en een pc met een sniffer. Kijk wat voor verbindingen er allemaal langs komen en welke connectie met jouw pc willen maken. Waarom denk je dat deze netwerk hubs niet meer te krijgen zijn? Het is daarmee niet zo heel erg ingewikkeld om netwerk verkeer van opsporingsdiensten te tracen. [/tin foil hat modus]
10-02-2015, 23:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.