Privacy - Wat niemand over je mag weten

Gmail en telefoonnummer

10-07-2013, 23:07 door evertVB, 17 reacties
Google vraagt herhaaldelijk om een telefoonnummer te koppelen aan je gmail en dan wil ik dat nooit.
Laatst kon ik niet eens meer bij mijn account: ik zat op een andere locatie, gmail vond de aanmeldingspoging op voorhand verdacht en begon een verificatieprocedure via telefoon/sms.
Hoe kan ik hier omheen? Is gmail nog wel bruikbaar als je je telefoonnummer niet aan Google wilt geven?
Reacties (17)
11-07-2013, 08:32 door Anoniem
Ik wil niet flauw doen maar als je Gmail gebruikt kan je net zo goed je telnr invoeren.
Ze hebben dan al zo'n goed profiel van je dat het laatste dan ook geen probleem meer is.

Het is alleen dat ze hem niet op voorhand al voor je mogen invullen.
11-07-2013, 09:34 door sevestra
Als je hier echt op tegen bent kan ik je aanraden om een oud mobieltje uit de lade te trekken en hier een prepaid kaartje in te duwen. Om deze vervolgens alleen te gebruiken voor dit soort "authenticatie". Hetzelfde is overigens nu ook bij hotmail/microsoft.
11-07-2013, 11:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-07-2013, 15:30 door johanw
Ik kan dit ook lezen als "hij geeft niet om provacy maar wil ook niet gespamd worden op z'n mobiel nummer".
11-07-2013, 16:13 door golem
Het beperkt inderdaad de bruikbaarheid als je geen telefoonnummer wilt opgeven.
Dus gmail alleen op 1 bepaalde PC gebruiken ?
Wat als die PC stuk gaat, moet je dan toch een telefoonnummer geven ?
Dan maar alvast een andere gratis mailprovider nemen en de gmail langzaam loslaten.
gmx.com een oplossing ?
11-07-2013, 20:48 door Anoniem
Als het goed is kan het ook zonder je telnummer en zou het ook moeten kunnen met een google authenticater app.
11-07-2013, 20:57 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil niet flauw doen maar als je Gmail gebruikt kan je net zo goed je telnr invoeren.
Zeg dan niet zulke flauwe dingen.

Door Hugo: Je wil niet je telefoonnummer afgeven, maar maakt toch gebruik van Gmail.
Dat lees ik als: je geeft om je privacy, maar toch ook niet.
Ook gij, Hugo. Wie zegt er dat dat gmail account iets met echte naam van doen heeft? Het ene beetje data weggeven is mischien niet slim, maar geen excuus om dan te zeggen, doe de rest er dan ook maar bij. Kopietje paspoort gelijk ook maar dan?

Overigens hebben ze vrij grondig het gebruik van imap via tor gesaboteerd, "uit veiligheid". Via de browser kan het nog wel, nog net. Nog een reden om toch maar naar een andere mailprovider om te zien.
24-07-2013, 15:32 door packetguy
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik wil niet flauw doen maar als je Gmail gebruikt kan je net zo goed je telnr invoeren.
Zeg dan niet zulke flauwe dingen.

Door Hugo: Je wil niet je telefoonnummer afgeven, maar maakt toch gebruik van Gmail.
Dat lees ik als: je geeft om je privacy, maar toch ook niet.
Het ene beetje data weggeven is mischien niet slim, maar geen excuus om dan te zeggen, doe de rest er dan ook maar bij. Kopietje paspoort gelijk ook maar dan?

Tuurlijk wel, als je dan toch een account hebt bij gmail is het al 'vrij' verkrijgbaar, plus de kans dat je wel is een kopietje van je paspoort hebt verstuurd via mail ook. Dus als je toch bezig bent en niks geeft om je privacy zou ik me zeker niet druk maken om je telefoonnummer.
24-07-2013, 16:15 door Anoniem
Door golem: Het beperkt inderdaad de bruikbaarheid als je geen telefoonnummer wilt opgeven.
Dus gmail alleen op 1 bepaalde PC gebruiken ?
Wat als die PC stuk gaat, moet je dan toch een telefoonnummer geven ?
Dan maar alvast een andere gratis mailprovider nemen en de gmail langzaam loslaten.
gmx.com een oplossing ?


Ha, gmx vraagt je om je te registreren(inclusief password) via een onbeveiligde verbinding.
25-07-2013, 01:38 door Euro10000
Vraag steller, je bent niet goed geinformeerd, je kunt net wel het beste wel een telefoonnummer gebruiken.
Want dan kan niemand inloggen op je gmail, want dan heeft de hacker je mobiele telefoon nodig om dit te doen.(2-weg verificatie)
Dit heeft te maken met veiligheid, en op elke site waar je dit kunt doen, dan pas dit ook toe.
De code via je telefoon wordt maar 1x gedaan op een bepaalde pc, als je inlogt op een andere pc, dan wordt er weer een code verzonden, om dit op de nieuwe pc te gebruiken, hierdoor kan een hacker dit niet doen, heel erg goed dus. Dus een hacker die je wachtwoord en user heeft kan dus nog niks, en als je weet hoe snel ze hieraan kunnen komen dmv spyware/keylogger.
Je kan ook nog codes op papier uitprinten zodat je die mee kunt nemen, als je geen telefoon bij de hand hebt.
25-07-2013, 08:48 door Anoniem
Maar als de vraag steller nou een gmail account heeft buiten ze eigen mailbox om dingen af te handelen waarvan die niet nodig vind dat iemand zijn echte gegevens heeft. En Google dus alleen kan grasduinen in de mailtjes van meneer die hij speciaal naar dat adres heeft laten sturen als een soort spam box. Of een account om een YouTube comment te kunnen plaatsen. Dan wil je niet dat die spambox aan jou 06 nummer komt te hangen.

Ik heb het zelfde gezeur. Op school wil een groep gebruik maken van hangout om te communiceren over een project ik moet dus een gmail account hebben maar ik zit er niet op te wachten dat daarom mijn 06 nummer aan het account hangt...... Voor de rest probeer ik Google aan alle kanten te weren dus echt informatie hebben ze niet van me... Behalve dan me school project maar daar hoeft niet mijn 06 nummer bij te hangen.

Ik vind het een beetje stom om te denken dat als je een gmail account hebt deze altijd gebruikt om al je mail heen te sturen en alle andere dingen die google er aan heeft gekoppeld dat hoeft helemaal niet.
25-07-2013, 08:51 door Anoniem
"Vraag steller, je bent niet goed geinformeerd, je kunt net wel het beste wel een telefoonnummer gebruiken.
Want dan kan niemand inloggen op je gmail, want dan heeft de hacker je mobiele telefoon nodig om dit te doen.(2-weg verificatie) Dit heeft te maken met veiligheid, en op elke site waar je dit kunt doen, dan pas dit ook toe."

De vraagsteller lijkt volledig te snappen dat je je telefoonnummer kan gebruiken t.b.v. het beveiligen van je account tegen hackers. Waar hij zich zorgen om maakt is de vraag in hoeverre je Google kunt vertrouwen met dergelijke privacy gevoelige gegevens. Dat lijkt mij een terechte vraag.
25-07-2013, 09:21 door johanw
Veiligheid is ook dat bv een Google (en de NSA) niet weet wat jouw telefoonnummer is. Facebook zit daar ook al steeds om te zeuren, ik weet niet waarom die het nu weer zo graag willen hebben maar ze krijgen het niet.

Overigens draai ik mn eigen mailserver, dat is veel makkelijker. Inloggen zoals ik het wil (alleen encrypted IMAP staat open), ik weet zeker welk certificaat er gebruikt wordt en dat ik als enige een copie heb (en als de AIVD of justitie het zouden opvragen kunnen ze dat dus niet doen zonder dat ik het meteen weet want ze moeten bij mij zijn).
25-07-2013, 12:56 door Anoniem
"Veiligheid is ook dat bv een Google (en de NSA) niet weet wat jouw telefoonnummer is. "

De NSA weet zonder meer wat jouw telefoonnummer is, indien deze op jouw naam staat (al zal het ze weinig boeien, er van uitgaande dat jij geen ''person of interest'' bent voor die dienst).

Dergelijke gegevens worden immers reeds uitgewisseld met de Amerikanen t.g.v. afspraken die hierover in het verleden gemaakt zijn met EU lidstaten in het kader van de oorlog tegen het terrorisme; daar heeft men Google of Facebook echt niet voor nodig.

"Overigens draai ik mn eigen mailserver, dat is veel makkelijker. Inloggen zoals ik het wil (alleen encrypted IMAP staat open), ik weet zeker welk certificaat er gebruikt wordt en dat ik als enige een copie heb "

Waarbij je er voor het gemak vanuit gaat dat zowel je operating system als ook de daarop draaiende software geen 0day vulnerability bevat waar men gebruik van zou kunnen maken om op je systeem binnen te dringen ?

De kans dat je dat gebeurt als gemiddelde burger is natuurlijk vrij klein (danwel uitgesloten), maar de technische mogelijkheid kan zeer zeker aanwezig zijn.
25-07-2013, 21:54 door johanw
"indien deze op jouw naam staat" is natuurlijk een nogal beperkende aanname. Als je iets wil uithalen waarbij je vermoed afgeluisterd te worden ga je dat natuurlijk met een niet geregistreerd prepay nummer doen.

En wat ik van de Europese politiediensten die de "bundestrojaner" gebruiken lees is dat die je proberen te besmetten door besmette mails te sturen. Werkt alleen tegen zeer onvoorzichtige windowsgebruikers.
29-07-2013, 13:24 door Anoniem
"indien deze op jouw naam staat" is natuurlijk een nogal beperkende aanname. Als je iets wil uithalen waarbij je vermoed afgeluisterd te worden ga je dat natuurlijk met een niet geregistreerd prepay nummer doen.

Dan zou ik maar wel uitkijken dat je op zo'n telefoon niet enkele nummers belt welke je ook met een telefoon hebt gebeld welke wel op jouw naam staat. Via traffic pattern analysis is het achterhalen van de eigenaar van prepay telefoons namelijk erg gemakkelijk.

Ook zou ik die telefoon niet aan de oplader in je eigen huis leggen (zeker als je niet in een flat), indien je wilt voorkomen dat men je telefoon peilt, en er zo achter komt waar je woont.

Met andere woorden, overschat je anonimiteit niet met prepay telefoons. In de meerderheid van de gevallen is de eigenaar vrij gemakkelijk te traceren.
17-09-2013, 15:07 door Anoniem
Ik ben sinds een maand of zes gestopt met Google, Gmail en aanverwante diensten, dat kan ik iedereen van harte aanbevelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.