image

Politie waarschuwt voor nieuwe vorm van skimming

donderdag 11 juli 2013, 12:05 door Redactie, 5 reacties

De politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van skimming waarbij zowel de pincode als pinpas door criminelen worden gestolen. Het gaat om 'card trapping', een opkomend fenomeen bij geldautomaten van diverse Nederlandse banken, zo laat de politie via Facebook weten. De fraudeurs maken gebruik van een metalen klemmetje, dat in de pasinvoermond van de geldautomaat past.

Aan de binnenzijde van het klemmetje is een hoekje gemaakt waarachter de betaalpas blijft hangen. Terwijl de klant staat te pinnen, wordt via 'schoudersurfen' de pincode van de klant afgekeken. Zodra de klant merkt dat de pas niet uit de pinautomaat komt, zal deze een storing vermoeden en vervolgens vertrekken.

"Dit is het moment waarop de fraudeurs toeslaan! Het klemmetje met de originele betaalpas wordt verwijderd en binnen enkele minuten wordt de rekening van de klant leeg getrokken", aldus de politie.

Telefonisch contact
Klanten krijgen het advies om in gevallen waarbij de betaalpas niet uit de pasinvoermond terugkomt, bij de geldautomaat te blijven en direct telefonisch contact op te nemen met hun bank, dan wel met de politie.

In Engeland werden gisteren drie mannen wegens card trapping veroordeeld tot gevangenisstraffen van 13 en 18 maanden.

Reacties (5)
11-07-2013, 13:00 door Anoniem
Een rekening "leegtrekken" valt nog niet mee. Bij mijn bank is het maximaal te pinnen bedrag gelimiteerd. Bij de automaten van de eigen bank is het wel hoger dan bij "vreemde" automaten, maar daarmee kun je mijn rekening nog niet "leegtrekken". Die term is dus misleidend. Bovendien kan de actie alleen slagen wanneer (a) er in de pasgleuf niets vreemds wordt gevoeld of gezien, (b) het schoudersurfen niet wordt opgemerkt, en (c) de bedrogen pinner zomaar wegloopt. Een wankele business case.

Die case is nog wankeler te maken door (a) bij de bank te regelen dat je niet rood kunt staan, en (b) het bedrag op je betaalrekening beperkt te houden tot wat je binnen enkele dagen nodig hebt. Dat beperkt wel het betaalgemak, maar ja: betaalgemak = roofgemak. Dus.
11-07-2013, 13:42 door Eric-Jan H te D
Waarom geen pinautomaten die net zoals in de winkel niet je hele pasje inslikken. Zelfs is
het mogelijk om helemaal zonder sleuf te werken. Een lichte verdieping waar je pasje plat
in past met alleen contactjes voor het uitlezen van de chip is voldoende

Kennelijk is het oude handwerk in de vorm van zakkenrollen aan het uitsterven.
11-07-2013, 16:07 door golem
Door Eric-Jan H te A: Waarom geen pinautomaten die net zoals in de winkel niet je hele pasje inslikken. Zelfs is
het mogelijk om helemaal zonder sleuf te werken. Een lichte verdieping waar je pasje plat
in past met alleen contactjes voor het uitlezen van de chip is voldoende.
Dat lijkt mij een goed idee, maar waarom maakt de bank een systeem dat de pas inslikt.
Om valse of gestolen passen in te slikken en niet meer terug te geven ?
11-07-2013, 16:24 door Anoniem
Overigens is dat ook wel weer te hacken. Misschien zelfs vrij eenvoudig: je bouwt een extra plankje dat naadloos bovenop de originele chiplezer komt te liggen met daarin ook weer die contactjes. Je kan dan met de juiste electronica de communicatie tussen pas en betaalautomaat sniffen.
11-07-2013, 20:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.