image

'Facebook Graph Search is privacynachtmerrie'

vrijdag 12 juli 2013, 12:25 door Redactie, 8 reacties

Onlangs introduceerde Facebook een nieuwe zoekfunctie genaamd 'Grahp Search' waarbij er op basis van allerlei persoonlijke informatie gezocht kan worden, maar de privacygevolgen zijn enorm, aldus experts. Graph Search gebruikt de informatie die mensen op de sociale netwerksite achterlaten voor het aanmaken van een database, waar anderen in kunnen zoeken.

Daardoor is het mogelijk om op allerlei zaken te zoeken, zoals religieuze en politieke opvattingen, werkgever, functie, woonplaats en nog veel meer gegevens. "Hoewel Facebook het gebruik van de privacyinstellingen heeft vereenvoudigd, beseffen veel mensen niet dat hun opmerkingen of likes in bepaalde gevallen nog steeds door buitenstaanders zijn te bekijken", zegt Jerome Segura van Malwarebytes.

Misbruik
"De potentie voor misbruik is enorm", waarschuwt de beveiligingsexpert. En hij is niet de enige die de mogelijkheden tot misbruik ziet. Volgens Edward Brice is Graph Search de ideale zoekmachine voor social engineers die hun slachtoffers willen misleiden.

"Social engineering gaat voornamelijk om het effectief verzamelen en gebruiken van informatie over iemand. Hoe meer informatie je hebt, hoe succesvoller je zult zijn om die informatie te gebruiken...mogelijk om toegang tot het netwerk van de werkgever te krijgen."

Ook John Sileo, expert op het gebied van identiteitsdiefstal, ziet de functie met lede ogen aan. "Kerst kwam dit jaar vroeg voor alle phishers, hackers en identiteitsdieven."

Vrienden
Toch stelt de expert dat het grootste gevaar ligt in vrienden, collega's of werkgevers die dingen ontdekken waarvan de Facebookgebruiker dacht dat ze privé waren. Onlangs publiceerde ook Daylan Pearce een overzicht van wat Facebook allemaal over gebruikers verzamelt en hoe die gegevens misbruikt kunnen worden.

Zo is het via Graph Search zeer eenvoudig om mensen te vinden die voor bijvoorbeeld de politie of het leger werken. Maar het risico is via de instellingen van Facebook te beperken. "Iemand die geen 90 minuten aan zijn privacy- en securityinstellingen heeft besteed, loopt een veel groter risico dan nodig is", besluit Sileo.

Gebruikers hebben als het om privacy gaat niet alles in de hand. Eind juni wist een hacker via een 'lek' in Graph Search nog 2,5 miljoen telefoonnummers te verzamelen. Hoewel de informatie openbaar was, vroeg Facebook de hacker toch om hiermee te stoppen.

Reacties (8)
12-07-2013, 14:54 door Anoniem
"Volgens Edward Brice is Graph Search de ideale zoekmachine voor social engineers die hun slachtoffers willen misleiden. "

Daarnaast is Graph Search ook ideaal voor overheden om dissidenten en dergelijke op te sporen. Zou de religieuze politie als op zoek zijn naar Saudische internetgebruikers, die aangeven homofiel te zijn ? Gebruikt de geheime dienst van Assad het om Syriers te vinden die oppositiegroepen liken ? En hoe zit dat in China, met Tibetanen die bijvoorbeeld aangeven sympathiek te staan tegenover de Dalai Llama en de Tibetaanse onafhankelijkheidsbeweging ?

Facebook Graph Search kan levens gaan kosten.
12-07-2013, 15:11 door spatieman
welcome to facebook.
we PISS on your privacy !!
12-07-2013, 18:43 door Anoniem
Als veel mensen eindelijk door gaan krijgen wat Facebook eigenlijk is (het grootste one way screen aller tijden), ben ik benieuwd wat ze gaan doen. Hun bestaande data wissen is onmogelijk. Dat wordt een shock voor velen. En omdat Facebook voor veel mensen bijna synoniem is aan internet, zou ik mijn aandelen in internetbedrijven maar zoetjes aan gaan verkopen.
13-07-2013, 12:38 door Anoniem
Hier zal het er nooit opkomen dat Facebook ding , op geen enkele van de PC's.

Spijtig dat daar zoveel mensen in trappen maar ja wie ben ik dan weer om daarover te oordelen.

Weg met die FB rommel dus ...
13-07-2013, 16:58 door Anoniem
Weten en wissen

We wisten (van) niets?
Fris je geheugen eens op en lees nog eens na wat je met accept al die jaren steeds weer ongelezen had weggeklikt (geplast op gebruiksvoorwaarden ipv gelezen?).
Social media bedrijf in kwestie 'wist' trouwens ook niets (schijnt).

eff.org - april28,2010; "Facebook's Eroding Privacy Policy: A Timeline"
www.eff.org/deeplinks/2010/04/facebook-timeline
(wat is er trouwens aan de hand met het gebruikte ssl certificaat van deze site?)

Criticism of Facebook
http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Facebook

Over de vergaande zoek en filtermogelijkheden werd maanden geleden al geschreven.
Het kan ook een (al dan niet minder) grappig tijdverdrijf worden; vreemde combinaties bedenken en kijken of en wat dat oplevert.
14-07-2013, 00:19 door Anoniem
Graph Search bestaat inderdaad al enige tijd, want http://actualfacebookgraphsearches.tumblr.com/ bestaat al sinds januari. Op die site worden voorbeelden van "interessante" zoekopdrachten verzameld.
14-07-2013, 01:06 door _____
Facebook is privacynachtmerrie!
15-07-2013, 10:11 door VriendP
FB is een hype. Over een paar jaar is iedereen het weer vergeten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.