image

Microsoft ontkent backdoor in Outlook.com

woensdag 17 juli 2013, 10:56 door Redactie, 6 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft geen directe toegang tot de e-mails en gegevens van Outlook.com-gebruikers, wat voorheen als Hotmail bekend stond. Onlangs publiceerde de Britse krant The Guardian een artikel gebaseerd op documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden, dat Microsoft de NSA zou helpen bij het omzeilen van de encryptie die het gebruikt.

Volgens Microsoft bevat de berichtgeving van de afgelopen weken grote onnauwkeurigheden, maar mag het van de Amerikaanse overheid geen details prijsgeven.

De softwaregigant stelt dat het meer informatie met het publiek wil delen, zoals het aantal 'national security' verzoeken dat het ontvangt. Er ligt inmiddels een petitie om deze situatie te veranderen, maar die is nog altijd niet behandeld.

Encryptiesleutels
De informatie die het toch mag delen heeft Microsoft nu gepubliceerd. Daarin staat dat Microsoft de Amerikaanse overheid geen directe toegang tot chatberichten of e-mails op Outlook.com geeft. Wel zou Microsoft op gerechtelijke bevelen ingaan, waarbij de Amerikaanse overheid de inhoud van specifieke accounts opeist.

Er zou in ieder geval geen 'technische mogelijkheid' zijn waardoor inlichtingendiensten direct de inhoud van gebruikers kunnen benaderen. Daarnaast zou Microsoft de NSA niet helpen bij het kraken van de encryptie die het toepast en worden er geen encryptiesleutels aan de Amerikaanse overheid overhandigd.

Skype
Dezelfde aanpak zou ook voor SkyDrive en Skype gelden. Wat betreft Skype-gesprekken zou de VoIP-dienst vorig jaar niet zijn aangepast om afluisteren door de NSA te vereenvoudigen. Het blijft echter onduidelijk of Microsoft de inhoud van Skype telefoongesprekken aan de overheid kan overhandigen.

De softwaregigant merkt op dat overheden een interesse hebben om ook toegang tot dit soort gegevens te krijgen en dat het hier aan moet voldoen als er een gerechtelijk bevel ligt. "We bieden overheden geen directe of onbelemmerde toegang tot klantgegevens of encryptiesleutels."

Reacties (6)
17-07-2013, 11:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-07-2013, 11:48 door Anoniem
Geen enkel bedrijf met een vestiging in de vs is te vertrouwen. Wen er maar aan. Zolang ze allemaal netjes aan de leiband van de overheid daar blijven lopen, zul je er nooit achterkomen wat ze wel en niet afstaan. Natúúrlijk zullen ze beweren dat ze nergens aan komen. Als ze de dat niet deden, waren ze gelijk de meeste klanten in de rest van de wereld kwijt.

Alle dwangmaatregelen collectief negeren en zonder uitzondering - en zonder te wachten op toestemming - alle bevelen openbaar maken zou de enige manier zijn om het vertrouwen te herstellen. Ik denk ook dat dat zou kunnen. Een soort burgerlijke ongehoorzaamheid op zeer grote schaal kan je als overheid niet indammen. Ik zie het alleen niet gebeuren.
17-07-2013, 11:55 door Anoniem
Hm....

We bieden overheden geen directe of onbelemmerde toegang tot klantgegevens of encryptiesleutels

Er ontbreekt iets:

En als we wel toegang gaven zouden wij vanwege de 'gag-order' het niet mogen zeggen, en dus moeten liegen. Maar omdat we dan 'moeten' liegen, kunnen we gelukkig rustig slapen met de gedachte dat wij niet wilden liegen, maar gedwongen werden.'

Gelooft iemand die verklaringen van Microsoft (en andere partijen) nog? Met iedere ontkenning maken ze zichzelf alleen maar ongeloofwaardiger in mijn opinie.
17-07-2013, 15:41 door schele
Wil net zeggen, ondertussen mogen ze van mij via iedere lokale vestiging een ontkenning de wereld insturen, geloof er niks meer van. Het ligt ook gewoon teveel voor de hand dat de NSA toegang heeft.TEnslotte hebben ze hun wetten zo gemaakt dat het mogelijk is. En als het mogelijk is, dan gebeurt het.
17-07-2013, 17:39 door vimes
Nou als 't allemaal niet klopt, waarom willen ze Snowden dan zo graag hebben? Leugens verspreiden lijkt mij veel onschuldiger dan staatsgeheimen lekken.
18-07-2013, 07:58 door Anoniem
Het is geen backdoor.
Ze hebben een geheime afspraak dat alle geheime diensten van de hele westerse wereld.
Die mogen, in zeer uitzonderlijke gevallen, en alleen met het oog op terrorisme-bestrijding, en dan slechts in beperkte mate, en alleen als aan zeer hoge eisen is voldaan even meekijken met jouw mail.

En nu de waarheid:
de veiligheidsdiensten kunnen ongelimiteerd rondsnuffelen in alle mails van alle mensen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.