Security Professionals - ipfw add deny all from eindgebruikers to any

[Verwijderd]

17-02-2015, 07:40 door [Account Verwijderd], 12 reacties
[Verwijderd]
Reacties (12)
17-02-2015, 08:48 door Anoniem
eigen gesprekken mag je opnemen.
dat de collega deze niet wist bij het wisselen va nteostellen, dat is dan jammer.

als de werkgever dit zo sneaky beluistert, zal er wel een reden zijn van het opnemen...
17-02-2015, 09:32 door Anoniem
Ik zou maar vast beginnen te solliciteren en een plan a en plan b gaan opstellen. De wereld is groter als die slangenkuil die je omschrijft. Een gezonde werksfeer waarbij vertrouwen onderling aanwezig is, is wel zo belangrijk. Over de wet weet ik niets zinnigs te vertellen maar misschien dat arnaud daar iets over weet.... :-)
17-02-2015, 11:22 door Anoniem
Er zijn al vergelijkbare vragen gesteld op deze website; https://www.security.nl/posting/415711/Juridische+vraag%3A+mag+je+eigen+gesprekken+opnemen%3F.


Vraag: Graag zou ik willen weten of ik een gesprek mag opnemen waaraan ik zelf deelneem. Er word mij door de tegenpartij verteld dat dit niet mag.

Antwoord: Het is niet strafbaar je eigen gesprekken op te nemen, ook niet als je het de wederpartij niet vertelt. De wet verbiedt het stiekem maken van opnames van gesprekken waaraan je geen deelnemer bent (art. 139a Strafrecht). Als je dus wél deelnemer bent, overtreed je deze wet niet. Een dergelijke stiekeme opname mag als bewijs worden gebruikt. Maar publiceren van zo'n opname is in principe niet toegestaan

Als je als bedrijf structureel gesprekken opneemt en deze uitwerkt en archiveert in het kader van bedrijfsvoering dan valt dit onder het kopje "verwerking van persoonsgegevens". Je moet dan op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens de betrokken wederpartij te melden dat je dit doet, en mensen inzagerecht geven in wat er over hen opgeslagen wordt.

https://www.security.nl/posting/398963/Juridische+vraag%3A+mag+ik+mijn+eigen+telefoongesprekken+structureel+opnemen%3F

Vraag: Mag ik mijn eigen telefoongesprekken structureel opnemen?

Antwoord: Ja je mag je eigen telefoongesprekken opnemen. Je hoeft dat de wederpartij niet vooraf te melden, behalve als het zakelijke gesprekken zijn en je de opnames digitaal archiveert. Je mag de opnames echter niet publiceren zonder toestemming of zeer zwaarwegende reden. Wel mag je ze als bewijs inbrengen bij een rechtszaak of geschil.
17-02-2015, 14:16 door mcb
Erg interessante artikelen maar volgens mij niet echt van toepassing op de vraag van TS.
In het geval van TS gaat het om legaal opgenomen gesprekken tussen 2 individuen waar een 3e "toevallig" achter komt.
Dat die "3e" toevallig de werkgever is, is juridisch niet relevant.

@TS
Weet jij zeker dat dit is gebeurd?
Heeft jouw manager jou benaderd over de inhoud van deze gesprekken of heb je slecht dat vermoeden omdat jouw excollega zijn toestel niet heeft gewist en jij bang bent dat jouw manager achter de inhoud van deze gesprekken kan komen?

Hoe dan ook, er zijn geen strafbare feiten gepleegd.

Verder kun je je afvragen of het slim is om voor een werkgever belastende gesprekken op te nemen om een bedrijfstelefoon.
In sommige sectoren (bank, klantenservice, e.d.) is het gebruikelijk om gesprekken op te nemen.
Uit jou verhaal maak ik op dat het echter gaat om een zelf-geinstalleerde app en niet om opnamesoftware op een bedrijfscentrale.
Hoezo dat jouw excollega dit nodig heeft gevonden?
Indien de werksfeer dusdanig is zoals gesteld door anoniem 09:32, kan je idd beter wat anders gaan zoeken.
20-02-2015, 08:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-02-2015, 11:23 door Anoniem
Door Lilian: Ik heb niet de indruk dat mijn werkgever daar zo toevallig achter komt, Het lijkt erop dat de gesprekken bewust opgenomen werden en dat de GSM vervolgens voor ´onderhoud´ wordt ingeleverd zodat de gesprekken afgeluisterd kunnen worden waarna het weer teruggegeven wordt, Zo toevallig is het dus niet. Helaas kan ik dit niet aantonen want niemand zal het toegeven, Ook mijn GSM wordt daarop gecheckt, is mijn indruk, alleen ik neem niets op. Het gaat idd niet om bedrijfscentrale maar idd of zelf geïnstalleerde app of software. Waarom mij collega´s het nodig vinden, tja over de lijken om je functie te krijgen.

Waarom denk je aan opnames, en niet dat het mondeling overgedragen kan worden?
Waarom heb je het vermoeden dat je werkgever daadwerkelijk de inhoud van jullie gesprekken in handen krijgt?
Waarom denk je dat ook je eigen telefoon gecontroleerd wordt?

Misschien wordt het tijd dat je zelf je manager benaderd en je 'probleem' voorlegt, of dat je eieren voor je geld kiest zoals 09:32 door Anoniem suggereert.
Excuses, maar vooralsnog klinkt het warrig en meer als een complottheorie. Het kan best waar zijn, maar tot nu toe komt het niet sterk over.
20-02-2015, 14:05 door mcb
Door Lilian:
Het lijkt erop dat de gesprekken bewust opgenomen werden en dat de GSM vervolgens voor ´onderhoud´ wordt ingeleverd ...
.....
Het gaat idd niet om bedrijfscentrale maar idd of zelf geïnstalleerde app of software.
.....
Waarom mij collega´s het nodig vinden, tja over de lijken om je functie te krijgen.
Bij zo'n hoog backstabbinggehalte zijn er 3 opties:
- Zoals gesuggereerd je heil ergens anders zoeken. Hoewel afhankelijk van de type functie dat je hebt backstabbing vaker kan voorkomen.
- Dergelijke gesprekken niet meer over de telefoon voeren maar alleen bij de koffieautomaat over beter buiten het gebouw. De inhoud kan alsnog worden doorgegeven maar zonder opname is het zijn/haar woord tegen de jouwe.
- Dergelijke gesprekken helemaal niet voeren. Zeker niet met diegenen die denken dat backstabbing een positief iets is.

Als ik naar mezelf kijk, dan vertel ik dergelijke personen geen persoonlijke dingen en persoonlijke meningen over anderen al helemaal niet, en als het even kan ook geen zakelijke/professionele meningen. Het liefst houd ik backstabbingfiguren helemaal buiten de deur.

Zorg ervoor dat je weet wie je vrienden zijn (hoewel erg moeilijk met een dergelijke sfeer), en houd je persoonlijke mening voor jezelf.
07-04-2015, 13:03 door thisone
Geloof me als ik zeg dat bij veel werkgevers dit meer standaard is dan uitzondering. Wees voorzichtig met privacy en wat je zegt via een wire/ether. En in geval van vermoeden laat even je telefoon aan de sdk kit hangen bij een vertrouwd bedrijf. Mag niet meer dan een paar tientjes kosten.
18-04-2015, 18:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-04-2015, 18:36 door Anoniem
Door Lilian: ik vermoed dat ik spysoftware op mijn werk gsm heb en dat men me niet alleen kan afluisteren als ik bel maar ook als mijn gsm op tafel ligt en ik in de buurt ervan gesprekken voer. tips waar ik het kan controleren? lijkt me niet legaal aangezien dit vermoed dat ik ook thuis afgeluisterd word, op vakantie, tijdens gesprekken met de huisarts etc...

wat is sdk kit en kent iemand een vertrouwd bedrijf die dit kan doen...
Blijf effe bij je originele topic, lieverd, daarmee vermijdt je verwarring.

SDK is een Software Development kit (verzameling software), die is het zeker niet ;)
19-04-2015, 13:46 door Anoniem
"Geloof me als ik zeg dat bij veel werkgevers dit meer standaard is dan uitzondering. Wees voorzichtig met privacy en wat je zegt via een wire/ether."

Nou, tenzij een werkgever dat in een security policy heeft vastgelegd, welke met je is gedeeld, kan een werkgever die dat doet wat mij betreft de boom in.

De werkgever veroorzaakt dan wederrechtelijk een verstoorde arbeidsrelatie, en werkgevers die je op grond van dergelijk materiaal willen ontslaan, zullen toch een flinke ontslagpremie mogen betalen aangezien zij de je rechten hebben geschonden. Zonder duidelijke informatie vooraf is het monitoren van medewerkers d.m.v. afluisteren/meeluisteren simpleweg een schende van de privacy wet. En het is slecht werkgeverschap.

Indien het, zoals in dit voorbeeld, niet bewezen kan worden dat er sprake is van opzet, dan wordt het juridisch wel lastiger. Al is het afluisteren van berichten die je inneemt als werkgever m.i. al een privacy schending op zich, tenzij daar expliciet toestemming toe is gegeven door die desbetreffende medewerker. En ik vermoed dat de rechter dit ook zo zal zien.

Je komt niet ''toevallig'' achter de inhoud van opnames op een toestel.
19-04-2015, 13:49 door Anoniem
Ik ga ervan uit dat dit niet mag ook zal de werkgever die opvoeren als toevallig erachter gekomen bij wissel van de toestel of reparaties

Het afluisteren van opgenomen gesprekken is geen gebruikelijke bezigheid bij het wisselen/repareren van mobiele telefoons ? Zelfde als een reparateur van een laptop, die je documenten gaat zitten lezen. Dat is ook geen onderdeel van zijn werkzaamheden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.