image

Juridische vraag: mag je eigen gesprekken opnemen?

woensdag 21 januari 2015, 09:59 door Arnoud Engelfriet, 26 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Graag zou ik willen weten of ik een gesprek mag opnemen waaraan ik zelf deelneem. Er word mij door de tegenpartij verteld dat dit niet mag.

Antwoord: Het is niet strafbaar je eigen gesprekken op te nemen, ook niet als je het de wederpartij niet vertelt. De wet verbiedt het stiekem maken van opnames van gesprekken waaraan je geen deelnemer bent (art. 139a Strafrecht). Als je dus wél deelnemer bent, overtreed je deze wet niet. Een dergelijke stiekeme opname mag als bewijs worden gebruikt. Maar publiceren van zo'n opname is in principe niet toegestaan.

Als je als bedrijf structureel gesprekken opneemt en deze uitwerkt en archiveert in het kader van bedrijfsvoering dan valt dit onder het kopje "verwerking van persoonsgegevens". Je moet dan op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens de betrokken wederpartij te melden dat je dit doet, en mensen inzagerecht geven in wat er over hen opgeslagen wordt.

Een bedrijf is verplicht een kopie van haar voicelogs te geven aan de klant als ze deze structureel verzamelt (art. 35 Wet Bescherming Persoonsgegevens. De Hoge Raad bepaalde in 2007 dat het recht op inzage tevens omvatte het recht op transcripties van opgenomen telefoongesprekken omvatte. Ook als het bedrijf dan kosten moet maken.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (26)
21-01-2015, 11:23 door Preddie - Bijgewerkt: 21-01-2015, 11:24
Beste Arnoud, allereerst weer hartelijk dank voor je bijdrage op security.nl

Ik vroeg me af of het deelnemen aan een het gesprek de enige voorwaarde is? Mag men bijv. ook opnamen maken in een ruimte waar bij het betreden duidelijk staan aangegeven dat het maken van video of geluidsopnames niet is toegestaan. Ik denk dat bijv. een gesprek met een arts in een ziekenhuis, waarvan duidelijk staan aangegeven dat het maken van opnames verboden is.

Is dit nog steeds toegestaan als je zelf deelnemer bent, en zo niet mag de opname dan later gebruikt worden of kun hier zelf nog iets tegen doen wanneer je een redelijk vermoeden hebt dat er opnames zijn gemaakt terwijl het verbod hierop duidelijk zichtbaar is.

Edit: typo
21-01-2015, 11:24 door Anoniem
de tegenpartij, een werkgever bijvoorbeeld in de context van een functioneringsgesprek, mag natuurlijk wel aangeven dat ze het niet willen en daarom het gesprek niet laten plaatsvinden.
een andere optie is dat ze aangeven dat een opname een indicatie is voor hen van een vertrouwensbreuk, hetgeen een reden kan zijn voor een een tweetje naar de kantonrechter en het UWV.

Gewoon stiekem opnemen, en nergens gebruiken anders dan in een juridische procedure.
21-01-2015, 18:09 door Arnoud Engelfriet
Beste Predjuh, de wet onderscheidt twee situaties:
1) opnemen in een woning of andere besloten locatie (139a)
2) heimelijk opnemen op andere plekken (139b)

Wil je een van deze dingen doen dan moet je deelnemer zijn of toestemming van een (niet beide) deelnemers hebben.

Met een grote microfoon op de weg geluid opnemen is dus prima, omdat je dan niet heimelijk opneemt. Met een microfoon in je tas bij de bushalte gaan staan en gesprekken opnemen is wél heimelijk.

Een ziekenhuis telt als besloten plaats, dus daar geldt het algemene verbod uit 139a.

Een instelling kan als huisregel stellen dat je geen opnames mag maken. Dat is rechtsgeldig en dat mag dan niet. Echter, doe je het toch dan kunnen ze je eruit zetten, meer niet. Ze mogen niet eisen dat je de beelden of opnames wist, en de opnames blijven bruikbaar als bewijs.
21-01-2015, 20:44 door Anoniem
Hoe opnamen in privé omgeving voorkomen ?

Als de wet personen kennelijk niet wil beschermen:

Wat kan je dan doen als je niet wil dat er in een privé omgeving (jouw eigen woning) gesprekken worden opgenomen (wordt gefilmd of gefotografeerd) door officieel/onofficieel bezoek?

* Een bordje in de hal met de tekst : "geluidsopnamen, filmen en fotograferen zonder toestemming niet toegestaan?"
Maar mag de opnemer dat negeren en erover liegen als je vraagt of hij/zij een gesprek aan het opnemen is?
Wat dan?

* Bezoekers verplichten in die zelfde hal hun telefoons op een plankje achter te laten?
Verplicht telefoon uit laten zetten?
Mag je dat vragen aan bezoekers?

Het idiote hieraan is nog een keer dat jij voor gek versleten wordt en moet uitleggen waarom je jouw privé omgeving en privé gesprekken graag privé laat.
En in officiëlere situaties kennelijk elke zin moet doen gaan vergezellen van de mededeling dat je geen enkele mondelinge toezegging doet en dat wat je zegt zonder schriftelijke bevestiging ook nooit als zodanig kan worden opgevat.

Heimelijk opnemen van gesprekken?
Waarom dat dan weer niet verboden is?
Werkelijk onbegrijpelijk, van de zotte en moreel verwerpelijk.
23-01-2015, 08:01 door Anoniem
Lees dit eens door: http://www.declercq.com/weblog-privacy/1881-het-heimelijk-opnemen-van-gesprekken
Gaat wat dieper op de materie in en geeft voorbeelden van jurisprudentie.

Wat duidelijk blijkt is dat er steeds een afweging moet worden gemaakt tussen de privacy van de persoon waarvan gesprekken/beelden worden opgenomen aan de ene kant en het belang van de opnamen aan de andere kant.

Het plaatsen van foto's op Facebook van een feestje bij jou thuis, zeker als je de bezoekers (van tevoren) hebt aangegeven dit niet te willen / niet toe te staan is dus onrechtmatig omdat deze beelden geen enkel doel dienen dan amusementswaarde.

Wanneer jij thuis bezoek krijgt van, laten we zeggen, mensen van jeugdzorg omdat die vermoeden dat je jouw kinderen verwaarloost, mogen zij waarschijnlijk heimelijk opgenomen beelden (zelfs na jouw expliciet verbod om opnames te maken vooraf) gebruiken bij de jeugdrechter. Deze beelden dienen namelijk een doel dat zwaarder weegt dan jouw recht op privacy.
Wil je dat voorkomen, dan zal je deze mensen dus niet binnen moeten laten en niet met ze spreken.

Op jouw vragen:
- mag je een bordje "geluidsopnamen, filmen en fotograferen zonder toestemming niet toegestaan" ophangen?
Natuurlijk mag dat. Het is immers jouw huis. Het probleem voor jou is alleen dat men zich daar niet aan hoeft te houden.

- Mag je bezoekers vragen hun telefoon op een plankje in de hal achter te laten, dan wel uit te zetten?
Natuurlijk mag dat. Het is immers jouw huis en daar gelden jouw regels. Het lijkt mij dan aan jouw bezoek de beslissing of ze daarmee akkoord gaan (en verder binnenkomen) of niet (en dus weer vertrekken).
Dit hoeft bezoekers natuurlijk niet ervan te weerhouden een tweede opnameapparaat bij zich te hebben waarvan ze de aanwezigheid niet aan jou melden.

- Mag een bezoeker liegen over de vraag of hij aan het opnemen is?
Ja, dat mag hij. Liegen is niet verboden. Waarom hij de opnames maakte en wat hij vervolgens met de opnames doet bepaalt later wel of de gemaakte opnames wel of niet onrechtmatig waren.
25-01-2015, 20:20 door Anoniem
Hallo, ik wil graag weten of ik een gesprek tussen mij en een verkoper in een winkel mag opnemen, en of ik hem/haar op de hoogte moet stellen.
27-01-2015, 12:59 door [Account Verwijderd]
Binnenkort - in juni van dit jaar - loopt mijn uitkering bij het UWV af en moet ik me dus vervoegen bij de afdeling Sociale Zaken van mijn gemeente .
Als ik het bovenstaande goed begrepen heb is het mij dus toegestaan geluidsopnames te maken van het intakegesprek wat ongetwijfeld bij de gemeente zal gaan volgen .
Ik neem aan dat de betreffende ambtenaar daar niet al te gelukkig mee zal zijn ; kan hij mij - op straffe van uitkeringssancties - verbieden deze opnames voor eigen gebruik te maken ?
27-01-2015, 22:58 door Anoniem
Door martini1952: Binnenkort - in juni van dit jaar - loopt mijn uitkering bij het UWV af en moet ik me dus vervoegen bij de afdeling Sociale Zaken van mijn gemeente .
Als ik het bovenstaande goed begrepen heb is het mij dus toegestaan geluidsopnames te maken van het intakegesprek wat ongetwijfeld bij de gemeente zal gaan volgen .
Ik neem aan dat de betreffende ambtenaar daar niet al te gelukkig mee zal zijn ; kan hij mij - op straffe van uitkeringssancties - verbieden deze opnames voor eigen gebruik te maken ?

[Voordat je je slim rijk rekent]

Wanneer jij je moet gaan aanmelden voor een 'Sociale' Dienst uitkering wordt jij, voordat jij ook maar een cent ziet, eerst een keer uit je bed gebeld op een in ieder geval hun ogen verassend tijdstip.

Niet alleen kan je verwachten dat die twee personen je huis van onder tot boven inspecteren, desgewenst nogal intimiderend persoonlijke vragen stellen, en je na afloop een blanco formulier laten tekenen als gevraagd bewijs van hoge tevredenheid over de wijze van uitvoer van het controlebezoek, ook is het kennelijk wettelijk toegestaan incognito in mobiel dubbelvoud het gesprek met jou op te nemen.
Filmen wilde men ooit ook graag, dat ging niet door, mag niet zonder toestemming, heimelijk opnemen van het gesprek dus wel.
Reken er maar op.

Ga jij de heren vooraf verzoeken de telefoons tijdelijk uit te zetten?
Pleeg je waarschijnlijk obstructie en krijg je geen uitkering.

Recht op privacy? Hoezo? Welk recht? Welke privacy?
Recht en privacy is voorbehouden aan een andere klasse.
Dat je er rekening mee houdt.

[/Voordat je je slim rijk rekent]
13-05-2015, 17:16 door Anoniem
Als er een telefoongesprek tussen twee personen wordt opgevangen door een journalist (niet opgenomen), mogen zij dit gebruiken als bron of iets?
12-07-2015, 17:29 door Anoniem
Hallo,

Ik ben slecht in het begreipend lezen van lange zinnen en de text inhoud ervan. Ik mis dus vaak het punt van het gesprek dus wou graag een korte jip en janneke antw op mijn vraag als dat mogenlijk is.

Als ik aangeef bij mij leiding gevende die een gesprek met mij wil, dat ik een audio opname wil maken van het gesprek en hij/zij stemt hier niet mee in.
Wat kan en mag ik dan doen?
13-08-2015, 13:54 door Anoniem
Hallo,

Ik moet over een tijd misschien naar een hoorzitting van de Huurcommissie i.v.m. een lekkage in mijn woning. De Huurcommissie hanteert enkele huisregels tijdens zo'n zitting, waaronder het verbod om te fotograferen en/of (geluids)opnamen te maken. Ik vind dit vreemd, want ik was in de veronderstelling dat ik te allen tijde het recht heb om gesprekken op te nemen waar ik zelf aan deelneem. Kan iemand dit voor mij verhelderen? De Huurcommissie staat toch niet boven de wet? Mogen zij een dergelijke eis stellen? Alvast heel hartelijk bedankt! Met vriendelijke groet, Anoniem
10-11-2015, 09:43 door Anoniem
Als ik in mijn eigen huis een gesprek opneem, bijv. met een verkoper en mezelf zonder dat deze verkoper dit weet en hierna verlaat ik tijdelijk mijn huis en komen er andere personen in mijn huis en beginnen een gesprek met de verkoper, terwijl ik blijf opnemen, is het gesprek wat ik dan opneem tussen deze andere personen in mijn eigen huis toegestaan.
26-02-2016, 16:09 door Anoniem
Ik zit met de volgende vraag: iemand stuurt mij gesproken tekstberichtjes, mag ik deze berichten opslaan en publiceren? Het zijn privé berichtjes die aan mij persoonlijk gericht zijn.
31-03-2016, 09:38 door Anoniem
Je mag bijvoorbeeld dus ook (heimelijk) opnamen maken van een telefoongesprek dat je met de klantenservice van een bedrijf maakt, om vast te leggen wat de afspraken zijn.

Dit hoef je niet te melden, en als zij zeggen dat je dit niet mag opnemen, mag je er ook voor kiezen dat te negeren.

Een mondelinge afspraak is namelijk rechtsgeldig, en op die manier heb je bewijs daarvan.
05-04-2016, 13:01 door Anoniem
Ik heb een maandje geleden een opname gemaakt van 33 minuten van een hoorzitting betreffende een klacht over een medewerker van de gemeente. Met instemming van de gespreksdeelnemers.

Nu heb ik de gespreksleider gevraagd of het goed is dat ik deze opname ter hand stel aan de ombudsman, omdat ik het een ontluisterend gesprek vondt en vooral de afhandeling van de klacht.

Zou een lokale ombudsman, die vroeger gemeente secretaris was in dezelfde gemeente en dus de baas van dezelfde ambtenaar, iets gaan doen met zo'n opname?

Wat zijn de gevolgen voor mij wanneer ik de opname ter hand stel aan derden/ media zonder toestemming?

Uitkering inhouden, boete, gevangenisstraf of gewoon de volgende keer geen opname meer mogen maken?
24-09-2016, 11:33 door Anoniem
Beste Arnoud,

Een vraagje: een medewerker bij de gemeente beweert totaal iets anders wat is gesproken tijdens telefonisch gesprek. Maar beide keren dat we telefonisch contact gehad hadden en uit ervaringen heb ik opgenomen. Nu is er een klacht ingediend tegen haar omdat ze volledig niet correct heeft gehandeld. ik heb de stukken gekregen en las er in idd dat ze totaal iets anders beweert wat ik telefonisch des tijd gezegd hebben en met haar afgesproken

In mijn reactie wil ik zo graag aangeven dat het helemaal niet klopt wat ze beweert en het bewijs heb ik vastgelegd door het gesprek op te nemen.

MIJN VRAAG IS:
Als ik dat in mijn reactie aangeef of vertel, kom ik in een probleem omdat ik het gesprek opgenomen of zoals u zegt op security.nl dat het mag wanneer ik zelf ook in de opname sta?Ik hoop op een reactie van u ivm deadline op 25 sept. en alvast bedankt.
Met vriendelijke groet
24-09-2016, 11:35 door Burger1791
[Verwijderd]
09-01-2017, 08:08 door Anoniem
Binnenkort heb ik een hoorzitting in het ziekenhuis.
Een tijd geleden heb ik een gesprek met een arts opgenomen aangezien deze in brieven alles veranderen.
Op dit fragment geeft hij dingen toe en erkend hij dingen die fout zijn gegaan. Vervolgens in de brief ontkent hij of doet hij van de domme.

Ik weet dat opnames in ziekenhuizen niet mogen.
Maar mag dit alsnog gebruikt worden om zijn brief tegen te "spreken" zijn eigen woorden?

Zo ja ben ik dan strafbaar aansprakelijk als hij hier moeilijk over doet?
12-04-2017, 08:53 door Anoniem
Beste

Ik heb telefonish opnames van een gesprek met een ambtenaar op internet geplaats, en nu eist de gemeente dat ik die opnames van internet verwijdert. Maar die opname is de enige bewijs dat ik heb om te bewijzen dat ik door de gemeente onder druk word gezet.

Is er explicit wetelijk verboden gespreken met ambtenaren op internet te plaatsen?

Het gesprek was opgenomen wanner de ambtenaar me belde om te eisen dat ik aandere material dat ik op internet had geplaats en dat namen van mensen die mij discrimineren binnen de gemeente van internet te verwijderen, dus dit gesprek is de enige bewijs dat ik heb dat de onder het mom "de goede naam een eer van mederwerkers" de gemeente in werkelijkeheid meedoet of tolereerd discriminerende situaties veroorzaark door gemeentelijke medewerkers
19-04-2017, 16:48 door Emil
Wat ik begrijp is dat je normaal gesproken dus alleen een gesprek openbaar mag maken als je aangekondigd hebt dat je het gesprek opneemt. Maar moet IK dit aangekondigd hebben, of moet één van de gesprekspartners dit gezegd hebben? In de praktijk:
Ik bel instantie X. Ik krijg eerst een bandje te horen: "Dit gesprek kan worden opgenomen voor kwaliteitsdoeleinden." Tegelijkertijd neem ik zelf het gesprek ook op, mogelijk zijn er dus 2 opnames, één in het bezit van beiden. De medewerker van instantie X weet dus dat het gesprek opgenomen kan worden, alleen niet dat ik ook een kopie heb. Mag ik dit vervolgens publiceren/aan anderen laten horen? Of misschien alleen "voor kwaliteitsdoeleinden"?
12-08-2017, 11:38 door Anoniem
Beste Arnoud,

Hoe lang moet een bedrijf deze op namens bewaren? Of is daar een richtlijn voor?
Ik zou graag de gesprekken opvragen van een gerechtsduerwaarders kantoor die in mijn inziens in overtreding is.
Ik zou deze date goed kunnen gebruiken als bewijs voor een commissie van de KBVG.

Mvg

Steven
23-09-2017, 13:13 door Anoniem
Beste Arnoud,

Een duidelijk stuk. Helaas heb ik het idee dat ik in een grijs gebied bivakkeer. Ik werk als taxateur/vertegenwoordiger binnen een klein bedrijf, en zit daarvoor veel op de weg. Nu lopen alle telefoontjes via het kantoor. Als mijn baas niet aanwezig is, wat veel gebeurd, wordt de telefoon naar mijn privé nummer doorgeschakeld. Op deze telefoon zit een call recorder. Die gebruik ik vervolgens om zakelijke gesprekken terug te luisteren en er notities van te maken alvorens de klant terug te bellen. Dit omdat aut rijden en notuleren niet samen gaan. Dus een zakelijk gesprek, doorgeschakeld naar een privé telefoon waaruit vervolgens informatie wordt gehaald, moet ik dat bij het aangaan van een conversatie aangegeven of heb ik daar gewoon recht op? Met vriendelijke groet, Nico de Bruin
12-12-2017, 12:03 door Anoniem
Hai ik heb een stiekem een opname gemaakt van een gesprek. Toen de emoties te veel werden en ik naar de wc was gerend werd er een stukje opgenomen waar ik niet bij was. Ik had dit in eerste instanyie niet door. Maar is dit strafbaar?
18-01-2018, 22:55 door Anoniem
Vandaag een verhoor ondergaan waarin de KMAR stelde dat art 139a Sr mij als strafbaar aanmerkt als ik opneem zónder hun toestemming en als ik dit heimelijk zou gedaan hebben dús strafbaar zou zijn. Opname gestopt, want wat moet je anders dan?? Dit is de KMAR, als zíj de wet al niet kennen op welk recht, welke wét kan je dan nog bouwen/vertrouwen?
26-02-2018, 20:19 door Anoniem
Nu hoor ik een gesprek van de buren die zo hard praten dat dit duidelijk in mijn woning te horen is. Het gaat om het willen afmaken van iemand. Enfin, veel dreigementen met een direct gevolg voor het leven van een ander en de politie (durft) wilt niets doen. Mag ik dit gesprek dan opnemen?

En gezien het gesprek in mijn woning te horen is, mag ik deze opname dan ook publiek maken? Immers verspreidt het geluid zich door mijn woning. Al was het maar om de direct omwonenden te waarschuwen?
13-03-2018, 09:49 door Anoniem
Ik heb laatst een telefoongesprek opgenomen met iemand van een productiebedrijf. Ik werd gevraagd om mee te doen aan een televisieprogramma en uiteindelijk bleek dat ik hiervoor moest betalen. Ik ben nu bezig met een blog te schrijven over dit onderwerp, waarbij ik wel de zender waarvoor het programma is, wil noemen, maar niet het productiebedrijf, het programma of de persoon waarmee ik het gesprek heb gevoerd. Hierbij wil ik letterlijke passages uit het gesprek meenemen (zonder dus het noemen van de persoon, het bedrijf en het programma, maar wel met de zender). Het blijkt na wat rondvragen namelijk een redelijk 'normale' gang van zaken te zijn, bij heel veel commerciële zenders en programma's. Ik vind het een uiterst dubieuze gang van zaken en wil dit aan de kaak stellen. Kan ik hiervoor aangeklaagd worden?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.