image

Privacygroep waarschuwt voor digitale nummerborden

woensdag 17 juli 2013, 16:10 door Redactie, 6 reacties

De Amerikaanse staat Californië wil een proef met digitale nummerborden op duizenden voertuigen laten uitvoeren, om zo de registratie van voertuigen efficiënter te maken, maar privacygroepen maken zich zorgen. Met de test wil het Ministerie van Motorvoertuigen 20 miljoen dollar besparen, dat elk jaar aan postzegels en poststukken wordt uitgegeven voor het versturen van verlengingen.

De senaat keurde het voorstel vorige week goed, tot verrassing en teleurstelling van de Electronic Frontier Foundation (EFF). De digitale burgerrechtenbeweging merkt op dat er in het voorstel nergens rekening met de privacy van automobilisten wordt gehouden.

"Het betekent dat van iedereen die in Californië rijdt zijn locatie op elk moment toegankelijk voor de overheid is", aldus Nate Cardozo, advocaat bij de EFF. De technologie zou daarnaast ook gebruikt kunnen worden voor het tonen van advertenties op nummerborden van stilstaande auto's en het weergeven van Amber Alerts.

Reacties (6)
17-07-2013, 16:49 door spatieman
lijkt nederland wel !!
17-07-2013, 21:10 door TD-er
Hmm dus echt een schermpje als nummerplaat.
Dat vraagt erom om gehackt te worden.
En dan is het de vraag wie er verantwoordelijk is voor de boetes wanneer iemand anders jouw nummerplaat-data toont op zijn auto.
Kortom, hoe zit het met de aansprakelijkheid?
En het lijkt mij dat zo'n schermpje een stuk duurder is dan een gewone nummerplaat. Dus zoveel besparing zal het niet zijn. Alleen een verschuiving van de kosten naar de burger.

Oh en dan heb ik het niet eens over de traceerbaarheid.
Zal wel een GSM oid. in zitten voor de data, dus goed traceerbaar via de zendmasten.
Beetje vergelijkbaar met het e-call wat ze hier in Europa willen.
18-07-2013, 07:55 door Anoniem
Nederland zal wel weer het makke schaapje zijn en wij gaan dit voorbeeld volgen.
Eerst komen er kamervragen en gaan we een half jaar vergaderen omdat we "ernstig bezorgd zijn" over de privacy-gevaren die hier aan zitten en vervolgens gaan wij ook over op deze nummerborden.

Uiteraard zijn die nummerborden duurder dan de huidige platen en moet je een boete vooraf betalen omdat je dus ook copyright kunt schenden door er een afbeelding op te tonen die niet van jou is.
Zo'n boete betaal je bij zo'n cd-tje ook al.

We gaan dus:
- meer betalen (registratiekosten, administratiekosten, thuiskopieheffing, verwijderingsbijdrage voor het milieuonvriendelijke scherm
- storingen krijgen met je nummerbord (#error 23) ipv je nummerbord erop
- boetes ontvangen omdat door een storing/hacken je nummerbord niet wordt getoond
- hier gewoon aan mee doen als onze regering het voor het zeggen heeft (en dat hebben ze helaas)
18-07-2013, 09:16 door Anoniem
Als ik dit soort berichten, waar er gemiddeld één per dag van verschijnt, lees dan krijg ik soms het gevoel dat het het hele jaar door 1 april is. Hoe verzinnen mensen dit soort dingen?
18-07-2013, 12:28 door Anoniem
Gezien de meerkosten van een display t.o.v. een plaatje metaal met opdruk kan ik mij niet voorstellen dat er kosten bespaart zullen worden. De hoeveelheid administratie wordt ook niet minder. Ik heb het idee dat er andere factoren meespelen om dit te willen.
Zo kan de staat geld verdienen met het vertonen van reclame op de nummerplaat maar dat is wel een zot idee. Lijkt mij niet goed voor de verkeersveiligheid en sowieso zou ik het niet fijn vinden wanneer mijn auto reclame gaat zitten vertonen van een of ander bedrijf. What's next? Dit verkeerslicht wordt u aangeboden door Appie's supermarkt?
De auto wordt natuurlijk ook gemakkelijker te traceren en dat zal de echte reden wel zijn. Als overheid wil men graag op de hoogte zijn wat de burgers precies uitvoeren. Ik zou het graag omgedraaid hebben maar daar is dan de staatsveiligheid weer niet mee gediend.
18-07-2013, 13:00 door schele
Door spatieman: lijkt nederland wel !!
Ik heb eht wel wat op te merken over de NL regering en hun omgang met persoonsgegevens, maar dit soort blinde schendingen van de privacy zie ik hier nog niet gebeuren.

Maja, in de VS hebben ze echt een compleet andere kijk op privacy. En dit is het gevolg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.