image

Morgen kort geding tegen bewaarplicht telecommunicatie

dinsdag 17 februari 2015, 15:03 door Redactie, 4 reacties

Morgen 18 februari zal bij de rechtbank Den Haag het kort geding tegen de Staat over de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie plaatsvinden. Het kort geding is aangespannen door de Stichting Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, internetprovider BIT en telecomaanbieders VOYS en SpeakUp.

Volgens de eisende partijen is de Nederlandse bewaarplicht in strijd met fundamentele grondrechten die privéleven, communicatie en persoonsgegevens beschermen. Dat was vorig jaar ook het oordeel van zowel het Europese Hof van Justitie als de Nederlandse Raad van State. Minister Opstelten van Justitie weigert echter de bewaarplicht buiten werking te stellen. De wet wordt door de minister gehandhaafd totdat een aanpassing in werking is getreden en dat zou nog jaren kunnen duren.

Ontvankelijkheid

Tijdens de rechtszitting zal de ontvankelijkheid van de eisende organisaties niet worden aangevochten door de landsadvocaat, zo heeft Privacy First van haar advocaten vernomen. Het geding zal zich daardoor meteen op de inhoud in plaats van de procedurele vormvereisten van de zaak kunnen toespitsen. Volgens Vincent Böhre van Privacy First is dit een baanbrekende ontwikkeling, omdat bij vergelijkbare rechtszaken de ontvankelijkheid van de eisende partijen vrijwel altijd door de Staat werd aangevochten.

"Door deze mass surveillance worden de privacyrechten van Nederlandse burgers massaal geschonden. Het is onacceptabel dat minister Opstelten hieraan blijft vasthouden nadat de hoogste Europese rechter al in april 2014 duidelijk heeft gezegd dat deze privacyschending niet is toegestaan. Wij verwachten dan ook dat de rechtbank Den Haag de Nederlandse bewaarplicht hard zal veroordelen en onrechtmatig zal verklaren", aldus Böhre. De zitting begint om 11.00 uur en is openbaar.

Reacties (4)
17-02-2015, 16:59 door Reinder
Ik voorspel dat de rechter in navolging van het Europees Hof zal oordelen dat de bewaarplicht in strijd is met het EVRM en onrechtmatig is. Verder voorspel ik dat Opstelten zal gaan zeggen dat de uitspraak van de rechter niet betekent dat de bewaarplicht gestaakt moet worden, en dat ze het vonnis eerst moeten gaan bestuderen voordat ze verder commentaar kunnen geven. Dit bestuderen zal een paar maanden gaan duren, en daarna zal de minister zeggen "ik trek me niets aan van de rechter, ik doe het lekker toch na-na-na-naaa lekker puh kom me maar halen anders", maar dan politieker geformuleerd en voorzien van een drievoudige laag wollig taalgebruik. Oh ja, en hij zal doen alsof deze uitspraak een klap in het gezicht is van de nederlandse burger, dat de rechter niet heeft begrepen dat hij toch echt alleen maar bezig is het land te redden, en dat iedereen in het land achter zijn standpunt staat en geen enkel begrip kan hebben voor deze uitspraak. Verder zal hij mensen die het wel eens zijn met de uitspraak van de rechter impliciet ervan beschuldigen een actief ondersteuner van kinderporno en terrorisme te zijn.
17-02-2015, 17:26 door Anoniem
Ja maar het kabinet zal toch lak aan de uitspraak van de rechter hebben morgen,als het kabinet verliest,vind ik dat wij minimal 1 jaar geen belasting meer hoeven te betalen,als schadeclaim wat ons als burgers is aangedaan om de bewaarplicht te handhaven.
Een staat hoeft anders nooit boete te betalen,voor het overtreden van een wet,en een burger veel vaker.
17-02-2015, 18:14 door Anoniem
Ik voorspel dat de rechtet gaat zeggen dat ze niet ontvankelijk zijn of ze de nieuwe wet moeten afwavhten
18-02-2015, 11:04 door Anoniem
Alleen maar internetprovider BIT ?!
Waar blijven al die andere ISP's die zich zo graag profieleren als 'voorvechters' ?!

Ik geloof dat wij allen collectief onze dank en steun moeten betuigen, en onze Inet account bij deze Toko moeten onderbrengen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.