image

Minister: ambtenaren niet bewust van spionage

donderdag 18 juli 2013, 13:27 door Redactie, 2 reacties

Er zijn buitenlandse inlichtingendiensten in Nederland actief en ambtenaren zijn in veel gevallen daar niet op voorbereid. Dat laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op vragen van CDA-Kamerlid Toorenburg weten. Die reageerde naar aanleiding van een artikel over Russische spionnen in Nederland, die het onder andere op gemeentes hebben voorzien.

De spionnen hebben onder andere interesse in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Ook zijn ambtenaren een doelwit, zo liet het vervangend hoofd van de AIVD eerder weten. Met name omdat ze over een goede informatiepositie beschikken en niet weten dat ze een doelwit kunnen zijn.

Plasterk bevestigt dit. "Het blijkt dat ambtenaren zich niet altijd bewust zijn van het feit dat zij, omdat zij bijvoorbeeld toegang hebben tot bepaalde vertrouwelijke informatie, mogelijk een interessant doelwit voor buitenlandse inlichtingendiensten zijn."

Beveiliging
Op de vraag hoe bij de inrichting van de basisregistratie personen rekening wordt gehouden met de door de AIVD gesignaleerde kwetsbaarheid van de GBA stelt Plasterk dat voor de inrichting van de basisregistratie personen (BRP) de beveiliging van gegevens een belangrijk uitgangspunt is.

Om ambtenaren beter over het risico van spionage voor te lichten zijn er brochures, handleidingen en een e-learning module ontwikkeld. Ook is er een taskforce Bestuur en informatieveiligheid dienstverlening ingericht om het bewustzijn en de kennis over informatieveiligheid bij bestuurders en topmanagers in het openbaar bestuur te verbeteren.

Reacties (2)
18-07-2013, 20:01 door tuxick
En dan hun mails forwarden naar gmail 'omdat dat makkelijk is'
18-07-2013, 21:46 door cryptomannetje
En hoe zit het met het bewustzijn van de Minister zelf? Heeft hij het gebruik van privé middelen al afgezworen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.