image

Android-malware schakelt smartphones zogenaamd uit

woensdag 18 februari 2015, 15:21 door Redactie, 1 reacties

Onderzoekers van anti-virusbedrijf AVG hebben malware voor Android ontdekt die gebruikers laat geloven dat het toestel is uitgeschakeld, terwijl dit niet het geval is. Op het "uitgeschakelde" toestel kan de malware vervolgens nummers bellen, foto's maken en andere taken uitvoeren.

Hoe de malware zich verspreidt en waar die precies is aangetroffen laat AVG niet weten. Security.NL heeft om aanvullende informatie gevraagd, maar die was op het moment van publicatie nog niet binnen. Wel laat de virusbestrijder weten dat de malware na de installatie om rootrechten zal vragen. Vervolgens worden verschillende processen geïnjecteerd en objecten gekaapt. Als gebruikers hierna hun smartphone willen uitschakelen verschijnt er een nepmelding die de mogelijkheid biedt om het toestel ook uit te schakelen.

Gebruikers die het toestel uitschakelen krijgen nu de echte afsluitanimatie te zien waarna het scherm zwart wordt. De telefoon staat echter nog steeds aan. Dit is mogelijk doordat een functie die de telefoon daadwerkelijk uitschakelt vanwege de infectie nooit kan worden aangeroepen. Gebruikers die er dan ook zeker van willen zijn dat hun toestel uitstaat krijgen van AVG het advies om de batterij eruit te halen.

Reacties (1)
23-02-2015, 13:33 door Anoniem
Misschien een idee om dit soort toestellen weer te voorzien van een gewone ( hardwarematige ) aan-uit knop ?.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.