image

Firefox gaat gebruikers waarschuwen voor trage add-ons

vrijdag 20 februari 2015, 13:31 door Redactie, 7 reacties

Mozilla gaat in een toekomstige versie van Firefox gebruikers waarschuwen voor add-ons die de browser vertragen. Dat blijkt uit een waarschuwing die de Oostenrijker Sören Hentzschel in een vroege testversie van Firefox 38 ontdekte. Gebruikers krijgen bij het opstarten de melding dat de add-on in kwestie ervoor kan zorgen dat Firefox trager werkt. Vervolgens hebben gebruikers de optie om de add-on uit te schakelen, de melding te negeren of permanent te negeren.

Volgens Martin Brinkmann van Ghacks verschijnt de melding als een add-on een bepaalde waarde passeert. Brinkmann kreeg bijvoorbeeld waarschuwingen bij Adblock Plus, Nightly en Multi Links. Gebruikers die veel add-ons geïnstalleerd hebben kunnen mogelijk dan ook veel waarschuwingen krijgen. Op dit moment is het in de testversie nog niet mogelijk om de waarschuwing uit te schakelen. Wel kan de waarde worden aangepast waarbij ze worden getoond. De uiteindelijke versie van Firefox 38 staat voor begin mei gepland. Of de feature in deze versie ook al aanwezig zal zijn is onbekend.

Reacties (7)
20-02-2015, 14:48 door Anoniem
Adblock Plus Easylist filter abonnement

Dat gaat 'zeker weten' een vermelding opleveren bij Adblock Plus met Easy List filterabonnement.

Het zal daarbij vermoedelijk nog sterk afhangen wat voor soort sites je bezoekt en afhankelijk zijn van de instellingen van andere addons.
Sommige site serveren een hoop 'troep', dan zal je adblock harder moeten werken.
Maar misschien weer niet wanneer andere addons al nuttig blokkeer werk verrichten, het blokkeren van extra javascripts, iFrames, diverse tracking technieken of zelfs het blokkeren van 3rd party domain images.

De extra geheugenbelasting van Adblock plus ligt voornamelijk bij één filterabonnement, eigenlijk zelfs voornamelijk bij één deel uit dat Easy List abonnement.
Mocht je dus niet voldoende Ram capaciteit hebben maar wel de voordelen van Adblock plus willen benutten in de vorm van andere nuttige filterlists en de aanvullende addon Element Hiding Helper for Adblock Plus, dan kan je ervoor kiezen om :

- de Easy list niet te activeren maar andere nuttige filter abonnementen wel.
- het vertragende deel uit de easy list te verwijderen (automatisch updaten daarvan uitzetten anders is je edit zo weer ongedaan gemaakt).

Zie ook : https://www.security.nl/posting/388370/Firefox+AdBlockplus+Geheugen+gebruik

Mocht je in de gelegenheid zijn om tekortkomende ram capaciteit uit te kunnen breiden is dit wellicht een goed idee wanneer je het nut van het Easy List filter abonnement wil blijven behouden.

Voldoende ram op je systeem heeft overigens veel meer voordelen.
Nu nog een adresje waar je je benodigde oude gigabyte-ram-reepjes kan vinden voor een behoorlijke prijs, want aan een redelijke prijs (en kwaliteit?), daar schort het in het tweedehands en reserve aanbod nog wel eens aan.

Heb je wel voldoende ram capaciteit dan is er geen probleem en bedank je Firefox vriendelijk voor de bezorgde waarschuwing.

"Bedankt voor de waarschuwing, we weten ervan Firefox"
;)
20-02-2015, 16:59 door Anoniem
Zie https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ublock/ voor een lichter AdBlock Plus alternatief.
20-02-2015, 17:13 door Anoniem
Gaat Mozilla ook waarschuwen voor een trage Firefox, hemeltje lief wat is dat ding traag geworden zeg. Tegenwoordig gebruik ik Chromium en merk met deze browser een enorm verschil.

Laat Mozilla toch eens wat gaan doen aan dit probleem.
20-02-2015, 17:45 door johanw
Weer dat gedram over die fracties van seconden, IE zeurt daar ook om de haverklap over. Het interesseert me geen drol of een browser er een seconde langer doet om op te starten. En eenmaal opgestart zorgt zeker Adblock voor het veel sneller laden van pagina's omdat al die reclamezooi niet meegeladen hoeft te worden. Dit klinkt eerder als een gerichte actie tegen de nummer een addon, adblockers.
20-02-2015, 18:37 door potshot
Door Anoniem: Gaat Mozilla ook waarschuwen voor een trage Firefox, hemeltje lief wat is dat ding traag geworden zeg. Tegenwoordig gebruik ik Chromium en merk met deze browser een enorm verschil.

Laat Mozilla toch eens wat gaan doen aan dit probleem.

ligt dat aan je pc hoor,ik heb 16 tabbladen open en 8 addons actief maar geen centje pijn.
firefox bezet 720mb in het geheugen
20-02-2015, 21:21 door Anoniem
Door potshot:
Door Anoniem: Gaat Mozilla ook waarschuwen voor een trage Firefox, hemeltje lief wat is dat ding traag geworden zeg. Tegenwoordig gebruik ik Chromium en merk met deze browser een enorm verschil.

Laat Mozilla toch eens wat gaan doen aan dit probleem.

ligt dat aan je pc hoor,ik heb 16 tabbladen open en 8 addons actief maar geen centje pijn.
firefox bezet 720mb in het geheugen
Dat is dan wel vreemd want ik ervaar deze traagheid op meerdere systemen met verschillende hardware. Op Chromium gaat dit wel gewoon goed.
21-02-2015, 17:47 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is dan wel vreemd want ik ervaar deze traagheid op meerdere systemen met verschillende hardware. Op Chromium gaat dit wel gewoon goed.

Dan ben jij de constante factor in deze.
Maak die ervaring eens concreet inzichtelijk met feiten.

Wat voor systemen heb je dan?
Welke addons heb je geinstalleerd?
Wat voor sites bezoek je dan?
Over welke traagheid heb je het dan? Heb je het over laaddtijd?
Heb je die vertraging gemeten?
Gaat het over secondes/ milisecondes?

Geef ons maar een inzichtelijk feitenverhaal met sites waar zich dat dan voordoet.
Dan kunnen we meekijken en zien of dat probleem zich bij anderen dan ook voordoet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.