image

Anti-virusbedrijf: gehypte cyberoorlog is melkkoe

maandag 22 juli 2013, 16:11 door Redactie, 4 reacties

De afgelopen maanden waarschuwden tal van politici en topfunctionarissen voor het gevaar van een cyberoorlog, maar met het uitblijven van concrete slachtoffers en incidenten zijn de waarschuwingen vooral bedoeld om meer budget los te weten. VN-topman Hamadoun Touré, voormalig FBI-directeur Louis Freeh en ook de Russische president Vladimir Putin sloegen alarm.

Volgens de topfunctionarissen zijn cyberwapens inmiddels gevaarlijker dan normale wapens. Ondanks alle theoretische dreigingen, is er van een concrete cyberoorlog geen enkele sprake, aldus het Britse anti-virusbedrijf Sophos. De virusbestrijder stelt dat de alarmerende berichten over cyberoorlogen alleen om geld draaien.

Hype
"Defensiebudgetten bedragen miljarden. Defensieaannemers, die nu ook uit IT-bedrijven bestaan, weten grote sommen geld binnen te harken, en oefenen druk uit op politici om het gevaar te hypen en grotere budgetten veilig te stellen", zegt John Hawes.

Hij waarschuwt consumenten en internetgebruikers om zich niet door alle hype te laten misleiden. "Er is geen cyberoorlog gaande en er vindt ook geen cyberterrorisme plaats, tenzijn het defacen en DDoSsen van websites telt."

Reacties (4)
22-07-2013, 16:27 door Anoniem
Wedden dat er binnenkort iets gebeurd waardoor er ineens een heel groot budget gerechtvaardigd wordt? Dit soort berichten zie je ook altijd wanneer de kosten voor het bestrijden van de fictieve terreur dreiging de pan uit dreigen te lopen en dat er kritische vragen worden gesteld. In no time is daar ineens een aanslag voorkomen, wat een toeval zeg.
22-07-2013, 17:20 door Anoniem
"Er is geen cyberoorlog gaande en er vindt ook geen cyberterrorisme plaats, tenzijn het defacen en DDoSsen van websites telt."

Hoe noemt Hawes de volgende zaken ?

-> Het opzettelijk wissen van tienduizenden systemen van Saudi Aramco in een malware aanval (Shamoon)
-> Het saboteren van de nucleaire industrie in Iran met malware (Stuxnet)
-> Het saboteren van de Syrische radar m.b.v. malware ter ondersteuning van een luchtaanval door Israel op een vermeende Syrische kerncentrale

Je kan twisten of dit valt onder cyberoorlog/cyberterrorisme, maar er zijn genoeg incidenten die veel meer impact hebben dan het DDoSsen en defacen van websites.
23-07-2013, 12:01 door Anoniem
Sophos is bezig met het hypen van het ontkennen van de werkelijkheid. Zijn ze overgeslagen bij een aanbesteding?
26-08-2013, 22:17 door Anoniem
@Anoniem 17:20 Ik zou het cybersabotage noemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.