image

Lenovo onderzoekt schonere installaties voor computers

dinsdag 24 februari 2015, 13:25 door Redactie, 11 reacties

Om een tweede Superfish te voorkomen heeft Lenovo een actieplan aangekondigd waarbij het ook gaat onderzoeken of het computers van schonere installaties kan voorzien, zo laat Lenovo CTO Peter Hortensius in een open brief weten. Veel Windowscomputers worden standaard met allerlei extra software geleverd, zoals pdf-lezers, testversies van virusscanners en andere programma's. In het geval van Lenovo ging het onder andere om de Superfish-adware.

De adware bleek een kwetsbaarheid te bevatten waardoor gebruikers konden worden aangevallen. Lenovo besloot hierop de software niet meer te installeren en bood uiteindelijk een verwijdertool aan. Aanvullend werkt de computerfabrikant nu aan een plan om kwetsbaarheden in en de veiligheid van meegeleverde software aan te pakken. Aan het einde van de week zal het de maatregelen aankondigen, maar Hortensius heeft al een aantal mogelijke oplossingen genoemd.

Zo wordt er gekeken of er een "schonere pc image" kan worden gemaakt. Het gaat dan om het besturingssysteem en de software die standaard worden geïnstalleerd. Ook zal er met gebruikers, beveiligings- en privacyexperts en anderen worden samengewerkt om te kijken wat de juiste "preloadstrategie" is. Het gaat hier wederom over de software die de fabrikant van tevoren installeert. Als laatste zegt Lenovo de mening van zelfs de grootste critici te willen bij het beoordelen van de eigen producten.

Volgen Hortensius speelde Superfish alleen bij de consumentenproducten, maar heeft het ook het zakelijke imago van het bedrijf aangetast. "We zijn nu vastbesloten om de situatie te verbeteren en veiligere producten te leveren, en onze industrie te helpen om het soort kwetsbaarheden dat vorige week naar buiten kwam aan te pakken en te voorkomen", zo besluit de CTO zijn brief.

Reacties (11)
24-02-2015, 13:36 door Anoniem
"waarbij het ook gaat onderzoeken of het computers van schonere installaties kan voorzien"

Je kan het! Je kan het! Gewoon een kaal origineel OS! Het kan echt!
24-02-2015, 13:36 door Anoniem
Wat kan er nu zo moeilijk zijn aan het vaststellen van een juiste "preloadstrategie"? Gewoon de PC voorzien van de juiste hardware-drivers en het kale besturingssysteem en voor de rest helemaal niets, niets, niets, niets en nog eens niets. De klant niet opzadelen met ongevraagde en vaak zelfs moeilijk verwijderbare troep.
24-02-2015, 13:59 door Anoniem
Is het niet zo dat die "troep" (deels ook mee eens) tevens de reden is dat laptops/pc's goedkoper kunnen worden aangeboden ?
Zal me benieuwen of de leveranciers van de "added" ware blij zullen zijn indien hun applicaties niet meer meegeleverd gaan worden..en wat het effect gaat zijn op de prijs.
24-02-2015, 14:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-02-2015, 14:31 door Eric-Jan H te D
Ik zou het iets willen nuanceren. Veel computergebruikers zijn niet van het nerdniveau dat hier rondhangt. Het kind met het badwater weggooien lijkt mij daarom niet de juiste strategie.

Wat Lenovo zou kunnen doen is de keuze aanbieden tussen een heel kale installatie en één met toegevoegde functionaliteit. Die toegevoegde functionaliteit zou geen trialversies mogen bevatten. En dus uit gratis versies moeten bestaan welke van goede kwaliteit zijn en een goed gebruiksgemak leveren.
24-02-2015, 15:42 door Anoniem
Ik wil niet 'schoner' maar eenvoudigweg 'schoon'! Wat betekent 'schoner'?
24-02-2015, 19:46 door Anoniem
Begrijp ik het nu goed?
Gaat Lenovo onderzoeken hoe kwetsbaarheden in adware kunnen worden vermeden?

Humor...
24-02-2015, 20:10 door EKTB - Bijgewerkt: 24-02-2015, 20:11
Door Anoniem: "waarbij het ook gaat onderzoeken of het computers van schonere installaties kan voorzien"

Je kan het! Je kan het! Gewoon een kaal origineel OS! Het kan echt!
Maar zou een voorgeïnstalleerde applicatie die de stuurprogramma's bijwerkt, ook ongewenst zijn?

Zou een betere beheerapplicatie voor de accu van een laptop ongewenst zijn?

Een kaal OS installeren kan iedereen, maar dan komen de stuurprogramma's. Wat als de fabrikant een applicatie beschikbaar stelt die dat voor je doet?
25-02-2015, 09:17 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Ik zou het iets willen nuanceren. Veel computergebruikers zijn niet van het nerdniveau dat hier rondhangt. Het kind met het badwater weggooien lijkt mij daarom niet de juiste strategie.

Wat Lenovo zou kunnen doen is de keuze aanbieden tussen een heel kale installatie en één met toegevoegde functionaliteit. Die toegevoegde functionaliteit zou geen trialversies mogen bevatten. En dus uit gratis versies moeten bestaan welke van goede kwaliteit zijn en een goed gebruiksgemak leveren.
Vergeet niet dat de prijs van een notebook door al die crapware wel een stuk lager is, bedrijven als Microsoft geven forse kortingen indien ook nog allerlei trial shit wordt mee geïnstalleerd. En dan nog de hoeveelheid spelletjes die erbij worden gezet, dat drukt de kosten van de software enorm. Zonder deze 'sponsering' is een notebook gewoon een stuk duurder en zullen de consumenten eerder een notebook van een concurrent aanschaffen die door de crapware een stuk goedkoper is.
Wat mij verbaast is dat de veelal mee geïnstalleerde virusscanner dergelijke malware niet onschadelijk maakt. Zegt iets over de kwaliteit van de meegeleverde virusscanner. Meestal is dat iets van McAfee of zo, wat al crapware an sich is.
25-02-2015, 09:39 door Anoniem
zorgen dat driver-support gewoon in het OS zit en een schijfje mee geven; eventueel al voorinstalleren maar inderdaad, niets extra's erop. Zelf de grootste idioot moet wel een os kunnen installeren op een lege computer; drie keer ja klikken en klaar.

voor 'ons' met enige installatie-ervaring is de huidige stand van zaken juist goed; de fabrikant krijgt geld voor het installeren van crapware, de computers zijn daardoor goedkoper, en wij hebben er geen last van omdat we toch het hele ding wipen zodra de stekker erin zit.
26-02-2015, 13:36 door Anoniem
Door Anoniem: zorgen dat driver-support gewoon in het OS zit en een schijfje mee geven; eventueel al voorinstalleren maar inderdaad, niets extra's erop. Zelf de grootste idioot moet wel een os kunnen installeren op een lege computer; drie keer ja klikken en klaar.

voor 'ons' met enige installatie-ervaring is de huidige stand van zaken juist goed; de fabrikant krijgt geld voor het installeren van crapware, de computers zijn daardoor goedkoper, en wij hebben er geen last van omdat we toch het hele ding wipen zodra de stekker erin zit.

Misschien is het goed dat de gewone iets minder technische consument ook die keuze krijgt.

Ik snap aan de ene kant dat het de prijs drukt aan de andere kant tegen welke prijs en moet de consument misschien in bescherming genomen worden. Het gaat gewoon te ver met die crapware!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.