image

Plasterk noemt mogelijke Gemalto-hack onacceptabel

dinsdag 24 februari 2015, 17:21 door Redactie, 12 reacties

Minister Plasterk wilde vandaag in de Tweede Kamer niet bevestigen of de in Nederland gevestigde chipkaartfabrikant Gemalto door de Amerikaanse en Britse geheime diensten is gehackt, maar liet weten dat als de berichten hierover kloppen dit onacceptabel is. D66-Kamerlid Gerard Schouw had de minister om opheldering gevraagd na een bericht van The Intercept dat de NSA en het GCHQ Gemalto in 2010 hebben gehackt.

Schouw vroeg of Plasterk de inbraak op het netwerk kan bevestigen, maar de minister kan en wil hierover niet in het openbaar spreken. Wel stelde de minister dat als het bericht klopt, de inbraak in strijd met de wet is. Een dergelijke computerhack noemde Plasterk sowieso onacceptabel. Ook gaf hij aan dat er in deze gevallen dan ook altijd maatregelen zullen worden genomen. De bewindsman wees verder naar de persconferentie van Gemalto van morgen, waarin het bedrijf meer over de toedracht en schade bekend zal maken.

Reacties (12)
24-02-2015, 18:16 door Anoniem
Onacceptabel ? Onze internationaal leidende rol op het wereldtoneel blijft gehandhaafd . Met eerder al Pakistan aan een Atoombom te hebben geholpen , tussentijds het Diginotar debacle en nu de wereldwijde toegang tot een meerderheid van de mobiele telefooncommunicatie te hebben verschaft , is dit qua misser een acceptabele opvolger .
Gaat goed met de wereldse aspiraties .

" Ook gaf hij aan dat er in deze gevallen dan ook altijd maatregelen zullen worden genomen . "

Eindelijk een reden gevonden om echt te gaan terughacken ?
Rijst de vraag wel nog naar welke opdrachtgever de uitvoerende diensten bij voorkeur uiteindelijk luisteren .
Snowden zo aanhorende .
24-02-2015, 18:48 door Anoniem
En wat wil je doen dan? Ze lachen je uit daar in UK en USA.
24-02-2015, 22:21 door Anoniem
Het is onacceptabel. Maar dat juist "meneer-miljoenen-telefoon-metagegevens" dat moet zeggen...
24-02-2015, 22:26 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-02-2015, 22:27
[Verwijderd]
24-02-2015, 23:45 door Anoniem
Niemand die ook maar een flauw idee heeft wat er aan de hand is en dat met zoveel mogelijk nietszeggende woorden proberen te verhullen. Zo kennen we de computerbeveiliging weer. En de politiek. Gaat lekker samen.
25-02-2015, 00:02 door AA_CS - Bijgewerkt: 25-02-2015, 00:04
Door Forester: Hoewel Gemalto zegt dat er niets aan de hand is, geven ze op hun website wel toe dat er veel pogingen tot hack-attemps zijn gebeurd:

Gemalto, the world leader in digital security, is especially vigilant against malicious hackers, and has detected, logged and mitigated many types of attempts over the years.

Zouden ze dat moeten ontkennen dan? Ik vermoed dat elk bedrijf (en zeker van deze grootte en in deze sector) wel met "pogingen" te maken heeft, al dan niet geautomatiseerd. Zolang er geen bewijs / redelijk vermoeden is dat ze zijn binnengekomen (of liever wel bewijs dat ze niet zijn binnengekomen), is er nog niet veel aan de hand.
Ik vrees het ergste maar hoop op het beste. De volledige waarheid ligt daar ergens tussen maar komt misschien nooit boven water, iig niet publiek.

Stiekem hoop ik dat er wel wat aan de hand is en er bewijs gevonden wordt dat NSA en GCHQ de schuldigen zijn, enkel om te zien wat de reactie van Nederland is. Ik verwacht een bevend vingertje en een haast onhoorbare "Foei" maar wie weet...
25-02-2015, 09:24 door Anoniem
De hack van Gemalto zou in feite een 'act of war' moeten zijn. Wanneer de Chinezen of de Russen dit zouden hebben geflikt stonden onze LMB'ers al paraat om uitgezonden te worden. Nu de VS, samen met de Britten, dit flikken is het wel heel erg stil in de media. Er is nauwelijks aandacht voor in de NL media en dat zegt heel veel over de integriteit van het journalisten volk, want al zou er een link zijn naar de Russen of de Chinezen dan hadden de voorpagina's weken volgestaan met oorlogstaal. Nu is het 'een vriend' en dan mag het. Overigens doen de AIVD en MIVD gewoon mee hoor met dit soort grappen dus dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het kabinet zo koeltjes reageert. Ze wisten er waarschijnlijk gewoon van.
25-02-2015, 10:40 door Anoniem
Zolang er politici zijn die ieder incident aangrijpen om privacy schendende regeltjes door te voeren zal er weinig tegengas worden gegeven. De bange oude mannen in Den Haag willen zelf ook maar al te graag al het communicatie verkeer af kunnen tappen. Wellicht was boze Ivo zelf wel de opdrachtgever...
25-02-2015, 12:21 door Mysterio
Door Anoniem: Zolang er politici zijn die ieder incident aangrijpen om privacy schendende regeltjes door te voeren zal er weinig tegengas worden gegeven. De bange oude mannen in Den Haag willen zelf ook maar al te graag al het communicatie verkeer af kunnen tappen. Wellicht was boze Ivo zelf wel de opdrachtgever...
Toch heb ik liever dat een AIVD-er die gebonden is aan onze wetgeving mijn privacy schendt dan een NSA-er die nergens aan gebonden is.

De vraag is niet meer of dat privacy wordt geschonden, maar wie het doet.
25-02-2015, 12:31 door Anoniem
Overigens doen de AIVD en MIVD gewoon mee hoor met dit soort grappen dus dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het kabinet zo koeltjes reageert. Ze wisten er waarschijnlijk gewoon van.

Wellicht speelt het feit dat wij in Nederland wonen, terwijl Gemalto een Frans bedrijf is ook nog een rol. Indien de Engelsen en Amerikanen de Fransen bespioneren (het omgekeerde gebeurt ook), moeten de Nederlanders daar dan een rel over gaan trappen ? Lijkt mij niet erg zinnig.
25-02-2015, 12:33 door Anoniem
Overigens doen de AIVD en MIVD gewoon mee hoor met dit soort grappen dus dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het kabinet zo koeltjes reageert. Ze wisten er waarschijnlijk gewoon van.

Dat spionage diensten spioneren, dat spreekt natuurlijk voor zich. En ja, onze spionage diensten doen dat ook.

De hack van Gemalto zou in feite een 'act of war' moeten zijn.

Moeten andere landen dan oorlogen tegen Nederland lanceren, wanneer wij spioneren ? Of kijk je er dan weer anders tegen aan ? ;)
25-02-2015, 12:50 door Anoniem
Plasterk:

Zodat gezegd hebbende... tijd voor een glas wijn even aan Mark Verheijen hoe hij dat nou regelde...

M.a.w.:

We heffen een glas, doen een plas en alles bleef zoals het was....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.