image

Privacy Stemwijzer voor Eerste Kamerverkiezingen

woensdag 25 februari 2015, 10:11 door Redactie, 3 reacties

De komende verkiezingen voor de Provinciale Staten hebben ook invloed op de Eerste Kamer, daarom heeft Privacy Barometer de Privacy Stemwijzer gelanceerd. De Provinciale Staten kiezen op 26 mei één-op-één de Eerste Kamer. Een stem op een landelijke partij voor de provincie is daardoor ook een stem voor een zetel voor die partij in de Eerste Kamer. De verkiezingen op 18 maart bepalen daarmee direct de samenstelling van de Eerste Kamer.

Volgens Privacy Barometer is de Eerste Kamer belangrijk als het om de bescherming van burgerlijke vrijheden gaat. De Eerste Kamer toetst of nieuwe wetsvoorstellen wel in overeenstemming zijn met bestaande wetten, waaronder de Grondwet. Zo haalde de Eerste Kamer een streep door het verplichte Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), zorgde ze ervoor dat de slimme meter vrijwillig werd gemaakt en werd een bewaarplicht voor reis- en bankgegevens voor de inlichtingendiensten voorkomen.

Stemwijzer

Voor de Privacy Stemwijzer heeft Privacy Barometer gekeken naar het stemgedrag van de Eerste Kamerleden in de afgelopen periode. "We vinden daden belangrijker dan mooie woorden over toekomstplannen", aldus het initiatief. In totaal bestaat de stemwijzer uit zes stellingen die de afgelopen periode in de Eerste Kamer zijn behandeld. Het gaat dan over het tappen van internet door de AIVD, preventief fouilleren, het stellen van inkomenseisen door gemeenten en dat gemeenten meer over burgers weten.

Reacties (3)
25-02-2015, 10:21 door Mysterio
Ik vraag me af wat het zegt als er geen duidelijke voorkeur bij mij uitkomt ;)
25-02-2015, 15:46 door Anoniem
Heeft het überhaupt zin om nog voor dat gajus te stemmen? Het is toch allemaal handjeklap in de politiek en daar worden wij als burger alleen maar slechter van. De 1e kamer wordt aan alle kanten gepasseerd en er gaan zelfs stemmen op om dit toetsingsinstrument dan ook maar af te gaan schaffen. Daarmee krijgt de corrupte meerderheid in de 2e kamer vrij spel om hun smerige wetjes er doorheen te drukken, wetjes waar ze natuurlijk zelf geen last van zullen hebben. Democratie is dood in dit land, dat je mag stemmen is alleen maar een formaliteit maar invloed heeft jouw stem niet meer. Binnen een aantal jaren zal er vast een ballonnetje worden opgelaten om het stemmen te gaan beperken, dat is natuurlijk onbespreekbaar maar dat zal langzaam in kleine stapjes toch gaan gebeuren, net als de afbraak van onze privacy. Een wetsvoorstel wordt hoog ingestoken zodat iedereen verbolgen zal reageren om vervolgens met een kleine afzwakking akkoord te gaan. Zo werkt het nu eenmaal in de politiek. De volksvertegenwoordiging vertegenwoordigd allang niet meer het volk maar eerder de banken, verzekeraars, de grote bedrijven en hun eigen belangen op het pluche.
25-02-2015, 20:29 door Anoniem
Door Mysterio: Ik vraag me af wat het zegt als er geen duidelijke voorkeur bij mij uitkomt ;)

Dan heb je fundamenteel weinig op met het echt belangrijk vinden van privacy en in het bijzonder met het recht op privacy van anderen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.