image

FBI zet 3 miljoen dollar op hoofd van cybercrimineel

woensdag 25 februari 2015, 12:20 door Redactie, 1 reacties

De FBI heeft een beloning van 3 miljoen dollar gezet op het hoofd van een gezochte Russische cybercrimineel die wordt beschouwd als het meesterbrein achter de CryptoLocker-ransomware en het GameOver Zeus-botnet. Vorig jaar vond er een grootschalige internationale operatie tegen het botnet en de ransomware plaats, waarbij de Rus door de Amerikaanse autoriteiten werd aangeklaagd.

De Gameover Zeus-malware die de man zou hebben ontwikkeld is een Trojaans paard dat op de beruchte Zeus Trojan is gebaseerd en voornamelijk werd gebruikt voor het stelen van gegevens voor internetbankieren en andere diensten. De malware, die honderdduizenden computers door de jaren heen infecteerde, zou wereldwijd meer dan 100 miljoen dollar schade hebben veroorzaakt.

Het Gameover Zeus-botnet werd naast het stelen van inloggegevens ook gebruikt voor het verspreiden van de CryptoLocker-ransomware. Deze ransomware versleutelde bestanden op computers en gaf gebruikers pas weer toegang als ze 'losgeld' hadden betaald, dat honderden euro's kon bedragen. Naar schatting zou CryptoLocker tot april 2014 bij elkaar 234.000 computers hebben gegijzeld. De FBI schat dat in de eerste twee maanden dat CryptoLocker actief was slachtoffers in totaal 24 miljoen dollar hebben betaald.

Negen maanden later is de Russische cybercrimineel nog altijd voortvluchtig. Volgens de FBI houdt de man zich op in Rusland, maar kan het zijn dat hij ook naar het buitenland reist. Om hem te kunnen veroordelen is nu 3 miljoen dollar uitgeloofd voor de gouden tip die tot zijn aanhouding en/of veroordeling leidt.

Reacties (1)
25-02-2015, 23:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.