image

Nederland helpt bij oplossen grootste dataroof ooit

vrijdag 26 juli 2013, 11:13 door Redactie, 3 reacties

De Nederlandse politie heeft een belangrijke rol gespeeld bij het oplossen van de grootste dataroof in de geschiedenis. Het gaat om vijf mannen die ervan worden verdacht 160 miljoen creditcardnummers te hebben gestolen, waarmee voor meer dan 300 miljoen dollar werd gefraudeerd. Twee van de mannen zijn op verzoek van de Verenigde Staten in Nederland aangehouden.

De vijf verdachten zouden via SQL Injection, een techniek die al zo'n 15 jaar bekend is maar waar veel bedrijven en websites geen maatregelen tegen nemen, toegang tot miljoenen creditcardgegevens hebben verkregen. Onder andere verschillende supermarktketens en betalingsverwerkers werden gehackt.

Onder de gehackte bedrijven bevinden zich 7-Eleven, Carrefour, JCP, Hannaford, Heartland, Wet Seal, Commidea, Dexia, JetBlue, Euronet, Visa Jordan, Global Payment, Diners Singapore en Ingenicard. Ondanks de eenvoud waarmee SQL Injectie-aanvallen vaak worden uitgevoerd spreekt de Amerikaanse procureur-generaal toch van een zeer geavanceerde aanval.

Rolverdeling
De vijf mannen, waarvan vier van Russische afkomst en één uit de Oekraïne, zouden volgens de aanklager elk een aparte rol in het proces hebben gespeeld. Zo waren twee Russen verantwoordelijk voor het inbreken, terwijl een andere Russische hacker de gegevens op het netwerk verzamelde.

De Oekraïense man zou diensten hebben aangeboden zodat de hackers hun identiteit konden verbergen. De vierde Russische hacker verkocht de gestolen gegevens en verdeelde de inkomsten onder de andere vier. Twee van de hackers waren eerder al aangeklaagd wegens inbraken bij Heartland Payment Systems.

In deze zaak werd eerder al Ablert Gonzalez alias Soupnazi tot een gevangenisstraf van 20 jaar veroordeeld. Op 28 juni vorig jaar werden twee van de Russische hackers in Nederland aangehouden, waarvan er één inmiddels is uitgeleverd aan de VS. De drie andere hackers zijn nog altijd voortvluchtig.

Vanwege hun medewerking worden het Openbaar Ministerie en de Nederlandse National High Tech Crime Unit hartelijk door het Amerikaanse Ministerie van Justitie bedankt.

Reacties (3)
26-07-2013, 11:31 door Anoniem
Zou de high tech afdeling van de nederlandse blauwe petten inmiddels ook gebruikmaken van de opgedane inzichten van de buren?
www.security.nl/artikel/47049/1/Dyslexie_helpt_Britse_codekrakers.html
26-07-2013, 14:26 door schele
"Nederland helpt bij het oplossen", "speelt belangijke rol".... enige wat ik zie staan is dat Nederland op bevel van US of A twee man heeft opgepakt. Waar is die belangrijke rol?
26-07-2013, 15:53 door d4mn
Door schele: "Nederland helpt bij het oplossen", "speelt belangijke rol".... enige wat ik zie staan is dat Nederland op bevel van US of A twee man heeft opgepakt. Waar is die belangrijke rol?
Wij mogen waarschijnlijk een hoop geld doneren en dan op het laatste nippertje toch weer niet meespeuren ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.