image

IDC: 96% smartphones geleverd met Android of iOS

woensdag 25 februari 2015, 14:12 door Redactie, 0 reacties

Android en iOS domineren de markt voor smartphones volledig, zo blijkt uit onderzoek van IDC. In het vierde kwartaal van vorig jaar draaide op 96,3% van alle geleverde smartphones Android of iOS. Een stijging van een kleine één procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens de marktvorser wisten Apple en Google hun grip op de markt verder te verstevigen. "Een combinatie van de sterke vraag van gebruikers, nieuwe producten en de beschikbaarheid van goedkope apparaten, met name voor Android, zorgde voor grotere volumes", zegt analist Ramon Llamas. Volgens Llamas is het de vraag hoe beide besturingssystemen het dit jaar zullen doen.

Doordat Apple nu ook op de "phablet-markt" actief is biedt dit volgens Llamas nieuwe kansen voor het bedrijf. Aan de andere kant kreeg Samsung in 2014 met een vlakke groei te maken, waardoor Android meer afhankelijk van kleinere leveranciers was. Vorig jaar werden meer dan 1 miljard Android-toestellen geleverd. Toch is er volgens IDC nog ruimte voor een derde speler, hoewel dit in 2014 niet echt duidelijk werd.

"In plaats van een gevecht voor het derde ecosysteem na Android en iOS, leverde 2014 slechts een aantal schermutselingen op, waarbij Windows BlackBerry, Firefox, Sailfish en de rest wist voor te blijven", voegt onderzoeksmanager Melissa Chau toe. Geen enkel platform wist echter voldoende volume te krijgen om Android of iOS uit te dagen. Chau ziet echter mogelijkheden in het lagere segment, waarbij Microsoft steeds goedkopere Lumia-toestellen aanbiedt en de Tizen dit jaar in India zal worden gelanceerd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.