image

Virus legt overheidsdienst twee weken plat

zondag 28 juli 2013, 10:38 door Redactie, 6 reacties

Een onbekend computervirus heeft een Amerikaanse overheidsdienst bijna twee weken platgelegd, waardoor ouderwetse rekenmachines, faxen en pennen weer uit de kast moesten worden gehaald. De infectie, waarbij 200 computers besmet raakten, vond plaats bij het 'Department of Highway and Transportation' van Cook County, waaronder ook de miljoenenstad Chicago valt.

Waarschijnlijk heeft iemand, mogelijk een ambtenaar, de infectie tijdens het internetten opgelopen of via een USB-stick van huis meegenomen. Toen het virus actief op het netwerk werd wist het zich snel te verspreiden. Daarbij werden bestanden hernoemd en legitieme werkbestanden verborgen.

USB-sticks
"Het zag eruit als een normaal bestand, en als iemand erop klikte was het geïnfecteerd", zegt Ricardo Lafosse, Cook County’s Chief Information Security Officer, tegenover NBC Chicago. Het virus gaf de werkbestanden 'ongepaste' en zelfs vulgaire namen. Dit lijkt op de werkwijze van de Changeup-worm, die bestanden als sexy.exe en porn.exe gebruikt.

De worm was vooral zeer actief in de Verenigde Staten en verspreidt zich via USB-sticks. Vanwege de infectie werd het departement gedwongen om rekenmachines, faxen en pen en papier te gebruiken, totdat het van een ander departement tijdelijk computers in bruikleen kreeg.

Zo'n 200 computers raakten door de malware besmet. Vijf technici waren fulltime 216 uur bezig om alle infecties te verwijderen. De operatie was na negen dagen afgerond. Vanwege de infectie wordt nu gekeken of er een USB-stickverbod voor ambtenaren moet komen.

Reacties (6)
28-07-2013, 11:16 door Anoniem
Door Redactie: De operatie was na negen dagen afgerond. Vanwege de infectie wordt nu gekeken of er een USB-stickverbod voor ambtenaren moet komen.
Dat is wel erg drastisch...
Met een paar simpele maatregelen is het besmetten door USB sticks wel te voorkomen zonder dat je meteen de
hele faciliteit USB sticks buiten werking stelt.
28-07-2013, 13:26 door Anoniem
Die ouderwetse rekenmachines, faxen, pennen, potloden en analoge telefoons, tv's en radio's moeten dus vooral *niet* worden opgeruimd als "niet meer van deze tijd". Ook het ouderwetse hoofdrekenen en cijferen moeten *niet* uit de leerplannen van de basisschool worden geschrapt. Bedenk even: ook in de huidige tijd leren piloten op zicht te vliegen, gebruik makend van "ouderwetse" geografische kenmerken als kustlijnen en rivieren. Dat moet vooral blijven. En iedereen die een navigatierysteem koopt, moet er een set ouderwetse papieren wegenkaarten bij cadeau krijgen. Plus een kompasje (met de instructie dat je een eindje van de auto vandaan moet gaan staan). Plus een instructie hoe je aan de hand van zonnestand plus uur van de dag ook het noorden kunt vinden. Computers zijn mooi, maar als ze het niet doen, moet je ze een schop kunnen geven en zelf het heft in handen nemen.
28-07-2013, 17:59 door Anoniem
USB stick infecties gaan meestal via de autorun functie, anders is het gewoon een generieke file infector. De kans dat het komt omdat iemand wat aangeklikt heeft is niet zo groot. Indien men via het login script de USB autorun functie uitzet, dan is het probleem grotendeels al verholpen.
28-07-2013, 20:53 door D0rus
Waarom niet ipv. een usbstickverbod een virusscannerverplichting?
29-07-2013, 09:45 door Mysterio
Door D0rus: Waarom niet ipv. een usbstickverbod een virusscannerverplichting?
Het één is gratis, het ander niet. Ik vrees dat het een pure centenkwestie is. Naast onkunde en domheid.
29-07-2013, 11:09 door Anoniem
Door D0rus: Waarom niet ipv. een usbstickverbod een virusscannerverplichting?
Dus jij stelt dat je met de aanwezigheid van een virusscanner veilig bent?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.