image

Spionagediensten weren Lenovo wegens backdoor

zondag 28 juli 2013, 12:07 door Redactie, 8 reacties

De computers en laptops van de Chinese computergigant Lenovo zijn verboden op de 'geheime' en 'topgeheime' netwerken van de Australische, Amerikaanse, Britse, Canadese en Nieuw-Zeelandse inlichtingen- en defensiediensten. Het verbod werd halverwege de jaren 2000 ingesteld, toen na uitgebreid onderzoek er backdoors in de hardware werden aangetroffen.

Ook zou de firmware van de Lenovo-chips beveiligingslekken bevatten, zo meldt de Australian Financial Review. De website kreeg van een Defensiewoordvoerder te horen dat de apparaten van Lenovo nooit waren goedgekeurd, maar dat het bedrijf ook nooit accreditatie had aangevraagd.

Backdoor
Leden van de Britse en Australische inlichtingendiensten zouden in Lenovo's computeronderdelen 'kwaadaardige aanpassingen' hebben ontdekt, waardoor het mogelijk is om op afstand toegang tot de apparatuur te krijgen. Lenovo stelt in een reactie dat het niet met het verbod bekend is en dat de producten keer op keer als veilig zijn getest.

Volgens professor John Villasenor van het Brookings Instituut in Washington zorgt de globalisering van de halfgeleidermarkt ervoor dat het niet alleen mogelijk is, maar uiteindelijk onvermijdelijk dat chips opzettelijk en op kwaadaardige wijze worden aangepast om 'getrojaniseerde circuits' te bevatten.

Reacties (8)
28-07-2013, 13:14 door WhizzMan
Mogen wij nu ook weten welke backdoors er in zitten dan? Dat lijkt me toch wel in het algmeen belang.
28-07-2013, 13:15 door johanw
Waarschijnlijk backdoors van de NSA waar een andere dienst per ongeluk op gestuit is.
28-07-2013, 15:49 door Anoniem
Waarschijnlijk gewone bios bugs, die voor de concurrentie een prima breekijzer zijn om tenminste één partij te laten afvallen voor de order.
28-07-2013, 17:42 door Anoniem
Misschien heeft johanw de goede reden te pakken. Lenovo was voorheen IBM. Zou me niets verbazen als die wat achterdeurtjes hebben laten inbouwen die Lenovo gewoon overgenomen kreeg...

Aan de andere kant zou het me ook niets verbazen als ze op instigatie van de Chinese overheid backdoors hebben toegevoegd.

In ieder geval zou het inderdaad wel leuk zijn om te horen te krijgen wat die backdoors dan zijn...
28-07-2013, 20:24 door Anoniem
Heb ondertussen wat zitten zoeken op internet. Er wordt eigenlijk nergens concreet gezegd wat de zogenaamde: "achterdeurtjes" waren/zijn.

Ben zelf ook wel heel erg benieuwd. Gebruik zelf bijvoorbeeld al jaren Lenovo Thinkpads, alleen al voor de degelijkheid etc.

En ik ben benieuwd wat ze met die lekken kunnen zonder aan de fysieke machine te kunnen sleutelen.
gr Tom
28-07-2013, 21:46 door Anoniem
De onverwachte ontdekking van de Sony backdoor enkele jaren geleden mag als algemeen bekend worden verondersteld. Sindsdien is het normale praktijk c.q. routine om in elke harware van vriend en vijand naar backdoors te zoeken. Men kan toch gerust uitgaan van deze aanname? Zo ja, dan moet een fabrikant toch behoorlijk onnozel zijn om toch 'iets te proberen'? Neen, ik denk eerder dat dit een verkapte 'boycot' is, want zo mag deze politieke actie natuurlijk niet worden genoemd.
29-07-2013, 09:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-07-2013, 11:39 door johanw
Om dat te doen moet je toegang hebben tot de chip zelf. Klinkt meer iets dat DRM schema's kan doorbreken, geen wonder dat de Amerikanen daar dooddsbang voor zijn. Alle anderen zijn er waarschijnlijk blij mee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.