image

Digitale krant NRC getroffen door hack bij uitgever

donderdag 26 februari 2015, 16:34 door Redactie, 4 reacties

Een hack bij de digitale uitgever Twipe Mobile zorgde ervoor dat gisteren de digitale kranten van NRC Handelsblad, NRC Next en verschillende Belgische kranten niet beschikbaar waren, zo laat Twipe tegenover Security.NL weten. Twipe is een Belgische start-up die een digitaal uitgifteplatform heeft ontwikkeld waarmee digitale kranten kunnen worden aangeboden.

Volgens de Belgische krant De Standaard wisten vandalen op de digitale infrastructuur van de uitgever in te breken. Daarbij werden de virtuele servers van de uitgever onherstelbaar beschadigd. Twipe zegt geen aanwijzingen te hebben dat er ook gegevens zijn gekopieerd. Op de systemen stonden verzendlijsten met daarin inloggegevens en wachtwoorden van digitaal geactiveerde abonnees.

Inmiddels is de regionale Computer Crime Unit van Leuven met een onderzoek naar de inbraak begonnen. Ook Microsoft zou aan het onderzoek meewerken, waarbij het de loggegevens van de eigen clouddienst analyseert. In België verzorgt Twipe de digitale publicatie van de kranten van Mediahuis (De Standaard, Het Nieuwsblad, De Gazet Van Antwerpen en Het Belang Van Limburg) en van L’Avenir. Twipe Mobile zorgt ook voor de distributie van enkele Franse kranten.

In Nederland verzorgt Twipe via apps voor Android en Windows de digitale kranten van NRC. Op de eigen website spreekt NRC over een "technische storing" die ervoor zorgde dat de digitale edities voor Android- en Windows-gebruikers gisteren niet beschikbaar waren. Inmiddels zou het probleem grotendeels zijn verholpen. "NRC Handelsblad van vandaag is nu beschikbaar. Eerdere nummers zijn in de komende uren te downloaden. We verwachten dat nrc.next vrijdag weer gewoon in de apps beschikbaar is. Eerdere nummers worden in de komende uren weer toegankelijk", aldus de krant

Reacties (4)
26-02-2015, 16:50 door Anoniem
Zag ook deze in mijn logging:
EventTime - Reason - BlockedSite - ReferringUR
26-2-2015 9:16 - Mal/HTMLGen-A - counter . personyze . com/stat-track-lib.js - iphone.nrc.nl

kan toeval zijn?
26-02-2015, 17:49 door Anoniem
Altijd leuk die koppen waar je al gelijk het hele verhaal kan aflezen: Er is vast wat gebeurd maar we hebben geen idee wat. Dit lezen is dus gegarandeerd tijdverlies. Maar kijk onze mooie hoedjes eens!
26-02-2015, 23:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-03-2015, 23:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.