image

Expert: bloatware zal voorlopig een probleem blijven

vrijdag 27 februari 2015, 16:56 door Redactie, 2 reacties

Ondanks alle ophef die de afgelopen dagen over Lenovo's Superfish ontstond zullen vooraf geïnstalleerde programma's en apps, ook bekend als bloatware, voorlopig een probleem blijven. Dat stelt IT-expert Debra Littlejohn Shinder. Zowel op Windowscomputers als Androidtelefoons krijgen gebruikers regelmatig met bloatware te maken. Het kan dan gaan om testversies van virusscanners, Office en andere programma's.

Softwareleveranciers betalen computerfabrikanten voor het installeren van deze programma's. Shinder stelt dat veel mensen het pad van de minste weerstand kiezen. Het vooraf installeren van een programma op een computer houdt dan ook in dat een substantieel aantal gebruikers het zal blijven gebruiken, en in het geval van testversies die zullen aanschaffen. Volgens de computerfabrikanten helpt deze werkwijze om de prijs van computers laag te houden.

Gebruikers

Met name minder technische gebruikers zouden de standaard geïnstalleerde software daarnaast waarderen. "Het betekent dat ze één ding minder moeten doen om de functionaliteit van programma's te krijgen, zoals beveiligingssoftware, powermanagement en tools", merkt Shinder op. Zelfs als het om een testversie gaat hebben ze gedurende die tijd het programma kunnen gebruiken en hoefden ze geen keuze over de virusscanner te maken of die te installeren, merkt ze op.

Voor meer ervaren gebruikers is bloatware een grote bron van ergernis. Die zijn volgens Shinder de eerste dag met een nieuwe computer vaak bezig om allerlei programma's te verwijderen, als dat al mogelijk is. Met telefoons kan dat lastiger zijn dan met computers. Verder blijven er vaak ook nog sporen en bestanden van deze ongewenste applicaties achter. Ook bestaat het risico dat er van tevoren schadelijke programma's zoals Superfish worden geïnstalleerd.

Probleem

Op korte termijn verwacht de IT-expert niet dat er iets zal veranderen. "Bloatware zal waarschijnlijk een probleem blijven, tenzij en totdat klanten voldoende druk op fabrikanten uitoefenen en duidelijk maken dat het slecht voor de omzet is." Sommige critici van bloatware hebben voorgesteld dat de aanbieders van het besturingssysteem, zoals Google en Microsoft, de installatie van bloatware moeten verbieden, maar dat ziet Shinder niet gebeuren. "In de tussentijd is mogelijk het beste waarop we kunnen hopen dat het eenvoudiger wordt om ongewenste apps te verwijderen."

Reacties (2)
27-02-2015, 18:16 door grizzler
De rotzooi die voorgeïnstalleerd staat op nieuw aangeschafte computers is geen bloatware maar adware of gewoon malware. Alle Windows software is bloatware (software waarvan de omvang in geen verhouding staat tot de functionaliteit).
28-02-2015, 18:07 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 28-02-2015, 18:09
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.