image

Security Essentials scoort 0 tijdens anti-virustest

dinsdag 30 juli 2013, 10:17 door Redactie, 10 reacties

De populaire gratis virusscanner Microsoft Security Essentials heeft tijdens een test van een gerenommeerd Duits testorgaan een 0 gescoord voor de detectie van malware. AV-Test.org vergeleek 26 virusscanners op Windows 7. Daarbij werd er naar 'real world' scenario's zoals bescherming, gebruik en prestaties gekeken en fungeerde Security Essentials als basislijn.

"De verwachting is dat als een product minder 'waarde' dan de basislijn biedt, installatie en gebruik zorgvuldig moet worden overwogen", zegt Andreas Marx van AV-Test.org tegenover Security.NL. Werd vroeger ook nog het verwijderen van malware getest, dat onderdeel is nu naar een aparte test verplaatst, om zo beter de huidige malware-situatie weer te geven.

Test
De beveiligingspakketten werden vergeleken op bescherming, bruikbaarheid en prestaties. In totaal konden de 26 virusscanners voor elke categorie 6 punten scoren, oftewel 18 punten in totaal. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen en detectie van malware uit de laatste vier weken.

De 'Performance' test bestond uit de impact van de virusscanner op de werking van de computer, bijvoorbeeld bij het bezoeken van websites, het downloaden, installeren en draaien van software en het kopiëren van data. Als laatste werd de bruikbaarheid beoordeeld, zoals het onterecht waarschuwen voor legitieme software en websites.

Uitslag
Om door AV-Test gecertificeerd te worden moesten de virusscanners minimaal 10 punten scoren, en 1 punt in elke categorie hebben gehaald. K7 Total Security en Microsoft Security Essentials komen met een totaalscore van 9,5 als slechtste uit de bus. Bitdefender is met 17,5 punten de beste virusscanner op Windows 7, gevolgd door Kaspersky Internet Security met 16,5 punten. Van de gratis virusscanners zet Avast met 15 punten de beste score neer.

Detectie
Wordt er echter naar de verschillende onderdelen gekeken, dan blijkt dat Security Essentials een historisch dieptepunt bereikt en zoveel malware doorlaat dat het een 0 scoort. Toch de voornaamste functie van een virusscanner. Microsoft's gratis virusscanner zet met een 0 de laagste score neer als het gaat om de detectie van malware.

K7 en Check Point ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall doen het met respectievelijk een 1 en 1,5 niet veel beter. Met name in de detectie van 'zero-day malware' laat Security Essentials grote gaten vallen. De virusscanner weet in mei 65% en in juni 76% te detecteren. De top virusscanners scoren hier 100%.

Bijna alle geteste producten scoren in deze categorie boven de 90%. AV-Test benadrukt dat het hier om 'real-world' testing gaat. Aan de hand van de malware-detectie weten Bitdefender, Comodo, F-Secure, G Data en Kaspersky de volle 6 punten te halen.

False positives
Het onderdeel waar Security Essentials wel uitblinkt is op bruikbaarheid, waar het 6 punten scoort. Geen enkele keer gaf het een vals alarm, beter bekend als 'false positive'. Het niet detecteren van schone bestanden als malware is een categorie waar Microsoft traditioneel zeer sterk in is.

Toch is dit niet voldoende om zich van de rest te onderscheiden. Negen andere virusscanners halen ook de maximale 6 punten op dit onderdeel. Wat betreft prestaties eindigt Security Essentials met een 3,5 in de middenmoot. Alleen Webroot SecureAnywhere Complete weet op dit onderdeel 6 punten te scoren. Hieronder het volledige overzicht.

Reacties (10)
30-07-2013, 14:01 door [Account Verwijderd]
Als ik het zo zie is mijn combinatie van Avast-Free en de Comodo Firewall (ook free) nogsteeds geen slechte keuze.
30-07-2013, 14:34 door spatieman
hoe kan het een 0 scoren, als er 9.5 staat ?
30-07-2013, 14:36 door Snailer
Door spatieman: hoe kan het een 0 scoren, als er 9.5 staat ?
Wellicht een null in het 'algemeen klassement'? :/
30-07-2013, 22:10 door Anoniem
Wordt er echter naar de verschillende onderdelen gekeken, dan blijkt dat Security Essentials een historisch dieptepunt bereikt en zoveel malware doorlaat dat het een 0 scoort.
Welnu daarom...
31-07-2013, 05:17 door LightFrame
Door spatieman: hoe kan het een 0 scoren, als er 9.5 staat ?

Ook al detecteert een programma helemaal niets dan kan het alsnog wel punten verdienen omdat het lekker licht werkt (max 6 punten) en weinig of geen false positives veroorzaakt (max 6 punten).

Kladblok en Paint zouden in deze test ook 9.5 of hoger kunnen scoren...
31-07-2013, 17:00 door Anoniem
Zelfs de gratis anti virus bedrijven hebben een betaalversie, behalve Microsoft.
Microsoft is de luis in de goedverdienende digitale beveiligingsindustrie, en een enorm gevaar
voor die lucratieve handel in virtuele angst.
Het zijn de slagers die hun eigen vlees keuren, want al die geavanceerde virussen worden echt
niet gemaakt door werkloze jongeren uit Rusland of andere Oostbloklanden.
Microsoft heeft dus altijd een achterstand op het herkennen en bestrijden van virussen.
PS ik gebruik zelf Avira free Antivirus.
05-08-2013, 14:08 door Leen_T
Ik begrijp best waarom sommige beveilingsexperts GEEN virusscanners meer gebruiken. De meeste van die programma's geven een vals gevoel van veiligheid. Beter kun je alert zijn op verdacht gedrag van je machine (goede firewal die activiteit meld en zo). Zero day geloof ik wel. Ik onderschrijf de reactie hierboven. Om dat te herkennen moet je zeer goed weten waar je op moet letten. Wat ik mis is de "man in the browser" malware. Dat is nog de meest zorgelijke i.v.m. electronic banking. Zit dat ook in de test?
05-08-2013, 17:31 door Patje-RedFan
Door spatieman: hoe kan het een 0 scoren, als er 9.5 staat ?
Voor detectie: 0 . voor performance: 3,5 en voor usability: 6 punten = 9,5

btw MS heeft wel een betaalde variant ( Microsoft system endpoint) en die is ook al zo slecht!
https://www.security.nl/artikel/47291/1/Symantec_beste_zakelijke_virusscanner_op_Windows_7.html
28-08-2013, 16:48 door Anoniem
Waarom ik het toch gebruik:
1. Het is gratis, ook voor bedrijven.
2. Ik ben bewust bezig met het veilig houden van mijn computer. Ik heb sinds ik al mijn software up-to-date houd en oplet wat ik installeer nooit meer problemen met malware op mijn computer gehad.
3. Het is niet opdringerig. Avira bijvoorbeeld heeft irritante advertenties voor het betaalde product, Avast begint lastig te doen als de licentie minder dan een maand geldig is etc. Security Essentials blijft in de achtergrond actief en waarschuwt je als er echt iets aan de hand is.
12-09-2013, 19:52 door Patje-RedFan
Nu pas gezien bij het verslag " Van de gratis virusscanners zet Avast met 15 punten de beste score neer. "

Correctie : Qihoo 360 internet security is ook een gratis AV en eindigd met 15,5 ptn nog boven Avast!

groeten
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.