image

'Nederlanders vaker afgetapt dan Amerikanen'

dinsdag 30 juli 2013, 12:01 door Redactie, 10 reacties

Nederlandse burgers worden veel vaker door de overheid afgetapt dan Amerikaanse burgers, zo liet een voormalig topman van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA tijdens een hoorzitting weten. Stewart Baker sprak op 17 juli tijdens een hoorzitting voor de juridische subcommissie van het Huis van Afgevaardigden over het gebruik van de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA).

Onder deze wetgeving zou de NSA inlichtingen hebben verzameld, onder andere door het afluisteren van burgers. Daarbij wijst Baker ook naar de surveillance die Europese autoriteiten in hun eigen land uitvoeren.

"Dankzij ons open debat en gedetailleerde wettelijke beperkingen wat betreft het verzamelen van inlichtingen, weten Europeanen meer over het Amerikaanse inlichtingenprogramma dan over het programma wat ze zelf hebben."

Nederland
De VS zou volgens Baker voorzichtiger te werk gaan en meer respect voor de privacy van burgers hebben dan Europese landen. Als bewijs toont hij twee afbeeldingen van het Max Planck Instituut. Daaruit komt naar voren dat Nederlanders honderd keer meer kans hebben om te worden afgetapt door de overheid dan een Amerikaan.

Reacties (10)
30-07-2013, 12:27 door Anoniem
Is het niet zo dat we op dit moment sowieso worden afgetapt door de NSA.
Wellicht wordt er niet actief naar de data gekeken, maar als alle Facebook, MS Live-accounts, Google accounts etc standaard voor de NSA worden opgeslagen...

Neem niet weg dat het al langer bekend was dat NL zo ongeveer (telefoon)tap land Nr 1 is, maar dat het Ivootje nooit genoeg nog te weinig schending van onschuldige burgers is... Ik vrees alleen dat de populatie die zich hier echt druk om maakt dermate klein is, dat er eerst heel veel onschuldige slachtoffers in het nieuws moeten komen, voor er ook maar iets zal veranderen... Als dat dan nog kan...
30-07-2013, 13:13 door Anoniem
Mja, we hebben het hier over officieel geregistreerde taps.
Zoals intussen bekend is wordt het meerendeel niet geregistreerd. Heel veel zegt het dus niet, behalve dat Nederland dus meer taps registreerd dan andere landen.
30-07-2013, 15:02 door Anoniem
"De VS zou volgens Baker voorzichtiger te werk gaan en meer respect voor de privacy van burgers hebben dan Europese landen. Als bewijs toont hij twee afbeeldingen van het Max Planck Instituut."

Wat een grappenmaker. Het feit dat Nederland justitieel meer tapt dan de VS komt vooral doordat de VS meer andere vergaande opsporingsbevoegdheden kent (criminele infiltranten, pseudokoop, etc). Met respect voor privacy heeft het niets van doen.
30-07-2013, 15:26 door Anoniem
Het gaat er volgens mij inderdaad om dat de NSA ons aftapt en niet of de NL overheid ons aftapt! Dit is een afledingsmanoeuvre! En waarom ze dat via FB, Live en google doen moge duidelijk zijn, daarom schiet echelon te kort; het is data in transit en die is encypted. Dus als men onversleuteld verkeer wil hebben waarom dan niet gewoon in de backend?
30-07-2013, 17:57 door Anoniem
Toegegeven, van wat ik er van weet is op dit vlak de gerechtelijke toetsing beter in de VS en worden de eigen burgers minder afgetapt dan in Nederland. Of zij vervolgens beide punten met een ander programma omzeilen door 'jurisdiction shopping' toe te passen bij andere landen is weer de vraag...

Ik zou als congreslid echter wel teleurgesteld zijn door het argument. Alles goed en wel, maar in het licht van het belang en de hoeveelheid tijd, budget en ongetwijfeld ook voorbereidingstijd die de heer Baker ongetwijfeld heeft gehad, mag ik toch hopen dat hij ook betere argumenten op tafel heeft gelegd dan: "Ja maar hij...". Het argument van het kleuterschoolplein. Onder ons gezegd, de kwaliteit van de organisaties die gegevens verwerken speelt voor mij een belangrijke rol en ik voel me al veel geruster te weten dat gegevens waar ik discreet mee om wil gaan in handen zijn van een organisatie met het argumentatieniveau van groep 1/2.[/sarcasme]

Als Buitenlandse Zaken (NL) zou ik hier bepaald ook niet van gecharmeerd zijn. Dit kleine gedeelte gaat over het afluisteren van Amerikaanse burgers, is dus een interne kwestie, en ik zou er niet van gecharmeerd te zijn als NAVO bondgenoot er even (al dan niet in context) bij gesleept te worden als stoutste jongetje van de klas. Het is te klein om afzonderlijk gevolgen te hebben, maar het mag wat mij betreft wel op de lijst van minpunten komen...
30-07-2013, 21:10 door AdHd
Gaat iedereen er zomaar aan voorbij dat het Max Plank Instituut dit onderzoek in 2003 (!!!) heeft gedaan?
http://scholarship.law.berkeley.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2430&context=facpubs

ZO kan ik ook presentaties houden!

EDIT: bad link
31-07-2013, 10:02 door spatieman
bedoelen ze niet, nederlanders vaker afgetapt door de amerikanen ?
31-07-2013, 12:11 door xclude
De Nederlandse overheid heeft lak aan zijn burgers, zo blijkt wel aan het feit dat de Nederlandse Bank toestemming heeft gegeven aan nagenoeg alle Nederlandse banken om uw en mijn financiële gegevens bij Amerikaanse cloud diensten onder te brengen, wetende dat er lustig in gegraven kan worden door NSA. Dus waar maakt men zich druk om het gebeurt toch gewoon.
28-08-2013, 16:56 door Anoniem
Misschien worden de burgers van ons land wel meer afgetapt door onze overheid dan de burgers van de VS door hun overheid, maar de burgers van ons land zullen wel meer worden afgetapt door de overheid van de VS dan hun burgers door onze overheid!
22-11-2014, 16:33 door Anoniem
Omdat Nederland een klikcultuur heeft. Als we daar nou eens vanaf stappen? Misschien hebben we dan nog eens een echt leven. En niet zo'n leven waar je niets mee kunt, geen rijbewijs, geen kinderen, geen vriendin, geen huis, wel werk maar de vraag is hoe lang, en als we elkaar eens minder kapot zouden maken? Dat zou voor mij en werkgevers heel wat schelen. Zouden we dan niet fijner leven, of gunt niemand elkaar het licht in de ogen? Waarom moeten we collectief depressief zijn? Nut?!? Zo iemand is alleen maar een kostenpost. Nut?!? Waarom moeten bepaalde goede dingen bewust tegengewerkt worden? Nut?!? Waarom mogen mensen elkaar niet helpen?!? Nut?!? Waarom vinden sommige mensen dat anderen nooit GENOEG pijn en lijden hebben? Nut?!? Lijden die mensen zelf ook? Dacht het niet.

Bij al deze dingen vraag ik me het nut af en ik ben als een schreeuwende in de woestijn niemand geeft of wil me een antwoord geven. Waarom dan nog deze klikcultuur? Waarom leef ik eigenlijk nog? Kan ik niet meteen dood?

Oh, en captcha is echt een waardeloos systeem, verkeerde captcha code opgegeven. Kun jij het wel? Goh, waarom heb ik nog een computer? Dat is wat we de laatste tijd steeds meer doen, ons kapot ergeren, irriteren, schamen, huilen en kwaad worden. Kunnen we ook iets anders? Iets positiefs? Nee, he positief komt in Nederland niet voor en anders word je met de nek aangekeken en je kop van het maaiveld afgehakt. Heel positief dat Nederland, ik wacht al op de volgende begrafenis. Praat me nog niet van die kuthackers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.