image

Opgeslagen vingerafdruk op tijd door gemeenten vernietigd

dinsdag 30 juli 2013, 15:47 door Redactie, 10 reacties

Opgeslagen vingerafdrukken in de administraties van Nederlandse gemeenten worden binnen de gestelde termijn vernietigd, zo blijkt uit onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP). In 2011 liet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten dat de opslag van vingerafdrukken van aanvragers van identiteitsdocumenten zou worden stopgezet.

Het CBP vroeg de minister begin dit jaar om inlichtingen over de stand van zaken met betrekking tot de reeds opgeslagen vingerafdrukken. De minister heeft daarop aangegeven dat er updates zijn geïnstalleerd op de programmatuur van de reisdocumentenadministraties van alle gemeenten ter verwijdering van de vingerafdrukken.

Back-uptapes
Ook heeft de minister laten weten dat de back-uptapes en apparatuur met eventuele restsporen van vingerafdrukken dit jaar zullen worden vervangen. Het CBP constateert op basis van deze informatie dat de vingerafdrukken niet langer worden opgeslagen dan is toegestaan, te weten tot de uitreiking van het document. Ook worden de eerder opgeslagen vingerafdrukken vernietigd.

Reacties (10)
30-07-2013, 16:09 door spatieman
ya, right.
en lucht is groen, echt waar.
30-07-2013, 16:10 door Anoniem
Het CBP vroeg de minister begin dit jaar om inlichtingen over de stand van zaken met betrekking tot de reeds opgeslagen vingerafdrukken.

Over stand van zaken gesproken : als je nu een identiteitskaart aanvraagt, dien je vingerafdrukken af te geven.
Nieuwe wetgeving is er nog niet en goede (tussentijdse) informatie ook niet.

Wat gebeurt er met je verplicht af te geven vingerafdrukken voor een identiteitskaart? Die informatie is niet te vinden op daarvoor bestemde overheidspagina's en bij de gemeente weten ze het ook niet.

Vermoedelijk gevolg; in de vakantieperiode zullen meer mensen een reisdocument nodig hebben, mensen vragen dan maar een paspoort aan vanwege het minieme prijsverschil en meer flexibiliteit, want ja voor de vingerafdrukken maakt het (helaas) niet uit.

Als (niet criminele brave) burger voel je je behoorlijk klem gezet op die manier. Is dat toevallig precies, per ongeluk, onuitgesproken ook gewenst bijkomend voordeel gedrag (zoveel mogelijk vingerafdrukken verzamelen)?
30-07-2013, 16:37 door Anoniem
"Ook heeft de minister laten weten dat de back-uptapes en apparatuur met eventuele restsporen van vingerafdrukken dit jaar zullen worden vervangen"

Blijven de oude tapes bestaan? Vervangen is niet vernietigen.
30-07-2013, 16:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-07-2013, 17:45 door Anoniem
Door Hugo: Jaja, net zoals de kentekens vanuit de parkeermeters zeker! De overheid heeft gewoon te vaak gelogen waardoor ze niet meer betrouwbaar is.

Dat is het probleem en de valkuil waarin de overheid zich nu bevindt. Het maakt niet meer uit of het waar is of niet. Door de vele halve en hele onwaarheden op andere punten is het vertrouwen bij veel forumbezoekers zo ver weggezakt dat het sowieso niet meer geloofd wordt. Tja, eigen schuld...
30-07-2013, 17:51 door Anoniem
En hoe zit het met de databases van het bedrijf waar ze op de chip worden geprogrammeerd? Een aan de Franse defensie industrie gerelateerde toko. Overigens mag justitie nog steeds gewoon de gemeentedatabase vorderen, wanneer zij dat wekelijks doen hebben ze na verloop van tijd toch een kopie van alle vingerafdrukken in handen....
30-07-2013, 19:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-07-2013, 19:32 door Anoniem
Het geeft ook wel aan hoe weinig vertrouwen we moeten hebben in de overheidsschoothondjes van het CBP. Een beetje blaffen doen ze af en toe maar ze zullen nooit de hand bijten die ze voed, zoals het een goed huisdier betaamt.

Het CBP beweert dat vingerafdrukken 'op tijd' worden gewist, dat zou alleen maar kunnen als er een archief systeem aanwezig is die dat per afgenomen set afdrukken bijhoudt. Wel, er zijn maar weinig gemeenten die een dergelijk archiveringssysteem hebben of zich überhaupt aan bewaartermijnen van gegevens houden laat staan voldoen aan de archiefwet dus is de bewering dat gegevens op tijd worden verwijderd gebaseerd op aannames. En daarvan weten wat die kunnen veroorzaken.
31-07-2013, 10:56 door Anoniem
Niet om aan de bezwaren af te doen (ik heb er zelf ook nog wel een paar), maar merk op dat de overheid dus inderdaad "alles" volgens de eigen regels "goed" kan doen, en de reacties zijn nog steeds van "ja ja, het zal wel". En, zoals blijkt, veel te vaak terecht.

Met andere woorden, de politiek deugt niet, de ambtenarij deugt niet, hun eigen regels deugen niet, en hun pogingen hun imago op te vijzelen deugen ook niet. Oftewel, de overheid moet nu verspeeld vertrouwen terugwinnen en ze kan het niet.

Ik kan er nog aan toevoegen dat we een dode mus beloofd zijn (dat verplichte pasje zou zonder vingerafdrukken), maar zelfs dat heeft de overheid niet geblieft na te komen--hij had er al moeten zijn. In die context is dit kleine ding, dit transparant proberen veren in het eigen achterste te steken, gewoon te weinig. Ook al omdat de gemeenten niet de enigen zijn die die vingerafdrukken opslaan.

Mijn conclusie is dan ook: We hebben een structureel probleem, en het probleem heet overheid.
31-07-2013, 19:14 door Anoniem
Hoe zat het ook al weer met die parkeermetergegevens die ook allemaal werden vernietigd na verloop vd opslagtermijn?
Oja, encrypten == vernietigen ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.