Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Veilig internet in de trein?

01-03-2015, 12:58 door GeminiAlpha, 12 reacties
Wat kan ik zelf doen om zeker te zijn dat ik met T-mobile ben verbonden en niet met een of andere pineapple router die suggereert T-mobile te zijn? Hoe controleer ik dat snel en safe op mijn android mobiel?
Nog een B vraag. (beetje off-topic) In sommige treinen kan ik niet whatsappen, T-mobile zegt dat het niet werkt.
Hier geldt toch ook netneutraliteit en mag de provider toch ook geen apps blokkeren of afknijpen?
Reacties (12)
01-03-2015, 13:55 door regenpijp
Hierbij een aantal opties:

1) Gebruik geen wifi, maar gewoon 3G/4G
2) VPN

Over netneutraliteit/What's App: Dat kan ik me niet voorstellen, zoveel data verbruikt What's App niet. Je weet zeker dat het niet gewoon aan een slechte verbinding ligt?
01-03-2015, 18:26 door Anoniem
Iedereen in je buurt (die weet hoe) kan ontvangen wat jij verstuur op een open netwerk is het is heel makkelijk , zelfs de data die jij denkt te ontvangen van de trein zijn internet kan men modificeren voor jij het ziet. Denk er dus om dat je alleen voor de lol surft op dat trein ding en als je al in durf te loggen ergens gebruik dan https enzo. Wat dat aan gaat moet je ook opletten dat je geen onveilige apps aan hebt die ook gaan inloggen zonder encryption te gebruiken.

bonus tip: Als je thuis bent en een kennis heeft je netwerk password om even iets online te doen gehad
is het voor die gene even makkelijk om dat soort dingen te doen. Maak daarom een tijdelijke aan of een extra netwerk.
02-03-2015, 08:16 door yobi
De data is niet versleuteld en is daardoor passief mee te lezen. Een router is niet noodzakelijk. Dus ook als je met de T-mobile router verbonden bent, kan iedereen deze signalen ontvangen en meelezen.
02-03-2015, 08:45 door Anoniem
en iedereen kan zich voordoen als de NSwifi, waardoor je er nooit zeker van kunt zijn dat zodra je verbinding hebt, dat niet via de smartphone van de persoon gaat die tegenover je zit.
02-03-2015, 09:41 door Rstandard
Door regenpijp: Hierbij een aantal opties:

1) Gebruik geen wifi, maar gewoon 3G/4G
2) VPN

Over netneutraliteit/What's App: Dat kan ik me niet voorstellen, zoveel data verbruikt What's App niet. Je weet zeker dat het niet gewoon aan een slechte verbinding ligt?
Agreed.
Als men al wifi in de trein wilt gebruiken, doe het maar over VPN.
Door Anoniem: Iedereen in je buurt (die weet hoe) kan ontvangen wat jij verstuur op een open netwerk is het is heel makkelijk , zelfs de data die jij denkt te ontvangen van de trein zijn internet kan men modificeren voor jij het ziet. Denk er dus om dat je alleen voor de lol surft op dat trein ding en als je al in durf te loggen ergens gebruik dan https enzo. Wat dat aan gaat moet je ook opletten dat je geen onveilige apps aan hebt die ook gaan inloggen zonder encryption te gebruiken.

bonus tip: Als je thuis bent en een kennis heeft je netwerk password om even iets online te doen gehad
is het voor die gene even makkelijk om dat soort dingen te doen. Maak daarom een tijdelijke aan of een extra netwerk.
Zelfs HTTPS helpt niet in alle gevallen. Er zijn genoeg apps die onversleuteld data rondverstuurd.
02-03-2015, 09:49 door Anoniem
@ "Hier geldt toch ook netneutraliteit en mag de provider toch ook geen apps blokkeren of afknijpen?"

Providers mogen dat niet, maar mensen die en gratis wifi netwerk aanbieden wel. Het komt vrij vaak voor dat data-intensieve diensten (youtube etc) worden geblokkeerd omdat men niet bereid is de capaciteit op te schalen naar dit gebruik. Zo kunnen 100 man hun e-mail checken ipv 3 man een youtubefilmpje kijken.
02-03-2015, 10:03 door Mysterio
Het heet toch tegenwoordig 'WiFi in de trein' en geen t-mobile meer? WhatsApp is juist één van de diensten die ze specifiek noemen als een bedoelde toepassing, naast e-mailen en browsen.

Het draadloze netwerk in de trein is nog steeds een verbinding naar het 3g netwerk van t-mobile, dus verwacht wat betreft snelheid en beschikbaarheid geen wonderen. Zeker nu het steeds populairder wordt om in de trein online te zijn is het draadloze netwerk niet de snelste en betrouwbaarste oplossing. Maar ik kan me voorstellen dat als je een krappe internetbundel hebt je er toch graag gebruik van wilt maken.

Of het veilig is? Nee, behandel dit netwerk als ieder ander openbaar netwerk en gebruik dus op z'n minst VPN als je iets meer gaat doen dan het nieuws lezen. Daarnaast kan het geen kwaad om te kijken naar de veiligheid van de dienst zelf. Zo zou WhatsApp de berichten versleutelen, maar een e-mail wachtwoord schijnt vrij makkelijk af te 'luisteren' te zijn.
08-03-2015, 09:55 door Anoniem
Als je systeem altijd een VPN verbinding opzet ongeacht het onderliggende netwerk, zou het toch niet uit moeten maken via welk netwerk je contact legt?
08-03-2015, 11:53 door Anoniem
Hier geldt toch ook netneutraliteit en mag de provider toch ook geen apps blokkeren of afknijpen?

Het lijkt mij dat je gebruik maakt van een verbinding van de NS, welke zij aanbieden. Het is aan de NS om te bepalen of bepaalde apps al dan niet worden geblokkeerd of afgeknepen; zij zullen ook de kosten moeten voldoen welke gerelateerd zijn aan deze dienst.

Het feit dat de provider netneutraliteit moet garanderen indien jij een abbo bij hen afneemt, zegt weinig over wat derden wel/niet mogen doen indien zij een gratis hotspot aanbieden, waar jij gebruik van mag maken. Ook kan je weinig ''rechten'' claimen op een verbinding waarbij jij niet de contractant bent en waar je verder niet voor betaalt.

Ik zou zeggen; wees eens blij indien anderen gratis een dienst aanbieden waar jij gebruik van mag maken, i.p.v. rechten te gaan claimen. Zij bepalen wat zij jou bieden, en je hebt geen ''recht'' om op basis van neutraliteit meer te mogen verwachten bij zo'n gratis dienst.
08-03-2015, 15:33 door Anoniem
misschien gewoon je open vpn account gebruiken in de trein,dat wil ook gewoon wel eens helpen.
08-03-2015, 18:32 door ben987


Ik zou zeggen; wees eens blij indien anderen gratis een dienst aanbieden waar jij gebruik van mag maken,
en u denkt dat het echt gratis is ?
omdat je er niet DIRECT voor betaald wil niet zeggen dat iets gratis is, het wordt simpelweg doorgerekend in het verdienmodel...
08-03-2015, 23:00 door Anoniem
Tja misschien betaal je bij het inchecken met je je ov wel al voor het internetgebruik in de trein.
Ik denk niet dat de NS open VPN blokkeert,want ze volgen toch in de trein niet het dataverkeer van de reizigers.
Het is de NS trouwens verboden om dat te doen,want het is geen geheime dienst of zo.
Maar goed open VPN is wel zo veilig om het beste dat altijd te gebruiken welk netwerk je ook gebruikt via internet.
Ik gebruik het zowel thuis op mijn eigen interne netwerk,en op alle wifispots van Upc/Ziggo ook op het 3g netwerk van upc.,met mobiel eindeloos wanneer ik buiten een wifispots bereik ben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.