image

'Cyberaanval grotere dreiging dan nucleaire aanval'

dinsdag 30 juli 2013, 17:19 door Redactie, 6 reacties

De dreiging van een cyberaanval bezorgt de Britse overheid meer zorgen dan een eventuele nucleaire aanval. Een Commissie van Binnenlandse Zaken publiceerde een rapport waarin wordt beweerd dat het land onvoldoende doet om bedrijven en consumenten tegen cybercrime te beschermen. Zo zou Groot-Brittannië inmiddels een geliefd doelwit van cybercriminelen zijn geworden.

"We verliezen de oorlog tegen cybercriminelen", stelde Parlementslid en commissievoorzitter Keith Vaz. Volgens hem is de overheid zelfingenomen over deze 'cyberoorlogen', omdat de slachtoffers in cyberspace verborgen zijn. "De dreiging van een cyberaanval op Groot-Brittannië is nu zo ernstig, dat het een grotere dreiging dan een nucleaire aanval is."

Spionagecentrum
Vaz stelde dat er meer via het internet gestolen kan worden dan bij een bankoverval en dat cybercriminelen in 25 landen Groot-Brittannië als nummer één doelwit hebben uitgekozen. Sommige van deze criminelen werken vanuit EU-landen. Om de criminelen aan te pakken moet er een zeer geavanceerd spionageresponscentrum komen waar gehackte bedrijven aangifte kunnen doen.

Reacties (6)
30-07-2013, 18:00 door Valheru
ja, want dat past mooi naast dat filter, eerst filteren wat de burgers bekijken en daarna een centrum oprichten voor 'response' wat waarschijnlijk vooral gebruikt zal worden om al het verkeer binnen het land in de gaten te houden wegens preventie, oeps, heeft onze eigen bevolking nu geen privacy meer op het internet?

Wanneer nemen al die minister raden en commissies eens wat ICT-ers aan die weten waar ze over praten ipv meneren in mooie pakjes en met dure papiertjes die eigenlijk geen clue hebben en die steeds maar weer onze privacy weggooien voor het zogenaamde algemene belang maar eigenlijk alleen maar bezig zijn hun eigen portemonnee te spekken en niet weten wat ze zouden moeten doen of hoe ze dat moeten doen?
En wanneer houden ze eens op met onze belasting centen weg te gooien in dit soort nutteloze projecten die uiteindelijk vooral gebruikt gaan worden als tools van de politie en de staat om het eigen land onder controle te houden en niet om het land daadwerkelijk te beschermen tegen dreiging van buitenaf.

Het is niet aan de overheid om mijn huis tegen inbraak te beveiligen, zo is het ook niet aan de overheid om mijn pc tegen inbraak te beschermen, dat is mijn eigen verantwoordelijkheid, dit geld net zo hard voor bedrijven, de reacties op dit soort uitspraken geeft duidelijk aan dat als het om 'cyber' gaat men opeens alle bestaande en goed doordachte procedures aan de kant gooit en maar wanhopig zoekt naar een manier om er mee te dealen.

Neem een aantal ICT-ers aan, bij voorkeur voormalige hackers, en laat hun je kritieke infrastructuur beschermen als overheid zijnde en houd op met te doen alsof je als overheid de kinderen moet opvoeden en de bevolking aan het handje moet houden. Dit is de verantwoordelijkheid van de ouders of de bevolking zelf, natuurlijk binnen het kader van bestaande wetten maar aub zonder te doen alsof de mensen zelf niets meer snappen of kunnen en zonder een Big Brother die iedereen monitort of een Nanny die iedereen bij het handje houdt te worden.

Als je als overheid iets goeds wilt doen en je bevolking graag wilt beschermen zijn er een aantal veel betere opties:
- Ontwikkel en onderhoud een goede virusscanner en een firewall en geef die gratis aan je bevolking.
- Richt een een preventie afdeling op en laat die bedrijven advies geven (zoals de politie nu al inbraak preventie advies geeft)
- Ga op jacht naar de mensen die kinderporno of banking trojans maken i.p.v. de hele tijd nieuwe manieren te bedenken om het te blokkeren die toch weer omzeilt worden
- Haal zelf kennis in huis i.p.v. elke keer weer te luisteren naar mensen die je precies vertellen wat je wilt horen zodat je vooral hun bedrijfje inhuurt
- Houd op met bedrijven in te huren die uit zijn op zo veel mogelijk winst en daarom maar de veiligheid skippen want dat kost meer uren dus meer geld

Ik heb zelf als hoofd security bij een overheids leverancier gewerkt, tijdens Lektober nog wel, er word gewoon niet naar je geluisterd kom je na een paar maanden achter en de verkopers die daadwerkelijk contact met de klant hebben zeggen precies wat de klant wil horen, niet gehinderd door enige kennis of het daadwerkelijk mogelijk of veilig is wat ze beloven.

Moedeloos word je van het gebrek aan kennis en common sense van onze overheden, ik wel in ieder geval.
30-07-2013, 18:36 door spatieman
wat verwacht je van een overheid.
de meeste weten niet eens waar de aan/uit knop zit, en wat voor een magie je ermee kan bewerk stellen.
30-07-2013, 21:25 door Anoniem
"De dreiging van een cyberaanval op Groot-Brittannië is nu zo ernstig, dat het een grotere dreiging dan een nucleaire aanval is."

Nou mooi toch!
Een regering heeft een dreiging nodig om de bevolking bang te maken en in te peperen dat ze vooral naar de regering
moeten luisteren.
Nou de nucleaire dreiging uit de koude oorlog er niet meer is, is er wat anders nodig. Hoe wil je anders verdedigen
dat alles en iedereen in de gaten gehouden moet worden?
Een cyberdreiging is daar prima geschikt voor. Komt ook veel geloofwaardiger over dan een dreiging vanuit Iran
of Noord-Korea.
Dus de regering zit daar echt niet mee, die dreiging. Als hij er niet meer was dan moesten ze weer wat anders
verzinnen.
31-07-2013, 09:21 door Mysterio
Zonder dreiging verliezen een hoop geldvretende en privacyschendende zaken hun bestaansrecht.

Je moet echter wel realistisch blijven. Een cyber James Bond lijkt me niet de beste oplossing. Echter is dat wel zeer Brits.
31-07-2013, 11:14 door RickDeckardt
Mooie voorzet van de UK om het internet daar dicht te gooien..., wel duidelijk dat het daarheen gaat.
28-08-2013, 17:40 door Anoniem
Ga eerst maar eens updates installeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.