image

Edward Snowden zou terug naar de VS willen

dinsdag 3 maart 2015, 17:11 door Redactie, 15 reacties

Klokkenluider Edward Snowden zou terug naar de Verenigde Staten willen als hij een eerlijk proces krijgt. Dat heeft zijn Russische advocaat Anatoly Kucherena vandaag tijdens een nieuwsconferentie laten weten, zo meldt persbureau AFP. Snowden heeft sinds de zomer van 2013 politiek asiel in Rusland.

"Met een groep advocaten van andere landen zijn we bezig met de vraag over zijn terugkeer naar Amerika", aldus Kucherena. "Snowden is klaar om naar de Verenigde Staten terug te keren, op voorwaarde dat hij een eerlijke rechtszaak krijgt." Volgens de advocaat zou Snowden tot nu toe alleen de garantie hebben gekregen dat hij niet de doodstraf krijgt. Kucherena meldde verder dat de klokkenluider met zijn Russische verblijfsvergunning naar het buitenland mag reizen. "Maar ik vermoed dat als hij Rusland verlaat, hij naar de Amerikaanse ambassade zal worden genomen."

Reacties (15)
03-03-2015, 18:28 door Anoniem
Mooie tegenstrijdigheid; 'Klokkenluider Edward Snowden zou terug naar de Verenigde Staten willen als hij een eerlijk proces krijgt. '
03-03-2015, 18:29 door johanw
Een eerlijk proces? Dat krijgt niemand daar naar Europese normen, en ook in Europa geldt dat hoe meer geld je hebt hoe "eerlijker" je proces is. En dat soort garanties zijn natuurlijk helemaal waardeloos. Als ze al afgegeven worden dan krijgt hij na z'n "eerlijke" proces wel een "ongeluk".
03-03-2015, 18:49 door Anoniem
Als dit geen hoax is ...
03-03-2015, 19:14 door Anoniem
Door johanw: Een eerlijk proces? Dat krijgt niemand daar naar Europese normen, en ook in Europa geldt dat hoe meer geld je hebt hoe "eerlijker" je proces is. En dat soort garanties zijn natuurlijk helemaal waardeloos. Als ze al afgegeven worden dan krijgt hij na z'n "eerlijke" proces wel een "ongeluk".
Haha,ik denk dat hij nog voor zn proces een ongeluk krijgt,bijv. in de gevangenis valt ie vd trap of hij wordt gevonden met een touw om zijn nek,hij is depressief geworden en zou vervolgens zelfmoord hebben gepleegd.Daar kun je op wachten. Rusland is een koude,ongezellige plek om te wonen,daarom zou hij er beter aan doen om uit te wijken naar Brazilie,Cuba,Venezuela of een ander anti-Amerikaans land,maar teruggaan naar de VS wordt zn dood of levenslang het celletje in.
03-03-2015, 19:22 door Anoniem
Als hij idd teruggaat naar de VS dan zal het niet lang duren voordat we het volgende bericht te lezen krijgen: " de bekende klokkeluider Edward Snowden is eerder vandaag tijdens een handgemeen in de gevangenis door een mede-gedetineerde neergestoken en overleden" "Zijn stoffelijk overschot zal aan zijn familie worden overgedragen". Zo wordt ie alsnog koud gemaakt en waarschijnlijk nog voor zn proces.De NSA en CIA zitten immers niet te wachten op nieuwe onthullingen door meneer Snowden.
03-03-2015, 19:49 door Anoniem
Ach,als hij terug naar de Vs wil,dan wordt hij denk ik gewoon bedrogen.
Ze zijn in de Vs nu gekant tegen hem,dus ik geloof er niks van dat hij een eerlijk proces zal krijgen.
03-03-2015, 20:48 door Anoniem
Snowden is 32 jaar oud, en leeft in relatieve vrijheid in Rusland, maar heeft heimwee.
Hij heeft landverraad gepleegd, en als het op een openbaar proces zou laten aankomen, moet je rekenen op levenslang, met misschien na 20 jaar het recht om strafvermindering te mogen aanvragen.
Of een deal met het OM, is ook een mogelijkheid, maar zal ook dan zeker 20 jaar of meer zijn.
Ongeacht wat Snowden zelf kan aanbieden, of wie hij kan uitleveren, zijn positie is zwak, want de VS heeft hem als staatsvijand nummer één benoemd.
Gewoon in Rusland blijven, lijkt mij het verstandigste, is toch iets groter dan een gevangeniscel.
04-03-2015, 03:30 door Anoniem
Door johanw: Europese normen
Doe jezelf geen pijn bij het borstkloppen: Snowden zit in Rusland,
...omdat Europa schijt in hun kop en vooral schijt in hun broek had.
Waargebeurde dialoog (uit eerste hand gehoord):
Applebaum: "Why doesn't The Netherlands give asylum to Snowden?"
Nelie Kroes: "What do WE gain from that?"
DAT zijn nu je Europese normen en waarden!

Naar de US teruggaan staat gelijk aan de andere helft van je leven weggooien. Voorbeeldje:
https://firstlook.org/theintercept/2015/02/18/destroyed-by-the-espionage-act

Maargoed, andersom zien we Bush z'n bezoek naar Zug snel anuleren omdat mensenrechten-organisaties zijn arrestatie eisten. En ik vermoed dat W niet meer de US uit durft...
04-03-2015, 07:13 door Anoniem
Hij heeft eerder al aangegeven in een stream samen met een groep advocaten en juridische docenten dat er op dit moment op geen mogelijkheid een eerlijk proces kan plaatsvinden dus hij kan dat vrij eenvoudig zeggen. Dat wil niet zeggen dat hij eventjes naar de US vliegt.
04-03-2015, 12:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-03-2015, 13:37 door johanw - Bijgewerkt: 04-03-2015, 13:38
Door Anoniem:Rusland is een koude,ongezellige plek om te wonen,daarom zou hij er beter aan doen om uit te wijken naar Brazilie,Cuba,Venezuela of een ander anti-Amerikaans land,
Hij kan asiel krijgen in Venezuela maar kan daar niet veilig komen vanuit Rusland. Het vliegtuig van de Venezolaanse president is zelfs een keer in de EU aan de grond gezet en doorzocht toen hij terugkwam uit Rusland omdat men dacht dat Snowden erin kon zitten. Dat gaf destijds nog een enorme diplomatieke rel.
04-03-2015, 14:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-03-2015, 05:11 door Anoniem
@johanw:
Het was de Boliviaanse president Evo Morales die verplcht werd te landen in Wenen.

Massamedia bedrog!
The “Snowden is Ready to Come Home!” Story: a Case Study in Typical Media Deceit
https://firstlook.org/theintercept/2015/03/04/snowden-wants-come-home-stories-case-study-media-deceit/

Natuurlijk heeft hij heimwee. Wie zou dat niet hebben?

Ever since Snowden revealed himself to the public 20 months ago, he has repeatedly said the same exact thing when asked about his returning to the U.S.: I would love to come home, and would do so if I could get a fair trial, but right now, I can’t.

Hij is slimmer dan dat.
05-03-2015, 13:13 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem:Rusland is een koude,ongezellige plek om te wonen,daarom zou hij er beter aan doen om uit te wijken naar Brazilie,Cuba,Venezuela of een ander anti-Amerikaans land,
Hij kan asiel krijgen in Venezuela maar kan daar niet veilig komen vanuit Rusland. Het vliegtuig van de Venezolaanse president is zelfs een keer in de EU aan de grond gezet en doorzocht toen hij terugkwam uit Rusland omdat men dacht dat Snowden erin kon zitten. Dat gaf destijds nog een enorme diplomatieke rel.
Het was de president van een ander latijns-amerikaans land dat werdt gedwongen om te landen,maar bijv.een Russisch regerings-vliegtuig,evt. met Poetin zelf erin (hij gaat bijv.op staatsbezoek naar dat land),evt.onder escorte van Russische straaljagers zal niet zo gauw tot landing worden gedwongen of neergeschoten.Ik denk wel dat Snowden dus de hulp/bescherming van een grote mogendheid (rusland,china) nodig heeft om vanuit Rusland naar een ander veilig oord te kunnen reizen.Met hen willen de Amerikanen liever geen (militaire) confrontatie.
05-03-2015, 15:20 door d4mn
Moet ie doen. Is ie straks ook opeens een meisje...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.