Privacy - Wat niemand over je mag weten

Cameratoezicht in de winkel

02-08-2013, 10:14 door erandio1, 11 reacties
goedendag,

mijn werkgever heeft sinds een tijd nu camera's opgehangen in de winkel. Het gaat om een supermarkt. De camera's hangen bij de ingang, bij elk vak, bij elke kassa en in het magazijn.
nou begreep ik dat dat in principe gewoon mag, als het aangegeven wordt. Nou gaat het hier al fout, want er wordt namelijk niet aangegeven dat er cameratoezicht is voordat je in beeld komt.
Maar daarnaast gaat het mij vooral om het probleem dat de beelden van de camera gewoon te zien zijn in het kantoor (die voor iedereen toegankelijk is) en zelfs gewoon in de kantine.
Als we zitten te eten kunnen we gewoon kijken naar iedereen die boodschappen aan het doen is.

ik vroeg mij af of dit wel mag. Mag je pas aangeven dat er cameratoezicht is op het moment dat je al in beeld bent? en mogen die beelden zomaar voor iedereen toegankelijk zijn?

ik hoor graag van jullie
Reacties (11)
02-08-2013, 14:52 door Mysterio
Bij ons in de sportschool hangen er zelfs camera's in de kleedkamers. Ik vraag me of dat wel helemaal de bedoeling is... Maar ze hebben in ieder geval overal bordjes opgehangen nadat ik daar een opmerking over had gemaakt.
02-08-2013, 15:53 door spatieman
ben blij dat ze niet in de douches hangen.
04-08-2013, 13:15 door Duck-man
Door Mysterio: Bij ons in de sportschool hangen er zelfs camera's in de kleedkamers. Ik vraag me of dat wel helemaal de bedoeling is... Maar ze hebben in ieder geval overal bordjes opgehangen nadat ik daar een opmerking over had gemaakt.
Arnold heeft hier altijd een mooi zinnetje voor, "Het middel moet in proportie staan tot het doel". Vraag is wat is het doel? Als er af en toe sokken worden gestolen dan zeg ik nee. Auto sleutels, portefeuilles etc dan lijken mij kluisjes beter. Of word er af en toe iemand in elkaar gemept gehandeld in verboden middelen etc. Dan lijkt het mij slimmer om twee mensen (man en vrouw) in dienst te nemen die af en toe even in de kleedkamers kijken.
En de beelden zijn gewoon bij de balie te zien? ;)
04-08-2013, 15:36 door AcidBurn
ik vroeg mij af of dit wel mag. Mag je pas aangeven dat er cameratoezicht is op het moment dat je al in beeld bent? en mogen die beelden zomaar voor iedereen toegankelijk zijn?
Nee, en nee.

Het systeem wat winkels gebruiken, maar bijvoorbeeld ook kantoorpanden of een datacentrum, heet afgekort CCTV (Closed Circuit TV). Het is bedoelt om op te nemen en te gebruiken bij incidenten, zoals een diefstal of beroving. Ten eerste moet aangegeven worden, bijvoorbeeld bij de voordeur/hoofdingang, dat er een CCTV systeem hangt. Ten tweede mag het systeem alleen door directe medewerkers te benaderen of te gebruiken zijn.

http://www.cbpweb.nl/Pages/th_infoplicht_praktijk_camera.aspx

De Wbp bepaalt dat als er op een bepaalde plek cameratoezicht is, aanwezigen daarover moeten worden geïnformeerd. Het is daarbij van belang dat iemand vóór het betreden van een bepaalde plaats op de hoogte moet zijn van het feit dat er beelden worden opgenomen.

En:
Daarnaast geldt dat de beelden enkel gebruikt mogen worden voor de doeleinden waarvoor het cameratoezicht is geplaatst. Indien ondernemingen bijvoorbeeld camera’s plaatsen voor beveiligings- en preventiedoelen, mogen zij de camerabeelden van eventuele dieven vervolgens niet zelf publiceren ter opsporing van het strafbare feit en het in feite publiekelijk betichten van strafbare feiten van de afgebeelde personen. [3] Ook het op basis van camerabeelden aanspreken van werknemers op hun arbeidsproductiviteit is niet toegestaan als dit niet behoort tot de doeleinden waarvoor de camera’s geplaatst zijn. Mocht een werkgever de beelden toch gebruiken en overgaan tot ontslag, zullen de camerabeelden door de rechter in ieder geval als onrechtmatig verkregen bewijs beschouwd worden.

Tot slot is van belang dat werknemers ingevolge de Wbp recht hebben op inzage, correctie, verwijdering en afscherming van hun persoonsgegevens. Over hoe deze rechten uitgeoefend kunnen worden, dienen eveneens duidelijke procedures te zijn.
05-08-2013, 09:46 door potshot
personeel is de grootste dief van een bedrijf...
05-08-2013, 09:46 door potshot
personeel is de grootste dief van een bedrijf...
05-08-2013, 11:37 door golem
Door potshot: personeel is de grootste dief van een bedrijf...

Het personeel volgt het voorbeeld van de hoge jongens, die echt de grootste dieven zijn.
05-08-2013, 12:08 door AcidBurn
Door potshot: personeel is de grootste dief van een bedrijf...

Wat een goed onderbouwde en gefundeerde reactie....
05-08-2013, 12:24 door Anoniem
Toen ik bij de Albert Heijn werkte was het ook zo. Waarom lig je daar wakker van? Camerabeelden waren ook gewoon te zien in de kantine. Ik lig er niet wakker van hoor.
05-08-2013, 15:48 door Anoniem
"Het systeem mag alleen door directe medewerkers te benaderen of te gebruiken zijn."

Daarom staat het systeem ook in de kantoor ruimte, en niet in de winkel zelf, om te voorkomen dat klanten enzo mee kunnen kijken.

"Camerabeelden waren ook gewoon te zien in de kantine"

Ik snap ook niet wat daar op tegen is.

"personeel is de grootste dief van een bedrijf..."

De grootste dieven zijn de managers die bonussen van 50x het jaarsalaris van een gewone medewerker in hun zak steken. Kijk eens wat je daarvoor allemaal had kunnen doen ;)
16-08-2013, 08:08 door Anoniem
Theoretisch zou het in deze casus nog zo kunnen zijn dat (advocaat van de duivel spelend) de camerabeelden enkel worden weergegeven en niet worden opgenomen. En dat mag wel. Overigens is het heel makkelijk een soort van 'human-ddos-attack' op het systeem uit te voeren door zo veel mogelijk mensen hun opgenomen beeld op te laten eisen bij het betreffende bedrijf, daar heb je namelijk recht op. Ik denk dat ze het dan zo beu zijn ;)
Maar de intentie van het hele systeem is natuurlijk het tegen gaan van winkeldiefstal en met een scherm in de kantine heb je meer ogen die opletten. Vanuit de ondernemer gezien snap ik het wel, gewoon een sticker met een cctv symbool op de toegangsdeur plakken en het probleem is opgelost.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.