image

Plasterk: geen cyberjihadisme in Nederland

vrijdag 2 augustus 2013, 15:17 door Redactie, 4 reacties

Vorig jaar zijn er in Nederland geen digitale aanvallen door jihadisten uitgevoerd die een gevaar voor de nationale veiligheid vormden. Dat liet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tijdens een recent gevoegd overleg met de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken weten. Met name commissielid Bisschop (SGP) maakte zich zorgen over digitaal geweld.

"Wij denken aan Sharia4Holland, die achter de schermen als regel bij dit soort strijd is betrokken. Er wordt fors ingezet op webfora op internet, volgens de AIVD de aanjager, de marktplaats en de kraamkamer van de jihad", aldus Bisschop.

Dreiging
Volgens Plasterk gaat er nog geen cyberdreiging van de jihad uit. "Je kunt er een hoop van zeggen, maar er gaat op dit moment nog geen dreiging van een serieuze digitale aanval uit van de jihadisten. Die hebben toch andere middelen. Wel wordt in toenemende mate gedacht over de cyberjihad."

De minister stelde dat jihadisten in het buitenland al wel kleinschalige en eenvoudige digitale aanvallen hebben uitgevoerd waardoor internetdiensten tijdelijk werden verstoord. In Nederland kwamen dit soort aanvallen vorig jaar niet voor.

"De toegenomen intenties en de mogelijkheden dat jihadisten meer capaciteiten gaan ontwikkelen, is voor de AIVD wel reden om het cyberjihadisme nauwlettend te blijven volgen", aldus Plasterk.

Reacties (4)
02-08-2013, 16:07 door spatieman
en gras is blauw en de lucht is geel ,echt waar !!
02-08-2013, 17:14 door Zipper306
Hoe dom kan Plasterk zijn.
05-08-2013, 19:42 door johanw
Oei, angst wegnemen, dat mag toch niet als politicus! In deze tijd is het juist politiek correct om burgers te vertellen dat achter elke boom een terrorist en een pedofiel staat zodat de overheid toch echt meer bevoegdheden moet hebben om die aan te pakken. Straks gaat hij nog vertellen dat Irak ook geen atoomwapens heeft of zo.
28-08-2013, 21:15 door Anoniem
@johanw Je verwart Irak met Iran. De veronderstelde (lees: denkbeeldige) Irakese massavernietigingswapens zouden chemische en biologische wapens zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.