image

Met malware besmette Xiaomi-smartphone blijkt namaak

maandag 9 maart 2015, 10:52 door Redactie, 2 reacties

Vorige week ontstond er ophef over een smartphone van de Chinese fabrikant Xiaomi die standaard met malware zou zijn geleverd, maar nu is bevestigd dat het om een namaaktoestel gaat. Beveiligingsbedrijf Bluebox publiceerde afgelopen donderdag een blogposting over malware die op de Xiaomi Mi 4 LTE-smartphone was aangetroffen. Het bedrijf had het toestel zelf in China gekocht.

Bij het scannen van de apps op de smartphone werd één verdachte app gevonden, waardoor gegevens van gebruikers risico zouden kunnen lopen. In eerste instantie zou de Chinese smartphonefabrikant niet op de bevindingen van Bluebox hebben gereageerd. Na publicatie van het onderzoek kwam er echter wel een reactie, waarin het bedrijf stelde dat er mogelijk een gemanipuleerd toestel was aangeschaft.

Bluebox had het toestel namelijk via een fysieke leverancier gekocht, terwijl Xiaomi in China geen toestellen via "third-party" partijen verkoopt. De toestellen zouden alleen online en via de winkels van telecomaanbieders worden aangeboden. Daarop reageerde Bluebox weer met kritiek, omdat het klaarblijkelijk mogelijk was voor winkels of iemand in de distributieketen om de toestellen aan te passen.

Namaak

Na een uitgebreidere test aan de hand van allerlei foto's is nu vast komen te staan dat het om een nagemaakte Mi 4 gaat. Het toestel was zo goed nagemaakt dat het in eerste instantie ook een speciale app van Xiaomi voor het detecteren van namaaktoestellen wist te omzeilen. De nieuwste versie van de app kan de namaakversie nu wel detecteren.

Volgens Bluebox laat het voorval zien hoe belangrijk het voor bedrijven is om meldingen van onderzoekers serieus te nemen en samen te werken. Verder wijst het beveiligingsbedrijf op de logistieke keten, waarbij het gebeurt dat consumenten gecompromitteerde smartphones kunnen aanschaffen. Als laatste moeten de tools voor het identificeren van namaakgoederen worden verbeterd.

Reacties (2)
09-03-2015, 13:33 door Anoniem
Bluebox heeft gewoon win win gedacht, de viespeuken.
#1 gratis reclame voor hun bedrijf
#2 misplaatst patriotisme reclame voor al die amerikanen die gehersenspoeld zijn met commies are bad
#3 protectionisme tegen goedkope (grijze) import uit China
09-03-2015, 13:34 door Spion
Zelfs chinese telefoons worden in china gecloned.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.