image

Britse politiechef wil in elk huis camera's tegen inbrekers

maandag 9 maart 2015, 10:27 door Redactie, 26 reacties

Een Britse politiecommissaris wil dat er in elk huis beveiligingscamera's worden opgehangen, wat moet helpen bij het oppakken van inbrekers. "Doordat gezichtsherkenningssoftware het afgelopen jaar beter is geworden kunnen we de software toepassen op de beelden van inbraken en overvallen en ze vergelijken met de beelden die we nemen als we mensen arresteren", zegt Sir Bernard Hogan-Hower, commissaris van de Metropolitan Police, tegenover LBC.

Hogan-Hower adviseert burgers om de camera's vooral op ooghoogte te plaatsen. "Het filmen van hun hoofd is niet handig voor gezichtsherkenning, dat van de ogen en de eigenschappen van het gebied rond de neus en mond afhankelijk is. We proberen mensen dus om een extra camera op gezichtshoogte te laten plaatsen." Wie een extra camera niet kan veroorloven krijgt het advies om de camera te verplaatsen.

Volgens de politiecommissaris zullen criminelen de camera's niet zo snel beschadigen of uitschakelen. "De meeste criminelen zijn ongeorganiseerd en denken er niet over na", aldus de politiechef. Hoge camera's hebben als voordeel dat ze een overzicht van de omgeving hebben en niet eenvoudig kunnen worden beschadigd. Hogan-Hower merkt op dat deze overzichtsbeelden nog steeds belangrijk zijn, bijvoorbeeld om te bepalen wat er is gestolen of dat er een wapen is gebruikt. "Maar tegenwoordig is een gezicht relevanter. Dat is wat we nodig hebben."

Reacties (26)
09-03-2015, 10:30 door Anoniem
Wat een zeldzaam onzalig plan. Neem dan gelijk ook van iedereen DNA en oor- plus vingerafdrukken af. Wonen ze ineens in rusland. Hebben die russische vliegtuigen paranoia gesproeid of zo? :)

ItsMe
09-03-2015, 10:32 door Anoniem
Eerst als maatregel tegen inbrekers, vervolgens om elke burger (in z'n eigen huis) in de gaten te kunnen houden. Waar gaat dit naartoe?

'Big Brother is watching you' is er niets meer bij.
09-03-2015, 10:40 door Reinder
Afgezien van de opmerkingen die ik zou kunnen maken over de suggestie van de politie op zich (hij stelt in elk geval niet voor om die beelden direct naar de meldkamer te sturen dus dat valt voor deze keer dan weer mee) viel deze opmerking mij op:

"Volgens de politiecommissaris zullen criminelen de camera's niet zo snel beschadigen of uitschakelen. "De meeste criminelen zijn ongeorganiseerd en denken er niet over na", aldus de politiechef."

Dat zal natuurlijk niet heel lang duren. De eerste inbreker die gepakt wordt omdat hij de camera in de woning liet hangen heeft pech, de tweede is dom. Denkt die politiechef daadwerkelijk dat als het gemeengoed wordt om een camera in huis op te hangen op ooghoogte, dat inbrekers die domweg zullen laten hangen? Of dat ze hun gezicht onbedekt zullen laten? Om die gezichtsherkenning heen werken is toch niet meer dan een sjaaltje en een zonnebril?
09-03-2015, 10:42 door Anoniem
"Zorg ervoor dat overal in het huis burgerspionagesyst... uhhhh anti-inbraaksystemen hangen. Ik zal ze allemaal zelf monitoren, inclusief de badkamer en de WC. Daar verstoppen veel criminelen zich."

En ik wil een Ferrari, Grote Broer heeft zo veel te willen.
09-03-2015, 10:48 door Anoniem
Is er niet een reden dat het stereotype boef met een bivakmuts wordt afgebeeld? Zorg gewoon voor goede sloten en andere anti-inbraak middelen en doe je deuren en ramen goed dicht bij het weggaan. Maak tijdens vakanties afspraken met buren die een oogje in het zeil houden en je hebt deze hele camera-onzin niet nodig.
09-03-2015, 11:02 door Overcome
Ik heb er al een gruwelijke hekel aan dat de technische vooruitgang en politieke scoringsdrift ervoor zorgt dat we in een mini-politiestaat leven waar iedereen tot op de centimeter wordt gevolgd, maar ik pas ervoor om die politiestaat vrijwillig in huis te halen. Het begint met het ophangen van camera's in alle huizen "als middel tegen inbraken", maar is een kleine stap verwijderd van de situatie dat de videobeelden verplicht overgedragen moeten worden om te controleren of je fraudeert met samenwonen. Dat is het grote nadeel van de overheid: ze veranderen de spelregels altijd in hun eigen voordeel. Beter om ze geen middel in handen te geven waarmee ze uiteindelijk rare dingen kunnen gaan doen.

Ik geef liever wat meer geld uit aan goede sloten, een alarm, rolluiken of dievenklauwen op geschikte plekken, en loop voordat ik de deur uit ga nog wel even een rondje door het huis om te kijken of alles op slot zit. Dat heeft tot op heden prima geholpen. Een camera in huis... het idee alleen al.
09-03-2015, 11:30 door Anoniem
Op zich is het geen gek idee, zelfs wel een logisch gevolg van de bestaande praktijk, mits je het ophangen van cameras zelf al een goed idee vindt. Want kijk maar, hij zegt eigenlijk alleen maar dat (zelf) cameras ophangen best leuk is maar dat als je gezichtsherkenning wil toepassen dat dan een lager geplaatste camera meer effect sorteert want dan zie je meer gezicht en minder hoofdhaar.

Gezien het bedroevend geringe effect dat die dingen sorteren is meer effect geen overbodige luxe om je investeringen terug te winnen. (Geen wonder dus dat gemeenten aldaar die cameras nu al vooral inzetten voor detectie van zulke grove infracties als je hond zijn drol niet netjes opruimen en rommel anders dan in de prullenbak deponeren.)

Het is die impliciete mits-aanname waar hem de kneep zit. Het VK heeft de meeste cameras per inwoner opgehangen dus is het daar inderdaad een logische voortzetting van de bestaande situatie. De vraag is alleen, willen we dat wel?

Het is de zoveelste uitbreiding van in essentie alweer sleepnetdetectie. Je pakt er namelijk iedereen mee op de film, niet alleen dat hele kleine percentage rotte appels.

Best kans dat ook de Britten uiteindelijk "nee, toch maar niet" zullen zeggen tegen al die cameras vol in je smoel. Ook best kans dat ze er dan achter zullen komen dat ze dat rijkelijk laat, zelfs te laat, bedacht hebben.
09-03-2015, 11:37 door BaseMent
Ik las nog dat een pilot met 1.000.000 van die camera's gaat starten aan het begin van het tweede kwartaal dit jaar.
09-03-2015, 11:51 door User2048
Door BaseMent: Ik las nog dat een pilot met 1.000.000 van die camera's gaat starten aan het begin van het tweede kwartaal dit jaar.
Staat er ook bij dat woningeigenaren een testopname van zichzelf kunnen maken en die ter controle kunnen opsturen aan de politie?
09-03-2015, 12:02 door Anoniem
Gelukkig is het originele artikel (klik op de link naar LBC) een stuk reëler dan de security.nl versie:
de politiechef suggereert ("should") dat mensen een eigen camerasysteem te installeren, en adviseert om dan camera's op ooghoogte te plaatsen. En voor eigenaren van een bedrijf adviseert hij om extra camera's bij te hangen op ooghoogte.
Ofwel een advies wat je wel of niet op kan volgen. Vergelijkbaar met bv. een advies om goed hang en sluitwerk toe te passen.

Q
09-03-2015, 12:04 door spatieman
ach, dan kan je je zelf terug vinden op streetview, wordt heel graag gedeeld met de NSA.
09-03-2015, 12:04 door [Account Verwijderd]
Om een baan te verkrijgen is het duidelijk niet meer van belang WAT je kent.
alleen nog maar WIE je kent.

Als dit niet een duidelijk geval is van gebrek aan kennis van literatuur dan weet ik het niet meer.

Als je de geschiedenis niet kent ben je gedwongen tot het herhalen van oude fouten.
Dus het meest waarschijnlijke lijkt mij dat dit een aanloopje is tot 1 april.
09-03-2015, 12:24 door Anoniem
Terwijl iedereen weet dat het handig kan zijn tegen inbrekers om gebruik te maken van beveiligingscamera's, wordt iemand die adviseert daar gebruik van te maken hier natuurlijk weer afgebrand. Denk wel dat het gaat om camera's die je eigendom zijn, en waar niemand toegang toe krijgt zonder je eigen toestemming.
09-03-2015, 12:27 door Anoniem
Denkt die politiechef daadwerkelijk dat als het gemeengoed wordt om een camera in huis op te hangen op ooghoogte, dat inbrekers die domweg zullen laten hangen?

Zolang je een beetje slim bent met het opslaan van de beelden (i.e. offsite, via internet) dan zal het verwijderen van de camera de inbreker helemaal niet helpen. Althans, hij kan de camera proberen te verkopen, maar de beelden zijn dan nog steeds beschikbaar.

Of dat ze hun gezicht onbedekt zullen laten? Om die gezichtsherkenning heen werken is toch niet meer dan een sjaaltje en een zonnebril?

Tja, zonder camera weet je 100% zeker dat je geen herkenbare beelden zal hebben van een inbreker. Met camera heb je die kans wel, en vergroot je dus de kans dat de dader wordt gepakt.

De eerste inbreker die gepakt wordt omdat hij de camera in de woning liet hangen heeft pech, de tweede is dom.

Kijk eens hoeveel domme criminelen er voorbij komen op opsporing gezocht, ondanks het feit dat er al veel vaker criminelen zijn gepakt m.b.v. camera beelden. Niet iedere crimineel is natuurlijk even dom, maar dat is een ander verhaal.
09-03-2015, 12:29 door Anoniem
"Groot Brittannië" al 7000.000 camera's in hun straten, restaurants, scholen en kinderdag-verblijven.
De laatste horde, bij je thuis.
Orwell's natte droom...
09-03-2015, 12:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-03-2015, 12:34
[Verwijderd]
09-03-2015, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem:Denk wel dat het gaat om camera's die je eigendom zijn, en waar niemand toegang toe krijgt zonder je eigen toestemming.

Iedereen hier weet dat de meeste cameras gewoon vanaf internet bereikbaar zijn met standaard poorten open en een default wachtwoord.

Dat zo'n politiechef dat niet weet, snap ik. Of hij weet het wel en dan is hij slim of is het door CGHQ ingefluisterd.

Peter
09-03-2015, 14:04 door Anoniem
Iedereen hier weet dat de meeste cameras gewoon vanaf internet bereikbaar zijn met standaard poorten open en een default wachtwoord.

Tja, lekker boeiend. Of wijzig jij, mocht jij een camera installeren, dat soort instellingen niet ?
09-03-2015, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Denk wel dat het gaat om camera's die je eigendom zijn, en waar niemand toegang toe krijgt zonder je eigen toestemming.

Iedereen hier weet dat de meeste cameras gewoon vanaf internet bereikbaar zijn met standaard poorten open en een default wachtwoord.

Dat zo'n politiechef dat niet weet, snap ik. Of hij weet het wel en dan is hij slim of is het door CGHQ ingefluisterd.

Peter

Beste Peter, die meneer adviseert om zelf camera's in te zetten, en niet om ze via Internet beschikbaar te maken.
Dat er dan fluitketels zijn die de standaard WW's niet veranderd, en zonder enige filtering aan Internet hangen kan je hem niet verwijten.

Stel dat die man zou zeggen: gebruik goed hang en sluitwerk, en dat jij dan gaat vertellen dat dat zinloos is omdat iedereen de sleutel onder de vuilnisbak legt...

Q
09-03-2015, 14:56 door Overcome
Door Anoniem: Op zich is het geen gek idee, zelfs wel een logisch gevolg van de bestaande praktijk, mits je het ophangen van cameras zelf al een goed idee vindt.

Het moet vooral bij een idee blijven. Als we naar fysieke beveiliging kijken, waar inbraakpreventie een onderdeel van uitmaakt, dan gaat detectie van problemen vooraf aan "deter" en "delay". Zoals hierboven is gemeld is de fysieke beveiliging van Engelse woningen niet altijd even goed. Hetzelfde geldt voor Amerikaanse woningen waar ik mee te maken heb gehad trouwens. Ik zou dus eerst mijn pijlen richten op deter en delay met hang- en sluitwerk, goede verlichting, bewegingsdetectors etc, om pas daarna de detectie te verbeteren (misschien met camera's, maar er zijn oko andere mogelijkheden). Voorkom eerst maar dat ze binnen komen en kijk dan wat er gedaan kan worden als dat niet helpt. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, al is het maar vanwege de impact die een inbraak op mensen kan hebben, de enorme schade die aangericht kan worden, het verlies van emotioneel belangrijke dingen die je een tijd lang dwars kan zitten etc.
09-03-2015, 15:12 door Anoniem
Ik verwacht een serieuze stijging, van het aantal gestolen camerasystemen...
09-03-2015, 15:35 door Anoniem
1 april valt dit jaar wat vroeger ...
10-03-2015, 00:04 door Anoniem
Door Overcome:
Door Anoniem: Op zich is het geen gek idee, zelfs wel een logisch gevolg van de bestaande praktijk, mits je het ophangen van cameras zelf al een goed idee vindt.
Het moet vooral bij een idee blijven.
Persoonlijk heb ik geen bezwaar om dit ideetje vooral niet uit te voeren. Maar dat was het punt ook niet.

Zoals hierboven is gemeld is de fysieke beveiliging van Engelse woningen niet altijd even goed.
Daar wat aan doen lijkt inderdaad constructiever.

Maar zo denkt deze bobo helemaal niet. Kennelijk vindt hij de huidige staat van het hang- en sluitwerk wel best, anders had hij daar wel wat van gezegd. Cameraatjes anders ophangen is maar een kleine moeite binnen wat ze daar toch al aan het doen zijn.

Dan is het dus wellicht tijd om uit te vogelen waarom er liever op cameras dan op een betere qualiteit hang- en sluitwerk wordt ingezet. Best kans dat betere sloten gewoon goedkoper zijn ook nog. Dus waarom niet dat? Lijkt me de grote prijsvraag.
10-03-2015, 18:50 door Anoniem
Door Anoniem: Terwijl iedereen weet dat het handig kan zijn tegen inbrekers om gebruik te maken van beveiligingscamera's, wordt iemand die adviseert daar gebruik van te maken hier natuurlijk weer afgebrand. Denk wel dat het gaat om camera's die je eigendom zijn, en waar niemand toegang toe krijgt zonder je eigen toestemming.

Dat staat te bezien. Als ik het goed heb zijn televisies (Sony anyone?), laptops (Lenovo anyone?), CD's en DVD's (wederom Sony anyone?), diverse apps en software etc. ook eigendom. Dat verhindert de makers bepaald niet om zichzelf toegang te verschaffen. Eigendom en respect daarvoor zijn bepaald aan inflatie onderhevig. Soortgelijke redeneringen zijn ook te maken voor toestemming en toezeggingen. Allemaal zaken om bepaald niet al te blind op te vertrouwen als bescherming.
10-03-2015, 20:32 door Anoniem
kunnen ze niet gewoon een betalen zoals de rest gooogle webcam meisje
11-03-2015, 12:26 door Anoniem
Ik ken de site LBC niet, waar naar verwezen wordt. Is dat zoiets als speld.nl ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.