image

Gemeente Goes vindt hoesjes tegen ID-fraude te duur

maandag 9 maart 2015, 10:14 door Redactie, 16 reacties

De Zeeuwse gemeente Goes vindt hoesjes voor identiteitsbewijzen waarmee burgers zich tegen identiteitsfraude kunnen beschermen te duur. Dat heeft burgemeester René Verhulst op vragen van de SGP-ChristenUnie laten weten. Volgens de partijen zorgt ID-fraude voor veel maatschappelijke schade.

"De schade die burgers oplopen door deze vorm van fraude is niet altijd precies te meten, maar loopt al snel op tot grote bedragen. Het kan er zelfs toe leiden dat men diep in de schulden terecht komt en uiteindelijk aanklopt bij de gemeente." De partijen wijzen erop dat naast het geven van informatie om fraude te voorkomen de gemeente bij het verstrekken van een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs ook een gratis cover beschikbaar moet stellen zodat identiteitsgegevens beter zijn beschermd. Via de cover kunnen zaken als het Burgerservicenummer (BSN) worden afgeschermd.

De SGP-ChristenUnie vroegen de burgemeester of hij ook vindt dat een ID-cover en folder een eenvoudige en voordelige manier zijn om ID-fraude te voorkomen en of hij bereid is die bij de uitgifte van ID-kaarten, paspoorten en rijbewijzen uit te geven. Verhulst liet weten dat Goes burgers actiever gaat wijzen op de gevaren. Voor de coverhoesjes is echter geen geld. Op jaarbasis zou het om 10.000 euro gaan, zo meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Burgers die de ID-covers niet bij hun gemeente krijgen of kunnen aanschaffen kunnen die ook via de ANWB kopen. De cover voor de identiteitskaart kost 2,95, die voor het paspoort 4,95.

Reacties (16)
09-03-2015, 11:35 door Anoniem
Waarom kan de leverancier niet standaard het hoesje meeleveren en dan het liefst één met een bescherming tegen het onrechtmatig uitlezen op afstand. Voor het paspoort zou de beste oplossing een extra pagina zijn die de gegevens afschermt.
09-03-2015, 11:38 door BaseMent
Zeeuwen he. Die zijn zuinig.
09-03-2015, 11:49 door Anoniem
Maarja, hoesjes komen uit het gemeentebudget en de schade die de burger oploopt niet. De conclusie volgt. Dat gemeentebudget is namelijk veel te belangrijk om aan nuttige dingen uit te geven. Liever een nieuw gemeentekantoor of een lek kunstwerk ofzo.

Belangrijker is de vraag waarom die hoesjes nodig zijn. Waarom kan de overheid nou niet met een systeem komen* dat de gewenste diensten kan leveren zonder ook gelijk veelteveel extra gegevens te grabbel te gooien? Kerndienst overheid, overheid faalt abject. Zeker stiekem een ITprojectje.

Dus in zekere zin bevindt de wortel van het probleem zich duidelijk onder de ivoren kaasstolp en baalt deze gemeente ervan daarvoor alweer te mogen opdraaien. Maar door dat te weigeren laat ze de burger in de kou staan, en dat vind ik eigenlijk erger. Wellicht tijd voor een burgerlijk beschermingsrecht tegen kibbelende overheden.

Overigens en gerelateerd: De VS is bij mijn weten nog steeds het enige land dat een radiogolvenafschermende coating in het paspoort aanbrengt, en dat ook alleen maar na luide protesten van de bevolking. Lijkt me dat zoiets niet eens duur hoeft te zijn, zeker in vergelijking met het extra dat we toch al betalen voor die chip die ons per saldo alleen maar onveiliger maakt, maar ook daar zijn de prioriteiten van de overheid duidelijk anders dan de prioriteiten van de eigen bevolking.

* Omdat het de overheid is en het nut niet wil inzien. Als ze dat wel hadden willen inzien hadden ze wel gebeld.
09-03-2015, 12:20 door Anoniem
Tja, een paar euro voor zo'n hoesje. Dat is natuurlijk wel ontzettend veel geld. Overigens hoef ik geen hulp van de overheid bij het aanschaffen van zo'n hoesje ;)
09-03-2015, 12:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-03-2015, 13:21 door Anoniem
Door Forester: Die ANWB-covers passen helemaal niet. Ik had er 2 besteld, maar liggen werkeloos aan de kant.

Gewoon nutteloos spul. Niet aanschaffen a.u.b.

Ligt dat aan jou dat ze niet passen?
Ik heb al een paar jaar een hoesje voor in mijn paspoort. Vervolgens besluit de overheid dat de indeling gewijzigd wordt, zodat het niet meer perfect afgedekt wordt. Maar met het hoesje is in ieder geval nog steeds het BSN onzichtbaar.

Het paspoort zelf heb ik al weer veel langer in een hoesje dat radiofrequenties afschermt. Af en toe ben ik bang dat die uit elkaar valt, maar het alumnium houdt de boel toch mooi bij elkaar.

Peter
09-03-2015, 13:29 door Anoniem
Maarja, hoesjes komen uit het gemeentebudget en de schade die de burger oploopt niet. De conclusie volgt.

Conclusie ? Gewoon zelf een hoesje kopen voor een paar euro, en je verder niet druk maken.....
09-03-2015, 13:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Maarja, hoesjes komen uit het gemeentebudget en de schade die de burger oploopt niet. De conclusie volgt.

Conclusie ? Gewoon zelf een hoesje kopen voor een paar euro, en je verder niet druk maken.....

Met zo'n mentaliteit konden nazi's ook groeien.
er is immers geen probleem als IK er geen last van heb....
zucht...
een goed ontwerp, van bijvoorbeeld paspoort, zorgt voor minder problemen bij introductie, niet meer.
dat nu van 17 miljoen NLers de gegevens op straat liggen (ja. Paspoort is vanaf 300 meter uit te lezen) is niet de oplossing voor een probleem van id fraude dat maar 30 keer per jaar voorkwam.
09-03-2015, 14:27 door Anoniem
Door Anoniem: Met zo'n mentaliteit konden nazi's ook groeien.
Deze vergelijking raakt werkelijk kant noch wal.

OT: Ik vind het al héél wat voor een Gemeente, om dat in een Raadsvergadering ter sprake te brengen, eerlijk gezegd. +1 voor Goes, zou bij ons nooit ter sprake zijn gekomen, stel je voor ;)
09-03-2015, 15:14 door Anoniem
In de gemeente Hengelo in Twente heb ik ook geen beschermend hoesje gekregen. Apart..
09-03-2015, 15:31 door Anoniem
De nieuwe paspoort covers passen wel goed en moeten ook de RFID chip beschermen.
09-03-2015, 16:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Met zo'n mentaliteit konden nazi's ook groeien.
Deze vergelijking raakt werkelijk kant noch wal

Weldegelijk.
toen dachten mensen ook:
#1 wat kan het voor kwaad om van iedereen de godsdienst (Jood) op te schrijven. Nu zou je een explosief kunnen maken die alleen af gaat in een straal van 300m rondom iemand met een Joodse naam In hun paspoort.
#2 Mensen dachten toen ook dat het alleen een 'duits' probleem betrof.

Dus ik begrijp wel degelijk dat een 'er is geen probleem want ik heb er geen last van'-mentaliteit aka ignorantie tot zulke problemen gaat leiden.
09-03-2015, 16:14 door Anoniem
Bij de nieuwe identiteitskaart die ik in september kreeg bleek het BSN alleen op de achterkant te staan. Kennelijk is er in het ontwerp al met een deel van het probeem rekening gehouden, als je de voorkant kopiëert kopieer je geen BSN mee.

Maar de kern van het probleem is dat identiteitsdiefstal gedaan kan worden met een paar makkelijk te kopiëren gegevens. Wat voor nut heeft het dat identiteitsbewijzen met high-tech fraudebestendig wordt gemaakt als dat massaal wordt genegeerd door te doen alsof een fotokopie of een paar over te schrijven getalletjes iets "bewijzen"? Slachtoffers van identiteitsfraude komen in de problemen omdat veel te veel partijen in onze maatschappij flinterdun bewijs behandelen alsof het sterk is.

Eigenlijk zou een schuldeiser die genoegen heeft genomen met een fotokopie van een identiteitsbewijs of minder ook moeten accepteren dat de schuld met fotokopieën van bankbiljetten wordt betaald. Anders wordt er met twee maten gemeten.
09-03-2015, 16:19 door Anoniem
Met zo'n mentaliteit konden nazi's ook groeien. er is immers geen probleem als IK er geen last van heb....

Tuurlijk, heeft erg veel te maken met de vraag of je je druk maakt over de kosten van enkele euro's voor een beschermend hoesje. Je opmerking is aardig bizar.

een goed ontwerp, van bijvoorbeeld paspoort, zorgt voor minder problemen bij introductie, niet meer

Geheel mee eens, maar dat spreek ik ook helemaal nergens tegen.

dat nu van 17 miljoen NLers de gegevens op straat liggen (ja. Paspoort is vanaf 300 meter uit te lezen) is niet de oplossing voor een probleem van id fraude dat maar 30 keer per jaar voorkwam.

Klopt, maar wat heb ik daar verder mee te maken ? Van mij hoefde die hele RFID chip in het paspoort ook niet.
09-03-2015, 16:41 door Anoniem
#1 wat kan het voor kwaad om van iedereen de godsdienst (Jood) op te schrijven. Nu zou je een explosief kunnen maken die alleen af gaat in een straal van 300m rondom iemand met een Joodse naam In hun paspoort.

Klopt, maar dat heeft geen bal te maken met de vraag of ik mij druk maak over de kosten van enkele euro's voor een beschermend hoesje.

Verder impliceert het feit dat ik mij niet druk maak over die enkele euro's niet eens dat ik voorstander ben van het RFID paspoort, of dat ik mij niet druk maak over privacy issues gerelateerd aan dit paspoort, al ga jij daar kennelijk volautomatisch vanuit.

Het impliceert enkel dat ik mij niet erg druk maak over de vraag of de overheid mij wel/niet een hoesje van 3-5 euro gaat geven voor mijn paspoort (wat ik al lang heb t.b.v. mijn privacy; ik ga niet zitten wachten om te kijken of de overheid dit voor mij gaat betalen).

Dus ik begrijp wel degelijk dat een 'er is geen probleem want ik heb er geen last van'-mentaliteit aka ignorantie tot zulke problemen gaat leiden.

Indien ik mij niet druk maak over de kosten van een hoesje, dan zal dat ongetwijfeld tot gevolg hebben dat er weer Nazi's aan de macht komen ? ;)

Ik zou zeggen, komt gewoon met goede inhoudelijke argumenten, en sleep niet de Nazi's erbij indien iemand een opmerking maakt waar je je niet in kunt vinden.

Weldegelijk. toen dachten mensen ook

Denken is een hele goede mensenlijke eigenschap ;)
10-03-2015, 16:13 door Mysterio
Toch fijn dat de nazi's weer opduiken. Ja, ik verwacht inderdaad dat nu het einde der wereld nabij is nu de gemeente Goes de hoesjes te duur vindt. Leuk punt voor de komende verkiezingen om de hoesjes in de begroting mee te nemen, kun je meteen zien of de mensheid werkelijk zit te wachten op zo'n hoesje.

Voor degene die sneller wil dan de politiek zijn die hoesjes te koop. Ja, die van de ANWB lopen achter, maar dat is snel opgelost.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.