image

Kaspersky zou hebben getwijfeld over onthullen cyberaanvallen

donderdag 12 maart 2015, 11:18 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-03-2015, 16:12

Het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab zou hebben getwijfeld over het onthullen van twee cyberaanvallen die worden toegeschreven aan het Russische regime, zo zouden bronnen binnen het bedrijf tegenover Reuters hebben laten weten. Volgens oprichter Eugene Kaspersky is het bedrijf nooit door overheidsdiensten gevraagd om van het onderzoeken van een cyberaanval af te zien.

Ook zouden de onderzoekers zich niet door de politieke belangen van een land laten leiden. Toch zeggen verschillende huidige en voormalige werknemers van Kaspersky Lab dat het bedrijf over het publiceren van tenminste twee vermeende cyberaanvallen heeft geaarzeld. Zo publiceerde Kaspersky Lab vorig jaar onder betalende klanten een rapport over een geraffineerde spionagecampagne die het had ontdekt.

Het rapport werd echter pas vijf maanden later voor het publiek openbaar gemaakt, nadat een Brits defensiebedrijf over de spionagecampagne had gepubliceerd. Volgens het Britse BAE Systems ging het waarschijnlijk om een campagne van de Russische overheid, waarbij voornamelijk computers in de Oekraïne werden geïnfecteerd. Eugene Kaspersky ontkende echter dat politieke motieven een rol speelden. "We waren laat", zo liet hij weten. Volgens de virusbestrijder is het niet mogelijk om alles te winnen.

Discussie

In 2013 ontdekten onderzoekers van Kaspersky Lab een andere spionagecampagne genaamd Red October, die door Russisch sprekende programmeurs zou zijn gemaakt en zich richtte op overheids- en diplomatieke organisaties in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika. Pas na een verhitte interne discussie besloot de virusbestrijder toch een rapport over de operatie te publiceren. Volgens verschillende huidige en voormalige medewerkers van Kaspersky Lab, die anoniem wilden blijven, ging het waarschijnlijk om een operatie van een Russische militaire inlichtingendienst.

Update 16:12

Kaspersky Lab stelt in een verklaring aan Security.NL dat het bedrijf nooit heeft getwijfeld over het publiceren van onderzoeken vanwege politieke motieven. "We hebben geen politieke banden", aldus de virusbestrijder, die verder opmerkt met allerlei landen en internationale opsporingsdiensten samen te werken. In het geval een aanvalscampagne wordt ontdekt volgt het anti-virusbedrijf een speciale procedure, waarbij de opsporingsdiensten in de betreffende landen worden gewaarschuwd, alsmede de partners en klanten, voordat het onderzoeksrapport verschijnt.

Reacties (3)
12-03-2015, 12:33 door Anoniem
Geen twijfel hierover; http://securelist.com/blog/research/69203/inside-the-equationdrug-espionage-platform/
12-03-2015, 13:24 door potshot
vervang karspersky door microsoft die twijfelde over een nsa cyberaanval en we heben 20+ flame reacties maar nu...
want als rusland het doet of china is het schijnbaar niet gevaarlijk of schadelijk.
12-03-2015, 23:40 door Anoniem
@potshot

Dat klopt niet. Microsoft was laat met het fabriceren van een update voor een enorme lek in USB autorun. De reacties op dit forum daarentegen waren lauw, slechts 2.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.