image

Pentagon laat online privacytools ontwikkelen

zaterdag 14 maart 2015, 06:11 door Redactie, 5 reacties

De onderzoekspoot van het Pentagon werkt aan privacytools waardoor internetgebruikers meer controle over hun privégegevens krijgen, terwijl de waarde van hun online gegevens toch gebruikt kan worden. Het Brandeisprogamma, vernoemd naar Louis Dembitz Brandeis, de man die het concept van een recht op privacy bedacht, werd deze week aangekondigd en zal door het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) van het Pentagon worden uitgevoerd.

Het programma zal kijken hoe gebruikers data in hun systemen en op internet kunnen begrijpen, bedienen en beheren. Het gaat dan om eenvoudige intenties die een doel, risico en opbrengsten weergeven, zoals "deel alleen foto's met goedgekeurde familie en vrienden." Op dit moment vallen bestaande methodes voor het beschermen van privégegevens grofweg in twee categorieën, namelijk het filteren van data bij de bron en het vertrouwen van de partij die de data verzamelt.

Het filteren van data bij de bron, zoals het verwijderen van iemands naam of identiteit, biedt door de ontwikkeling van algoritmen steeds minder bescherming. Zo hebben onderzoekers al aangetoond dat het combineren van postcode en geslacht voldoende is om 87% van de Amerikanen bij naam te identificeren. Aan de andere kant is het vertrouwen in partijen die data verzamelen en zouden moeten beveiligen, gezien het grote aantal datalekken, ook geen oplossing.

"Op dit moment beschikken consumenten niet over effectieve manieren om hun eigen data te beschermen en de mensen met wie we data delen zijn vaak niet effectief in het beschermen ervan", zegt DARPA-programmamanager John Launchbury. "Het doel van het Brandeisprogramma is om de spanning tussen privacy en het gebruik van de enorme waarde van data te breken." In plaats van privacy en datagebruik te balanceren komt Brandeis met een derde optie, waardoor gegevens veilig en voorspelbaar kunnen worden gedeeld, terwijl de privacy gewaarborgd blijft.

Impact

Volgens DARPA kan het Brandeisprogramma in potentie een zeer grote impact hebben. Zolang de privacy van gegevens is gewaarborgd kunnen bijvoorbeeld gepersonaliseerde medicijnen worden ontwikkeld, bijvoorbeeld door correlaties tussen genetische informatie en de effectiviteit van verschillende behandelmethoden te ontdekken, of het ontwikkelen van slimmere steden waar er efficiënter met energie en verkeer wordt omgegaan.

In het geval van internet zouden bedrijven en apparaten continu data over cyberaanvallen kunnen delen waardoor er een groter "internetbewustzijn" en meer online bescherming ontstaat. "Zonder sterke privacycontroles zouden deze mogelijkheden niet ten volle kunnen worden benut", aldus DARPA. Voor de ontwikkeling van het programma is 4,5 jaar uitgetrokken, waarbij er elke 18 maanden een deelsysteem wordt gedemonstreerd.

Reacties (5)
14-03-2015, 10:39 door Goeroeboeroe
Het ministerie van oorlog, pardon defensie, van een van de grootste spionage-organisaties ter wereld gaat mij helpen mijn privacy te beschermen??? Ik heb geloofwaardiger en leukere 1 aprilgrappen gezien.
14-03-2015, 10:44 door Anoniem
Het filteren van data bij de bron, zoals het verwijderen van iemands naam of identiteit, biedt door de ontwikkeling van algoritmen steeds minder bescherming. Zo hebben onderzoekers al aangetoond dat het combineren van postcode en geslacht voldoende is om 87% van de Amerikanen bij naam te identificeren.
... geboortedatum, postcode en geslacht ...

Toch een belangrijk verschil.


Mooi initiatief van DARPA. Hopelijk nemen veel onderzoeksinstellingen en bedrijven deel aan dit programma en ontwikkelen zij, op kosten van het VS-leger, de nodige tools en technieken om onze privacy beter te beschermen. Niet vergeten dat het begin van Internet zelf destijds ook betaald is met DARPA-geld.
14-03-2015, 13:08 door Anoniem
Als ze ieder hun privacy willen beschermen hoeven ze alleen maar hun tracking hardware uit te schakelen.
14-03-2015, 17:58 door Anoniem
Door Anoniem:Mooi initiatief van DARPA. Hopelijk nemen veel onderzoeksinstellingen en bedrijven deel aan dit programma en ontwikkelen zij, op kosten van het VS-leger, de nodige tools en technieken om onze privacy beter te beschermen. Niet vergeten dat het begin van Internet zelf destijds ook betaald is met DARPA-geld.

En als we het hebben over privacy: TOR. Ook ontwikkeld door en met defensie-gelden.

Dat is het mooie van de ontwikkeling van software met belastinggelden in Amerika. Dat is in principe voor iedereen vrij te gebruiken. Vandaar ook zo veel nuttige software van Amerikaanse universiteiten. In Nederland blijft men op die software zitten. "mijn, mijn, mijn"

Peter
14-03-2015, 21:50 door Anoniem
Door Anoniem:

En als we het hebben over privacy: TOR. Ook ontwikkeld door en met defensie-gelden.

Dat is het mooie van de ontwikkeling van software met belastinggelden in Amerika.
..
Peter
De reden om Torbrowsing mogelijk te maken voor het publiek lag echter in een andere reden.
Zolang alleen defensie Tor zou gebruiken zou het verkeer over Tor als zodanig als specifiek defensie verkeer kunnen worden betiteld.
Door het vrij te geven voor gebruik aan het grote publiek zou dat effect teniet worden gedaan, het defensie verkeer zou dan opgaan tussen het normale gebruikersverkeer en daarmee minder interessant als specifiek target tegen defensie.

In zijn algemeenheid is het zo dat heel veel uitvindingen en toepassingen die zijn uitgevonden in het kader van oorlogsvoering later in afgeleide vorm ook in het meer publieke domein beschikbaar komen, bij politie of in producten voor het grote publiek.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.