image

VoiP-aanbieder Voys laat klanten bewaarplichtdata wissen

zaterdag 14 maart 2015, 06:55 door Redactie, 3 reacties

De Nederlandse VoIP-aanbieder Voys laat klanten zelf beslissen of ze de data die voor de bewaarplicht werd opgeslagen verwijderd willen hebben. Voys was één van de partijen die een kort geding tegen de Nederlandse Staat hadden aangespannen en deze week hun gelijk door de rechter zagen bevestigd.

Het bedrijf is net als allerlei andere telecom- en internetaanbieders met de opslag van verkeersgegevens gestopt. "Klanten van Voys kunnen binnenkort zelf aangeven of wij hun gegevens moeten bewaren of verwijderen", aldus het bedrijf. Volgens de telecomaanbieder is het hiermee uniek, omdat het in tegenstelling tot andere aanbieders de klant laat beslissen wat er met zijn gegevens moet gebeuren.

KPN en Vodafone lieten na het oordeel van de rechter weten dat ze de opgeslagen gegevens van klanten zullen verwijderen. Volgens Voys bestaat de kans dat de Staat in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. "Daarom worden eerder verzamelde gegevens voorlopig niet direct verwijderd. Wel kunnen klanten binnenkort aangeven hoe lang nieuw verzamelde gegevens mogen worden opgeslagen."

Reacties (3)
14-03-2015, 12:26 door Anoniem
Lijkt leuk, slechte keuze.

Zo ontstaat er een nieuwe privacy gevoelige data lijst.
Een lijst van personen die hun data wilden laten wissen.
Dat is zeer verdacht, dan heb je wat te verbergen.

Interessant nieuw doel voor de DDR fanclub diensten.
Hier die lijsten!

Daarnaast is weliswaar Voys wel van verdachte andere intenties gevrijwaard.
Voor andere providers die niet meededen aan de rechtszaak ligt dat misschien wat anders.
Werden de bewaarplichtdata niet door sommige providers vooral ook commercieel heel interessant gevonden voor de eigen bedrijfsvoering?
Commercieel zonde als je dat moet vernietigen. Wat een extra big data en marketing kansen. Wat nu nog niet mag mag over een tijdje vast wel, belangrijk om die klantendata in ieder geval zo lang als mogelijk te bewaren.

Dan is een dergelijk klantvriendelijk aanbod een uitkomst, niet iedereen zal de moeite nemen aan te geven data te willen laten wissen.
Kan je goede sier maken met een aanbod dat eigenlijk gaat over een ander eigenbelang, commerciële function creep.

De enige goede keuze is wat mij betreft alle opgeslagen data van iedereen door alle providers laten wissen.
Geen poespas, niet nog een keer ge-rotzooi met de data achteraf!
Weg ermee!
Degelijk onomkeerbaar wissen graag, hopelijk komt, in het kader van de privacy en security, ook dat punt nog aan de orde.
14-03-2015, 21:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-03-2015, 21:18
[Verwijderd]
15-03-2015, 10:21 door Anoniem
Door Forester:
Dat is zeer verdacht, dan heb je wat te verbergen.
Voor de machthebbers heb ik nog wat: er bestaat geen relatie tussen verdachte zijn, en het wissen van je gegevens.
Dit soort pinocchio-gedrag moet maar eens de wereld uit.
Denk je dat die machthebbers zich iets van jouw suggestie zullen aantrekken? Er wordt al tijden gewerkt aan het "verbeteren" van de surveillance methodes. En geloof maar dat dat met "automatisch profileringstechnieken" gebeurd. En dat zal vast dit soort acties meenemen in je "profiel".
Dus anoniem@12.26 heeft gewoon een goed punt, ondanks dat wij met z'n allen vast vinden dat ze dat niet zouden moeten doen. Het is gewoon praktische realiteit, waar je maar beter rekening mee kunt houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.