image

Politie start proef met locatiespecifieke pushberichten

zondag 15 maart 2015, 13:25 door Redactie, 9 reacties

De politie is in Eindhoven een proef gestart met de Politie-app, waarbij gebruikers, als ze dat willen, locatiespecifieke berichten van de politie op hun smartphone kunnen ontvangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om berichten aan app-gebruikers die zich in een gebied bevinden waar brand is gesticht of als er in hun straat is ingebroken. Via een pushbericht worden gebruikers dan opgeroepen om extra alert te zijn, maatregelen te nemen of de politie te informeren.

De mogelijkheid om pushberichten naar app-gebruikers te sturen is al sinds 26 februari aan de app toegevoegd, zo liet de politie eerder al weten. Nu worden mensen uitgenodigd om aan de proef mee te doen. De politie kan bij de proef in Eindhoven een gebied selecteren waarbinnen het bericht wordt verstuurd. De mensen in dat gebied, die de app hebben gedownload en hebben aangegeven locatiespecifieke berichten te willen ontvangen, krijgen een melding op hun smartphone.

Volgens de politie moet dit voor meer alertheid zorgen en kunnen mensen "hun steentje bijdragen aan het voorkomen en oplossen van misdrijven." Het ontvangen van berichten op basis van de locatie is niet nieuw, maar de gebruiker moest het gebied altijd van te voren opgeven, zo laat de politie weten. Tijdens de proef worden ook mensen bereikt die ergens op bezoek zijn of een evenement bezoeken. De politie kan niet zien wie het bericht ontvangt, maar ziet alleen om hoeveel mensen het gaat. Dit moet de privacy van de app-gebruikers waarborgen. De Politie app is sinds december 2013 op 350.000 smartphones geïnstalleerd.

Reacties (9)
15-03-2015, 13:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-03-2015, 15:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-03-2015, 16:48 door yobi
Het antwoord op de vraag van pe0mot:
https://www.politie.nl/themas/politie-app.html#alinea-title-kan-de-politie-meekijken-in-mijn-telefoon-als-ik-de-app-download

Als ik het goed begrijp wordt de locatie niet naar de politie gestuurd.
15-03-2015, 18:13 door Anoniem
Lijkt wel goed geregeld te zijn:

Kan de politie meekijken in mijn telefoon als ik de app download?
Nee, het gebruik van de app is anoniem. Bij het installeren van de app wordt u gevraagd uw locatiegegevens te delen. Deze gegevens worden alleen gebruikt om te kunnen bepalen of locatiespecifieke berichten* voor u bestemd zijn. Daarnaast kunnen uw locatiegegevens gebruikt worden om uw dichtstbijzijnde politiebureau of wijkagent te vinden. Deze gegevens blijven alleen beschikbaar voor de politie app en verlaten uw smartphone niet, en worden dus niet centraal bijgehouden.

Ook wordt bij de installatie van de app gevraagd of u pushberichten wilt ontvangen van de politie. Deze toestemming is nodig om u pushberichten te kunnen sturen over relevante zaken in uw omgeving.
15-03-2015, 23:05 door ben987 - Bijgewerkt: 15-03-2015, 23:05
"Ook wordt na installatie van de app gevraagd of de app uw locatiegegevens mag gebruiken"

lijkt me fijn, ben je toevallig in de buurt van een delict, ben je automatisch getuige/verdachte.

lang leve de participatiemaatschappij, zijn we allemaal een beetje "speurneuzen" (of boeven).

geen geld meer voor blauw op straat maar draghi drukt wel ff 1160 miljard euro om de banken te "helpen".

volledig geschift deze wereld.
16-03-2015, 08:14 door Anoniem
Kan de Politie dan ook zien dat je het App bericht gelezen hebt?
Dan weten ze ook gelijk dat jij binnen die locatie bent.
Niet dat ik wat te verbergen heb maar het is maar dat jij er over nadenkt.
16-03-2015, 09:39 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-03-2015, 10:16
[Verwijderd]
16-03-2015, 09:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-03-2015, 10:00 door Anoniem
De politie kan niet zien wie het bericht ontvangt, maar ziet alleen om hoeveel mensen het gaat. Dit moet de privacy van de app-gebruikers waarborgen.

Redenen om daar sterk aan te twijfelen

Een tweakers reactie :

Als je de .apk downloadt en uitpakt, zie je een paar opmerkelijke dingen.

De privacypolicy noemt welke gegevens worden bewaard:

Het gaat om de volgende gegevens: uw IP-adres, het adres van uw internetprovider, de smartphone of tablet die u gebruikt (zoals iPhone of iPad), het besturingssysteem van uw device (zoals iOS, Android, Windows Phone) het tijdstip en de duur van uw gebruik en welke functies u heeft gebruikt.

In de app zijn hiervoor een paar variabelen, waaronder
"m2push_url = https://push.politie-app.nl /m2push/rest/pushmanager" ,
maar ook "m2push_android_googleaccount".

Schijnbaar gaat het er dus ook om wie de app precies gebruikt.
Een database met ip-adressen en bijbehorende google- accounts is altijd handig om te hebben.
Daarnaast beschikt de app over de mogelijkheid om LUA-code via JSON op te halen en uit te voeren. LUA is een scripttaal waarmee functionaliteit van de app kan worden uitgebreid.
Aangezien de app over permissies beschikt om je contacten uit te lezen, wordt dat aardig eng.


De privacypolicy poogt gebruikers gerust te stellen, maar alle waarborgen verdwijnen grotendeels zodra je eenmaal verdachte bent. Alle opgeslagen data wordt dan tegen je gebruikt. Iedereen kan zomaar de status van verdachte krijgen, zonder daadwerkelijk een misdrijf te hebben gepleegd.
De politie zou er goed aan doen om deze app open-source te maken en dingen als LUA-scripting achterwege te laten. Daarmee kan de scepsis worden weggenomen.

https://tweakers.net/nieuws/101914/app-nederlandse-politie-geeft-locatiegebaseerde-waarschuwingen-bij-misdrijven.html

Gezien de potenties van de aanwezige code in de app lijkt de omschrijving spyware een betere omschrijving.

Door het inbouwen van de code en met de mogelijkheid tot meer privacyschendende uitbreidingsmogelijkheden ligt de feitelijke privacy garantie slechts in het geloof in goed gedrag van de beheerders en eigenaren van de app.
Niemand zal wat de app op de telefoon doet daadwerkelijk continu monitoren, laat staan dat periodiek afwijkend gedrag van de app zal worden opgemerkt.

Vrij spel voor de beheerders, gaat het mis dan was is een excuus rondom de uitzondering en een technische fout eenvoudig gemaakt
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.