image

Wifi verklapt waar iemand woont, werkt en naar toe is geweest

woensdag 18 maart 2015, 14:26 door Redactie, 8 reacties

Apparaten met wifi kunnen aan buitenstaanders verklappen waar iemand woont, werkt en allemaal naar toe is geweest, zo waarschuwt een beveiligingsonderzoeker. Bijna alle apparaten die wifi ondersteunen zoeken naar eerder gebruikte wifi-netwerken. Deze "probes" zijn op te vangen en bevatten onder andere de naam van de eerder gebruikte wifi-netwerken. Een probleem hierbij is dat veel lokale netwerknamen relatief uniek zullen zijn, aldus onderzoeker Stanis?aw Pitucha.

Daardoor is het mogelijk om een lijst van thuisnetwerken, bedrijfsnetwerken, cafés, fastfoodketens, hotels en andere locaties op te stellen. Deze namen kunnen al een idee geven waar iemand woont of werkt, bijvoorbeeld als er specifieke netwerknamen worden gebruikt. De probes bevatten echter geen specifiek BSSID, locatie of andere gegevens. Toch zijn ook die gegevens te achterhalen. Zo is er een dienst genaamd WiGLE die wifi-netwerken van over de hele wereld in kaart brengt. Via de dienst zijn inmiddels 182 miljoen wifi-netwerken gelokaliseerd.

Zo kun je op specifieke wifi-netwerknamen zoeken. Aan de hand van de WiGLE-hits maakte Pitucha, met informatie uit onderschepte probes, een map. Hij kon daardoor bepalen dat iemand aan de Oostkust van de VS werkt, voor zijn werk naar Japan was gegaan en op vakantie naar Thailand was geweest. "Dit probleem maakt het veel eenvoudiger om social engineering of spear phishing uit te voeren, of zelfs iemand op een compleet ongerelateerde locatie te vinden die bij een bepaald bedrijf werkt", aldus de onderzoeker.

"Combineer dit met het feit dat het MAC-adres kan identificeren welk telefoonmodel die persoon gebruikt en je kunt de juiste persoon in de groep vinden." Als oplossing kunnen gebruikers het proben uitschakelen of eerder opgeslagen wifi-netwerken verwijderen. Een andere optie is bijvoorbeeld het aanpassen van de eigen wifi-netwerknaam in iets generiek. Voor Androidgebruikres zijn er ook verschillende apps beschikbaar die eerder gebruikte wifi-netwerken afschermen.

Reacties (8)
18-03-2015, 16:05 door Anoniem
Oud nieuws.
Conclusie wordt: Wifi is straks niet meer veilig om te gebruiken...

http://hakshop.myshopify.com/

TheYOSH
18-03-2015, 16:13 door golem
Inderdaad oud verhaal, enige nieuwe is website WiGLE.
Of niet zo nieuw ? Geregistreerd in 2001 ?

14 jaar bezig en slechts 182 miljoen wifi-netwerken gevonden ?
18-03-2015, 16:33 door [Account Verwijderd]
Google maps navigatie gebruikt de lokale Wifi punten om de nauwkeurigheid van de GPS te "verbeteren".

Daarom krijgt hij doorgegeven welke wifi punten het mobile device ziet.
daarmee 'verbetert' hij de gps positie bepaling.

Is nodig om te vertellen dat deze functie bij mij uit staat
en dat ik meestal airplane mode heb aanstaan.
18-03-2015, 16:56 door Anoniem
Ja maar hoe als je open VPN gebruikt via de Wifi,en dat altijd doet dan is dat een stuk lastiger om iemand te achter halen op naam en waar hij is geweest en woont.
18-03-2015, 21:38 door Anoniem
Door Anoniem: Ja maar hoe als je open VPN gebruikt via de Wifi,en dat altijd doet dan is dat een stuk lastiger om iemand te achter halen op naam en waar hij is geweest en woont.

Uhm het gaat over probe requests, niet over netwerkverkeer.
Leer ff netwerken.
18-03-2015, 23:08 door Anoniem
Dit is al zoooo lang bekend, is een van mijn vaste hack demo's
19-03-2015, 10:27 door Anoniem
Men neme voor Android de app llama, zodra je uit de buurt van je woning/werk komt schakelt je Wifi automatisch uit.
In IOS zal ook wel iets dergelijks zitten.
02-12-2015, 15:48 door Anoniem
Haloo ik heb een programma inSSIDer daarmee kunnen wij zien welk internet ons stoort (oons internet valt steeds uit) alleen we willen weten waar hij woont kunnen jullie dat
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.