image

Nederland gaat investeren in ontwikkeling kwantumcomputer

woensdag 18 maart 2015, 15:50 door Redactie, 7 reacties

Nederland en Denemarken gaan samenwerken bij de ontwikkeling van kwantumcomputers. Daarvoor hebben QuTech uit Delft en het gerenommeerde Deense Niels Bohr Instituut een overeenkomst getekend. 160 wetenschappers gaan de komende jaren aan de slag om ervoor te zorgen dat de topinstituten op dit terrein voorop blijven lopen. Kwantumtechnologie heeft in 2020 een geschatte marktwaarde van 2 miljard euro .

"Door de samenwerking kunnen onze topwetenschappers profiteren van gezamenlijke investeringen, onderzoeksfaciliteiten en kunnen zij kennis delen. Daardoor worden zij in staat gesteld om nieuwe toepassingen van kwantumtechnologie als eerste te ontwikkelen", aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken.

"Die voorsprong leidt tot kansen voor ons bedrijfsleven om kennis om te zetten in innovatieve producten, bijvoorbeeld op het gebied van databeveiliging." Eén van de potentiële toepassingen van kwantumcomputers is betere databeveiliging omdat de informatie die deze computers met elkaar uitwisselen niet of nauwelijks onderschept kan worden. Daarnaast kan de rekencapaciteit van kwantumcomputers helpen om de werking van medicijnen op individueel niveau uit te rekenen.

Reacties (7)
18-03-2015, 23:47 door Anoniem
Ik dacht dat kwantumcomputers net slecht waren voor security omdat ze makkelijk public-key-crypto kunnen kraken.
19-03-2015, 11:34 door Anoniem
Het principe werkt niet, dus gaat Nederland investeren .... tjsa
19-03-2015, 11:40 door Anoniem
Kwantumcomputers werken niet met bits, maar met qbits. Dat maakt een kwantumcomputer zo krachtig dat het iedere encryptie die nu nog veilig gebruikt wordt gemakkelijk kan kraken.
Echter, kwantumcomputers communiceren met elkaar door middel van teleportatie van informatie, en zijn dus niet met elkaar verbonden door een kabeltje dat kan worden afgetapt of door een radiosignaal dat kan worden afgeluisterd. Er worden pogingen gedaan om datastromen af te luisteren die gebaseerd zijn op teleportatie van informatie, maar bij teleportatie van informatie is dat veel moeilijker te doen zonder dat dat wordt opgemerkt.
Aan de ene kant is met een kwantumcomputer alle encryptie die nu gebruikt wordt dus inderdaad niet meer veilig, anderzijds krijg je met een kwantumcomputer de beschikking over datastromen die vrijwel niet meer af te luisteren zijn.
20-03-2015, 07:27 door Anoniem
Informatie-Theoretisch veilige uitwisseling en opslag van informatie is sinds 2007 operationeel in het Freemove Quantum Exchange Systeem ( zie wuala.com/freemovequantumexchange ). Dit systeem gebruikt Quantum Randomness Cryptografie.
Dit is ook bewijsbaar onkraakbaar, zie wuala.com/FreemoveQuantumExchange/Aspects/Security/Programs/SourceCodingExamples voor een bewijs van een van de gebruikte encrypties. De enige functie welke je niet hebt van Quantum Cryptografie is intrusion detection op het communicatiekanaal. Omdat je echter kan bewijzen dat hackers geen toegang hebben tot het communicatiekanaal is dit ook niet nodig.
20-03-2015, 10:04 door User2048
Communicatie met behulp van kwantumfysica is veilig omdat de informatie wordt vernietigd door het observeren ervan.
20-03-2015, 15:38 door Anoniem
Tsja ... wat is het verschil tussen encryptie en computters?!

http://www.theregister.co.uk/2015/03/09/quantum_computers_fail/
20-03-2015, 18:07 door Anoniem
@ Vandaag, 15:38 door Anoniem: http://www.theregister.co.uk/2015/03/09/quantum_computers_fail/

Op de pagina waarnaar U verwijst ziet U ook het volgende artikel: http://www.theregister.co.uk/2014/05/30/get_uncrackable_quantum_keys_from_a_smartphone/

Deze hardware is voldoende voor Quantum Randomness Cryptografie waarnaar Vandaag, 07:27 door Anoniem wordt verwezen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.