/dev/null - Overig

Stroomstoring wegens geomagnetische storm?

18-03-2015, 15:43 door Anoniem, 9 reacties
Gisteren, 17 maart omstreeks 8:15am gebeurde er iets raars. Ongeveer gedurende een halve minuut leek het stroomnet op halve kracht te werken: een ventilator vlakbij ging veel langzamer draaien, en ledverlichting dimde.

Nu ontdek ik net dat er sinds gisteren weer een grote geomagnetische storm gaande is, die veroorzaakt is door een grote explosie op de zon. De storm neemt intussen alweer wat af, maar bereikte gisteren een piek met een Kp van 8.
http://services.swpc.noaa.gov/images/planetary-k-index.gif
Een Kp van 8 is naar ik begrijp best stevig.

Bij een vorige grote zonnestorm leek er weinig aan de hand te zijn.
https://www.security.nl/posting/401891/%22Naderende+zonnestorm+zal+menig+harde+schijf+beschadigen%22

Nu ben ik nieuwsgierig of er mischien deze keer wel opvallend meer stroomstoringen en/of computerstoringen zijn geconstateerd, om te leren hoe groot tegenwoordig in Nederland in de praktijk de impact kan zijn.
Mijn vraag is dan ook: is er m.b.t. stroomstoringen en computerstoringen nog meer mensen iets is opgevallen?
Reacties (9)
18-03-2015, 18:54 door Eric-Jan H te D
Wat dacht je van even navragen bij Tennet.
18-03-2015, 22:27 door Anoniem
Nee, wel dat er gisteravond in het noorden van Nederland sprake was van Noorderlicht.
Dit wordt ook veroorzaakt door een zonnestorm.
20-03-2015, 14:32 door Anoniem
ik denk dat jouw probleem een probleem is geweest van overschakelen van voeding circuit.
soms moeten elektriciteitscentrales uit omdat hun capaciteit te groot of te klein is.
's avonds bijvoorbeeld wordt er minder stroom verbruikt en dan schakel je een 30MW centrale uit en start je een 10MW centrale op.. (even gechargeerd gezegd).
Of andersom.
Zo'n energiecentrale heeft een bepaalde bandbreedte waarin die kan werken... zeg 25-35MW... Dat doen ze door verschillende foefjes toe te passen. Een daarvan is bijvoorbeeld de spanning omhoog schroeven naar 240 Volt aan de stekker, soms zakken naar 220 Volt aan de stekker. Soms om de frequentie op te schroeven naar 52 Hz, of te verlagen.

Een ventilator is gevoelig voor een een spanningsval van 240 naar 220 volt. En als dan ook nog eens jouw koelkast en vriezer en Tesla aan slaan... dan zakt het natuurlijk nog meer in.

Een stroomstoring had meer kans gehad als controle apparatuur gefrituurd werd door straling.. Maar die staan meestal in mini-bunkertjes, dus zijn minder gevoelig... het is vaak ook oude meuk waardoor het nog mnder gevoelig is...
20-03-2015, 15:33 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-03-2015, 15:35
[Verwijderd]
23-03-2015, 08:17 door Euro10000 - Bijgewerkt: 23-03-2015, 08:17
Vroeger was er in New York of Canada (noord amerika)een zonnestorm die veel van het stroom netwerk beschadigde, google hier maar eens op.
23-03-2015, 09:33 door Mysterio
http://webwereld.nl/datacenter/52530-nasa-voorspelt-het-einde-van-ict-door-zonnestorm Was in 2010 en we hebben rare dingen meegemaakt, maar hier is niets door de zonnestorm vernietigd. Er zijn zowaar een paar zonnestormen geweest met een beetje schade, maar zo heftig als in 1859.
Tegenwoordig kijken we vooral naar de impact op de energiecentrales http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2014/9/De-zonnestorm-komt-eraan-moeten-we-ons-zorgen-maken-1597675W en satellieten.

Een dip op het stroomnetwerk kan veel oorzaken hebben en het zou kunnen dat de zonneactiviteit hier invloed op heeft. Echter denk ik dat je het wat dichter bij huis moet zoeken. Ik heb destijds als desktop supporter geleerd dat je bij een storing van klein naar groot moet werken. Dus je begint lokaal op de computer (of bij de gebruiker) en je werkt zo naar 'buiten'. Aangezien de zon nogal ver weg staat is het niet de eerste optie die je zou moeten overwegen.
23-03-2015, 15:18 door Anoniem
Bedankt voor jullie reacties allemaal.

Dan ziet het er naar uit dat ook deze zonnestorm (gelukkig) weinig tot geen extra ongemak in Nederland heeft veroorzaakt. Het is natuurlijk best mogelijk dat hier die flinke dip in de netspanning een andere oorzaak heeft gehad.
Zelf dacht ik wel aan zoiets als Anoniem 20-03-2015, 14:32 beschrijft, maar deze dip was bijzonder diep en langdurig.
Naar schatting eerder een dip in de buurt van de 100 Volt dan 200 Volt gedurende ca. een halve minuut.
Dat deed mij vermoeden dat er heel onverwacht plotseling een energiecentrale was uitgevallen of zo, zodat er geen mogelijkheden waren om een over- of bijschakeling van een ander deel van het stroomnet voor te bereiden.

Het is bekend dat een stevige zonnestorm energiecentrales kan doen afschakelen.
Verder leek het tijdstip aan de hand van de gepubliceerde meetgegevens behoorlijk in de buurt van het tijdstip te zijn
dat het eerste golffront van de zonexplosie de aarde zou treffen. Ook leek het nogal een krachtige zonnestorm te zijn.
Vandaar dat ik hier deze keer als eerste aan dacht. Maar is misschien niet terecht geweest.

In ieder geval een geruststelling dat er blijkbaar heel wat moet gebeuren voordat het tot grote problemen leidt.

TS
28-03-2015, 15:13 door Anoniem
Ik denk dat hier meer aan de hand was dan een simpele stroomstoring/overspanning.Ik vermoedt dat hier wel degelijk sprake was van opzet,hetzij door de overheid (eens kijken wat er gebeurd als dit door bijv.terroristen wordt toegepast/veroorzaakt),danwel door terroristen die weleens wilden zien wat de gevolgen zouden zijn. Als de overheid dit niet was dan zou ik als overheid (politie,AIVD) maar eens gauw een grondig onderzoek instellen.De gevolgen bleven nu beperkt,maar het had veel erger kunnen zijn,of niet soms!? Het blijft natuurlijk te gek voor woorden dat door een probleem in een centrale in Diemen zowat het halve land plat ligt,en het trein-en vliegverkeer daarbij inbegrepen.Ik denk dat e.e.a. moet worden gereorganiseerd en dat er meer van deze centrales moeten komen die elk een kleiner gebied bestrijken.Hoe dan ook,bij stroomstoringen zouden energiecentrales het wel van elkaar over moeten kunnen nemen,evt.zouden we stroom uit het buitenland kunnen krijgen (dat systeem hadden ze toch ingevoerd,dat landen elkaar bijstaan als een land een stroomcapaciteitsprobleem heeft?). Het is hetzelfde bij de NS,als er een gek voor de trein springt,of er is een sein en wisselstoring,of een geknapte bovenleiding bij laten we zeggen Amersfoort,of Utrecht of Amsterdam ligt het halve of soms zelfs het hele treinverkeer plat! Dit soort infrastructuur is echt niet meer van deze tijd. Problemen kunnen zich altijd voor doen,maar dan zouden de gevolgen beperkt moeten blijven tot een beperkt gebied en niet het halve land of soms zelfs het hele land of zelfs maae de hele Randstad.Dus,overheid,energiebedrijven en spoorwegen: aan de slag om dit te realiseren,de infrastructuur moet anders en beter.
28-03-2015, 19:16 door BaseMent
Het was niet een centrale maar een verdeelstation voor hoogspanning waar wat misging, maar goed.
Het is een kwestie van keuzes maken. Ten eerste kan je je onmogelijk op welk moment op welke manier dan ook volledig wapenen tegen gekken. Human error of opzet, wat eerder deze week maar weer eens op gruwelijke manier bleek.
Dan is het zo dat als je hiertegen maatregelen wilt je dingen dubbel moet uitvoeren, geeft geen absolute zekerheid tegen fouten van mensen, maar toch. Dus dingen dubbel uitvoeren, dat betekend dan ook dat je extra hoogspanningsmasten in het land krijgt, en ja dat kost geld en daartegen maken mensen bezwaar want ze zeggen dat als je in de buurt van zo'n mast woont ziek kan worden. Daarbij, extra investeren is extra betalen.

Opzet? Ben jij dezelfde persoon die mij ooit eens vertelde dat Microsoft opzettelijk bugs in z'n producten stopt om de service afdeling in stand te houden? Tuurlijk niet, dit kost heel veel geld.

Wat je wel doet is de storing evalueren en daar waar mogelijk verbetermaatregelen neemt. Al snel kwam het bericht dat er op dit verdeelstation werkzaamheden geweest waren en dat daarbij iets fout gegaan is. Klinkt aannemelijk ook gezien het pad waarmee later alles terugkwam.

Er wordt wel eens gezegd dat de hele westerse maatschappij verslaafd is aan energie. Ziehier de impact als je drugs even achterwege blijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.