image

Minister hoopt nieuwe bewaarplicht snel te presenteren

dinsdag 24 maart 2015, 12:54 door Redactie, 11 reacties

Minister Ard van der Steur hoopt het voorstel voor een nieuwe bewaarplicht telecomgegevens snel aan de Tweede Kamer te presenteren, nu de vorige wet door de voorzieningenrechter in Den Haag buitenwerking werd gesteld. Daardoor zijn telecomaanbieders op dit moment niet meer verplicht om de telecomgegevens voor het onderzoeken, opsporen en vervolgens van misdrijven te bewaren.

Van der Steur stelt dat de buitenwerkingstelling van de bewaarplicht ernstige gevolgen zal hebben voor de beschikbaarheid voor de opsporing en vervolging van de noodzakelijke telefonie- en internetgegevens. Politie en justitie zijn nu geheel afhankelijk van wat de aanbieders nog voor de eigen bedrijfsvoering aan gegevens bewaren. "Dit betreft zowel een beperking van de beschikbaarheid van de gegevens in omvang als in termijn. Bepaalde vormen van criminaliteit zijn nagenoeg uitsluitend op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens."

Voorstel

Vanwege de kritiek op de vorige wet bewaarplicht telecomgegevens werd er aan een conceptwetsvoorstel met aanpassingen gewerkt. Het voorstel zal verschillende wijzigingen bevatten. Zo zal de vordering van de officier van justitie aan de aanbieder tot verstrekken van de bewaarde gegevens alleen mogelijk na een voorafgaande machtiging van de rechter-commissaris zijn en moeten de te bewaren gegevens door aanbieders op het grondgebied van de Europese Unie worden opgeslagen.

Van der Steur zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat hij het vonnis van de rechter in het kort geding zal betrekken bij de uitwerking van het conceptwetsvoorstel. "Ik acht het van groot belang dat het conceptwetsvoorstel zo spoedig mogelijk bij Uw Kamer wordt ingediend, zodat de gevolgen van de buitenwerkingstelling van de Wbt voor de opsporing en vervolging van ernstige delicten zo veel mogelijk worden beperkt. Ik zal het wetsvoorstel op zo kort mogelijke termijn aan de Raad van State voorleggen."

Vernietigen

Verder laat de minister in de brief weten dat providers de voor de bewaarplicht bewaarde gegevens, zolang die geen bedrijfsdoeleinden dienen, niet mogen bewaren. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als facturering, marktonderzoek en verkeersbeheer. "Verkeersgegevens die zonder bedrijfsdoel werden verwerkt als gevolg van de bewaarplicht moeten worden vernietigd door de aanbieders", besluit Van der Steur.

Reacties (11)
24-03-2015, 13:24 door Anoniem
Domme wet bedoeld voor domme crimineeltjes / Slimme wet tegen burgers, DDR 3.0

Is er nu eindelijk iets bewezen rondom de functionaliteit van deze aannpak?
Nee, dat hoeft kennelijk niet.
De weg van het gezond verstand dan maar.

- Elke zichzelf respecterende kruimelcrimineel loopt met meer (al dan niet anonieme disposable) telefoons op zak voor verschillende doeleinden.

- Elke zichzelf serieus nemende crimineel communiceert anoniem of vernietigt communicatiemiddelen na een criminele daad.
Wat dacht je dat er in die achtergelaten uitgebrande auto's altijd ligt, op de bodem van menig kanaal?

- Blijft over een wet die bedoeld is om een minderheid van kleine domme crimineeltjes te pakken en de meerderheid van de bevolking in de gaten te houden met het opslaan van privé gegevens.
Dat is en blijft voormalige Oostblok tactieken gebruiken en verhullend omkleden met zachte geruststellende woordjes.

Vrijheid tot op de bit en byte gecontroleerd totdat iemand met terugwerkende kracht beslist dat er nieuwe regels van toepassing zijn op de oude bewaarde data.
Want als de nieuwe wet er is kan het oprekken weer beginnen, business as usual en we blijven in dit gehoop trappen.
Een toekomstige morbide permanente last van een veel grotere orde dan die van de viervoeters van de buren.
24-03-2015, 13:41 door EKTB - Bijgewerkt: 24-03-2015, 13:42
Nieuwe bewaarplicht? Schijnt eerder een verwijderplicht te komen http://tweakers.net/nieuws/102086/minister-providers-moeten-bewaarplichtdata-vernietigen.html
24-03-2015, 14:05 door Anoniem
Toch raar dat we in de jaren '80 schande spraken van de STASI en de bekende STASI-praktijken, maar anno 2015 een voorbeeld nemen aan de STASI. En om het nog erger te maken, anno 2015 kun je dankzij nieuwe technieken veel verder gaan dan waar de STASI ooit van durfde dromen!

Maar gelukkig hebben wij wel een democratie en kunnen we zelf kiezen wie ons gaat belazeren.... De democratie zoals die staat beschreven in de geschiedenisboekjes, is dood, zo dood als een pier. Communisme 2.0 is de nieuwe norm, totdat dat probeersel ook weer jammerlijk mislukt. Jammer dat de bevolking opdraait voor de schade en niet de overheid en zijn uitvoerders.
24-03-2015, 14:54 door Anoniem
Goed, we hebben dus antwoord op https://www.security.nl/posting/421341/: Die bewaarplicht komt gewoon weer terug. Het kabinet werkt eraan.
24-03-2015, 15:48 door Anoniem
Torbrowser downloaden
https://www.torproject.org/download/download-easy.html.en

Nederland, dagelijks gemiddeld 40.000 directly connecting users
https://metrics.torproject.org/userstats-relay-country.html

Terecht.
24-03-2015, 17:39 door Anoniem
Door Anoniem: Goed, we hebben dus antwoord op https://www.security.nl/posting/421341/: Die bewaarplicht komt gewoon weer terug. Het kabinet werkt eraan.
Nee, die bewaarplicht komt juist NIET terug, en zeker als je het hebt over de vorige bewaarplicht. Die kan helemaal niet meer terugkeren. Doen ze het toch, dan wordt ie WEER afgeschoten door de rechter. Zo eenvoudig is dat.
24-03-2015, 17:46 door Anoniem
@13:24 de vraag is eerder: hoe komt een uitgefikte auto op de bodem van een kanaal te liggen? Dat kan toch helemaal niet?
24-03-2015, 19:00 door Anoniem
Ok,ik blijf toch altijd ondanks alles gewoon openVPN gebruiken,ik moet van helelemaal geen bewaarplicht weten.
Weg in zijn algemeen met die zooi.
25-03-2015, 01:37 door Anoniem
Gezien de hoeveelheid energie die in het verzamelen van allerlei gegevens gestoken blijft worden, van alles en iedereen, intercontinentaal, vanuit menige organisatie, keer op keer op keer, moet er wel een groot belang achter steken. Vraag is: welk belang precies? Wiens belang? Leidend tot welk doeleinde?

Het doet mij denken aan politici/advocaten/lobbyisten die keer op keer, gelijk de kaasschaafmethode, iedere keer weer een plakje van een bestaand rechtvaardig iets afschaven. Net zo lang totdat zij, doordrammend doordravend, voorbij het vlees, voorbij het bot, toch hun egocentrische zin doordrijven. Hun versie van "gelijk hebben" dwingend opleggen aan de rest.

Puur eigenbelang dienend. Want welk ander nobel doel zou achter dat soort methoden überhaupt kunnen staan?
Die van maatschappelijk belang? Sociaal (niet eens socialistisch) democratische veronderstellingen? Normen? Waarden? Fatsoen?
Een eerlijke, rechtvaardige, maatschappij waarin onze kinderen opgroeien? Of ieder voor zich?
En zo ja, wie wordt daar uiteindelijk beter van? De geschiedenis leert, niet de sukkels die zich voor het karretje van een ander hebben laten spannen. Uiteindelijk niet.

Wat is eigenlijk "democratie"? Moderne democratie?

Welke rechtelijke macht toetst daar werkelijk nog op?

Welke instantie toetst nog op, en dwingt af, kan afdwingen, dat bepaalde normen niet overschreden worden?

Waar ligt de grens? De altijd maar, kennelijk, opschuivende grens?

Om geen enkele andere reden dan dat enkel de afgestompte mens wel opschuivende grenzen accepteert.

Dus is het eigenlijke doel: de mensen afstompen?

Zodat zij uiteindelijk wat accepteren?

Waar ligt de ware grens?
25-03-2015, 06:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Goed, we hebben dus antwoord op https://www.security.nl/posting/421341/: Die bewaarplicht komt gewoon weer terug. Het kabinet werkt eraan.
Nee, die bewaarplicht komt juist NIET terug, en zeker als je het hebt over de vorige bewaarplicht. Die kan helemaal niet meer terugkeren. Doen ze het toch, dan wordt ie WEER afgeschoten door de rechter. Zo eenvoudig is dat.
Dan heb je niet goed opgelet. Kijk bij tweakers (nadruk toegevoegd):
Woensdag vergadert de Tweede Kamer over de bewaarplicht. Het kabinet werkt aan een nieuwe bewaarplicht, die van betere waarborgen is voorzien. Zo moeten gegevens van telefoon- en internetgebruikers enkel kunnen worden opgevraagd bij verdenking van 'zeer ernstige strafbare feiten'. Ook is toestemming van de rechter-commissaris vereist om data te kunnen opvragen.

Volgens minister Van der Steur heeft het schrappen van de bewaarplicht 'ernstige gevolgen' voor de opsporing en vervolging van misdadigers. "Bepaalde vormen van criminaliteit zijn nagenoeg uitsluitend op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens", schrijft de minister. Voor bepaalde misdrijven zullen de daders dus niet of nauwelijks kunnen worden opgespoord, stelt hij. Critici beweren juist dat de overheid nooit overtuigend heeft kunnen aantonen dat de bewaarplicht nodig is.
De kersverse minister houdt dus gewoon vast aan de ongefundeerde waanbeelden van het ministerie dat preventieve sleepnetjes waar per definitie meer onschuldigen dan verdachten in gevangen worden "nodig zijn".

Wat, in het licht van de lage pakkans voor misdrijven waar helemaal geen telecommunicatie bij te pas komt (inbraak, ik noem maar wat) ineens toch wel ernstig gaat lijken op zich verschuilen achter verzonnen "noodzaak" om iedereen bij voorbaat maar als verdachte te bejegenen omdat dat "wel handig" is.

Wegens gebrek aan competentie (en organisatie, en leiding, en cohesie, en mensen) bij de opsporingsdiensten.

Het treedt met voeten het principe dat er een sterke verdenking noodzakelijk is voor er zelfs maar begonnen wordt met opsporing (en dan dus ook pas opslag van communicatiehistorie). Dat er nu even snel een rechter-commisaris met de haren wordt bijgetrokken om over toegang tot de database te waken is slechts een schaamlap: De data wordt nog steeds in bulk opgeslagen en dat pijnpunt verandert dus niet.
26-03-2015, 05:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Goed, we hebben dus antwoord op https://www.security.nl/posting/421341/: Die bewaarplicht komt gewoon weer terug. Het kabinet werkt eraan.
Nee, die bewaarplicht komt juist NIET terug, en zeker als je het hebt over de vorige bewaarplicht. Die kan helemaal niet meer terugkeren. Doen ze het toch, dan wordt ie WEER afgeschoten door de rechter. Zo eenvoudig is dat.

Blijkbaar is dat middel dan toch alleen afdoende om de strijd voort te zetten, niet om die te beslechten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.